Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України адаптована.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
108.3 Кб
Скачать

Зміст навчальної дисципліни

Змістовий модуль І.

Лекція 1 (2 год.).

Тема 1.1.

Проблематика історії та культури України в контексті всесвітньої історії.

  1. Шляхи пізнання історії. Історія та культура України як частина світового історико-культурного процесу. Цивілізаційний та формаційний підхід до пізнання історії. К. Маркс та його вчення про суспільно-економічні формації. Нові підходи до пізнання історії. Арнольд Тойнбі та його вчення про локальні цивілізації. Типи викликів і типи цивілізацій. Типи суспільств – традиційні (аграрні), техногенні (індустріальні), постіндустріальні (інформаційні). Гайден Вайт та його переворот у баченні пізнання історії. Франклін Анкерман та початок інтелектуальної історії. Люс’єн Февр, Марк Блок та їх історична Школа анналів. Вчення про світогляд людей та менталітет. Фернан Бродель та роль особистості в історії.

  2. Проблема відліку Історії України та історичні паралелі.

Початок української державності, назва перед державних утворень та самоназва. Поділ давньоруської історичної спадщини та його засудження в українському академічному середовищі. Праукраїнські державні утворення на фоні світових та європейських подій. Русь після норманського перевороту на фоні світових подій. Проблема української національно-культурної ідентичності на фоні Великих географічних відкриттів. Стрімка комерціалізація Європи та боротьба за виживання українців. Феномен української інтелігенції як провідника національно-культурного відродження.

Історична спадщина та ймовірні перспективи й місце України у сучасному глобалізованому світі. Історичні чинники, що впливають на розвій сучасних держав. Тривале перебування України під іноземною юрисдикцією та його роль у сучасному культурно-правовому світогляді українців. Відновлення Україною державності як історико-правовий феномен. Здатність нації до самоорганізації та єдності. Україна та так звані нові молоді держави (Грузія, Вірменія, Литва, Латвія, Естонія, Македонія, Хорватія).

Індивідуальна робота:

А) Українські культурні та наукові надбання у світовій історії.

Б) Відомі світові діячі культури, науки, політики, котрі ідентифікують себе як українці або українського походження.

Рекомендована література: [12, 13, 31, 34, 38, ]

Лекція 2 (2 год.)

Тема 1.2.

Перебіг цивілізацій на території України та витоки українського народу.

  1. Концепції походження українців. Етногенгез. Українці як землеробська цивілізація. Концепція М.С. Грушевського. Концепція М.Петрова. Погляди сучасних українських істориків про походження української народності. Наукові етнографічні розвідки М.Чубинського.

  2. Енеоліт. Трипільська культура. Відкриття В.Хвойки. Феномен трипільської культури. Особливості матеріальних пам’яток, кераміки, поселення, житла трипільців. Подальша доля трипільської культури.

  3. Кочова цивілізація на території України, її вплив та значення. Протистояння кочової та землеробської цивілізації. Особливості матеріальної культури і побуту кіммерійців, скіфів, сарматів та інших кочових племен на території України.

  4. Антична колонізація Північного Причорномор’я. Суспільно-політичний розвиток Ольвії, Херсонеса, Босфора. Культура, мистецтво і релігія античних міст-держав. Сучасні громади на території Північного Причорномор’я.

  5. Праукраїнські племена та їх сусіди. Письмові джерела про антів, склавинів, венедів. Матеріальна та духовна культура праукраїнських племен. Нормативність вірувань та обрядів праукраїнців. Землеробський звичай праукраїнців, культ землі, вшанування природних стихій. Землеробський календар антів. Жерці та їх місце у додержавному суспільстві. Пульсуючий процес державотворення східних словян (За Б.А.Рибаковим).

Індивідуальна робота: А) Звіриний стиль скіфських прикрас.

Б) Звичаї та духовна культура скіфів.

Рекомендована література: [2, 5, 12, 13, 14, 22, 30, 41, 44, 45, 46]