Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України адаптована.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
108.3 Кб
Скачать

Лекція 3 (2 год.)

Тема 1.3.

Княжа доба української історії та її державницько-культурне значення для подальшого розвитку східноєвропейської державності.

  1. Передумови утворення Київської Русі. Продовження державотворчих і правотворчих традицій на території Середнього Подніпров’я. Поява вітчизняного літописання. Окняжіння територій. Конгломерат князівств. Історичні паралелі з германськими королівствами Західної Європи. Невдала спроба Аскольдового хрещення та змова проти князя. Норманський переворот та заміна династії Києвичів династією Рюриковичів.

  2. Централізаторська діяльність Рюриковичів та подальший розквіт Київської Русі. Внутрішньодержавні реформи. Визнання Русі на міжнародній арені та міжнародні угоди. Іпатіївський літопис та перша згадка назви «Україна». Історичні паралелі подій (Західна Європа, її ідеологія та церква у ІХ-ХІ століттях). Князь Володимир та його подальші реформи – адміністративна, релігійна, правова. Специфіка та особливості релігійної реформи та внутрішні зміни у державно-правовій структурі держави. Завершення формування держави та кодифікація права за Ярослава Мудрого. Місце звичаєвого права у правовій системі Київської Русі.

  3. Київська Русь періоду розквіту державно-культурного життя. Початок вітчизняного літописання. Усна народна творчість. Християнська культура та її особливості у Київській Русі – візантійський вплив та місцева специфіка. Школи. Бібліотеки. Храмобудівництво. Архітектура. Іконопис та богомази.

  4. Причини та наслідки політичної роздробленості Київської Русі. Процес політичної децентралізації та зовнішньополітичні пріоритети окремих земель Київської Русі. Колізія звичаю старшинства та звичаю успадкування від батька до сина. Невизначеність механізму престолонаслідування як головна причина удільно-вотчинної системи. Московське царство та його місце в системі удільних князівств. Культурні, економічні, соціальні та ментальні відмінності «півночі» ті «півдня» Київської Русі. Зародження передумов формування української народності.

Індивідуальна робота: А) Руська Правда – видатна памятка вітчизняної кодифікації. Порівняльний аналіз Руської правди та інших варварських правд (Салічна Правда, Саксонське зерцало, Рипуанська правда)

Б) Династичні зв’язки руських князів та європейських монархів.

В) Історія грошової одиниці та становлення податкової системи Київської Русі.

Рекомендована література: [1, 2, 4, 6, 12, 13, 22, 23, 24, 25, 28, 29]

Лекція 4 (2 год.)

Тема 1.4. Руські землі під іноземною юрисдикцією: культурний та правовий вплив, позитиви та негативи. (Ординська, Литовська, Польська доба).

  1. Експансія монголо-татар на руські землі. Сутність ординської цивілізації та приреченість удільної системи. Втрата Київською Руссю суверенності, різнопорядкові відносини Золотої Орди та політичних утворень на руських землях.

  2. Переміщення політичного центру на південно-західні руські землі. Історія Галицького й Волинського князівств та їх специфіка. Утворення Галицько-Волинської держави (королівства) як спадкоємця державних і соціркультурних традицій Київсько Русі. Орієнтація Галицької Русі на західну парадигму розвитку. Державницько-політична та культурна діяльність Ярослава Осмомисла, Романа Мстиславовича та Данила Галицького. Місце Галицько-Волинської в правовій системі Золотої Орди.

  3. Литовська доба Історії України. Перші спроби зближення українських і литовських князів. Визволення українських земель від монголо-татарської адміністрації в першій чверті XIV століття. Місце України в системі міжнародних відносин з Литвою, Польщею, Угорщиною, Оттоманською імперією. Розчленування України і колонізація Литвою Волині, Чернігово-Сіверщини, Поділля, Київщини з Переяславщиною. Утворення феодальної Литовсько-Руської держави та автономія в ній українських земель. Партикулярні привілеї. Литовські статути.

  4. Польська доба та її культурно-правові наслідки для українських земель. Анексія Галичини Польщею. Кревська унія 1385 та процес ліквідації удільних князівств в Україні. Юрисдикційні переміщення автентичних українських земель (Північна Буковина під юрисдикцію Молдавського князівства, Закарпаття до Угорщини, утворення Кримського ханства та подальше пере кроєння земель.) Люблінська унія 1569 р. та перехід під польську юрисдикцію Волині, Поділля та Середнього Подніпровя. Берестейська унія 1596 р. та посилення національно-релігійного гніту. Становище українських земель під польською католицькою юрисдикцією. Боротьба українського народу проти експансії католицизму, виникнення братств та їх вклад у культурно-освітній розвиток України. Поглиблення регіональних особливостей культури внаслідок розподілу українських земель різними державами. Консолідаційні процеси в сфері народної культури.

  5. Культура українців в ХІV-ХVІІ ст. Початок книго друкарства. Заснування і науково-просвітницька діяльність Острозької академії. Костянтин Острозький. Герасим Смотрицький. Острозьке Євангеліє 1581 р. Полемічна література. Іван Вишенський, Мелетій Смотрицький та інші. Просвітницька діяльність Петра Могили. Утворення Києво-Могилянського колегіуму та культурні зв’язки України з західноєвропейськими центрами.

Індивідуальна робота: А)Претензії Московії на давньоруську спадщину. Захоплення Чернігово-Сіверщини.

Б) Становлення московського самодержавства як класичної форми тоталітарного режиму, концепція «Москва-Третій Рим» та її критика.

В) Втеча до Московії патріарха Максима. Розділ православної церкви на київський та московський патріархати.

Г) Феномен українського іконопису.

Рекомендована література: [ 1, 2, 3, 13, 15, 19, 22, 42, 58, 62, 65]