Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України адаптована.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
108.3 Кб
Скачать

Лекція 5 (2 год.)

Тема 1.5. Феномен козацтва та його роль у культурно-державницькому розвої українських земель хіv-хvіі ст. Та формування української національної ідентичності. Національно-визвольна революція.

  1. Формування українського козацтва, його формування та перші повстання. Час і причини появи козацтва, його соціальна природа, устрій, життя. Заснування Запорізької Січі, Д.Вишневецький, Іван Підкова, С. Кішка. Місце Січі у політико-адміністративній системі Речі Посполитої. Організація реєстрового війська 1572.

  2. Козацько-селянські повстання. Специфіка селянських повстань. Боротьба козацтва проти турецько-татарської агресії. Козацько-селянські повстання під проводом М.Косинського, С.Наливайка, М.Жмайла, Трясила, та інших. «Статті для заспокоєння руського народу» та «Ординація Війська Запорізького» 1638 р.

  3. Українська національно-визвольна революція середини ХVІІ ст. Передумови, причини, рушійні сили, стратегія повстання. Чим Відмінність великого повстання від решти козацько-селянських заворушень. Богдан Зиновій Хмельницький як автор стратегії революції. Визвольна боротьба 1648 року як переломний момент в історії України, її зовнішньополітичні аспекти. Визначні битви (Жовті Води, Корсунь, Пилявці). Зборівська угода 1651. Білоцерківський договір 1652 р. Реванш під Батогом.

  4. Формування української державності в ході національно-визвольної революції. Програма Б. Хмельницького щодо побудови української козацької держави на основі ідеї української соборності. Роль гетьмана, козацької ради, старшини, війська. Правова система та козацьке звичаєве право. Роль козацтва у формуванні само ідентифікації української нації. Відносини Української козацької держави з Запорізькою Січчю. Зовнішня політика Б.Хмельницького. Переяславська Рада. Березневі статті: умови, правова природа і значення. Культура козацької України та її місце у світовій спадщині. Козацьке бароко.

Індивідуальна робота: А) Сучасне козацтво в Україні: його відродження у 1990 році та місце в суспільно-політичному житті.

Б) Етнохарактеристика запорозького козацтва.

В) Міжнародні стосунки Запорізької Січі.

Г) Українська шляхта у європейських університетах.

Д) Сподвижники та опоненти Богдана Хмельницького

Рекомендована література: [1, 2, 3, 11, 13, 17, 21, 42, 51, 63, 64]

Змістовий модуль ІІ.

Лекція 6 (2 год.)

Тема 2.1. Козацько-гетьманська держава та її відносини з зовнішнім світом. Імперська політика щодо нівеляції української національно-культурної ідентичності.

  1. Україна після смерті Б.Хмельницького та боротьба за збереження незалежності. Розкол в старшинському середовищі на промосковську та пропольську орієнтації. 1663 р. – розкол України на Правобережну і Лівобережну. Московські статті 1665 і подальше обмеження автономних прав України. Остаточний відхід Московії від договірних зобов’язань 1654 року і укладання Андрусівського перемир’я з Польщею. Глухівські статті і спроба Д.Многогрішного відновити автономні права України. Територіальні втрати України за умовами Бахчисарайського мирного договору і Трактату про «Вічний мир» між Росією та Польщею 1686 року.

  2. Гетьманщина. Політика Петра І щодо України, обмеження гетьманських прав. Україна в період гетьманування І.Мазепи. Бачення гетьманом майбутнього України. Коломацькі статті та їх значення у політичному устрої Гетьманщини. Україна у Північній війні. Шведсько-український союз та подальше обмеження автономії України. Перша українська політична еміграція. П. Орлик та його «Бендерська конституція» й «Вивід прав України».

  3. Соціально-економічний і культурний розвиток України в другій половині ХVІІ - ХVІІІ ст. Порівняльний аналіз становища різних суспільних станів України і європейських держав (селяни, міщани, шляхта, духовенство). Європейські гуманізм та реформація, комерціалізація відносин та боротьба за існування та національну ідентичність в Україні під імперською владою. Тенденція до обмеження особистих прав селянина. Права і привілеї української шляхти. Наступ на права й привілеї козацтва. Боротьба міщанства за свої права. Занепад національно-культурного життя у Західній Україні.

  4. Посилення наступу царизму на автономні права України та зведення України до стану окраїни Російської імперії в другій половині ХVІІІ ст. Обрання гетьманом І.Скоропадського (1708-1722). Решетилівські статті. Перенесення гетьманської резиденції з Батурина до Глухова. Призначення царського резидента. Тимчасова ліквідація гетьманства у 1722 році. Утворення Малоросійської колегії. Невдала спроба козацької старшини відновити автономні права України. Розправа над П.Полуботком та Д.Апостолом. Введення інституту намісництва. «Правління гетьманського уряду». Проект кодексу «Права, за якими судиться народ малоросійський». Ліквідація традиційної військової організації України і створення регулярних кавалерійських полків. Запровадження рекрутських наборів. Ліквідація Запорізької Січі 1775 року. Подальша доля запорожців.

Індивідуальна робота: А) Підпорядкування української церкви московському патріархату 1685 р.

Б) Колонізація Слобідської України.

В) Ренесанс української культури у другій половині ХVІІ століття.

Г) Доля Чортомлицької та Олешківської Січей.

Рекомендована література: [1, 2, 3, 11, 13, 17, 21, 63, 64]