Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
131.51 Кб
Скачать

36, Алюміній. Характеристика сплавів, Маркування , застосування

Головними перевагами всіх сплавів алюмінію є їх мала густина (2,5…2,8 г/см³), висока міцність (в перерахунку на одиницю маси), задовільна стійкість проти атмосферної корозії, порівняно мала вартість та легкість отримання і обробки. Застосовуються в авіаційній (обшивка літака, шпангоути, лонжерони, паливні та масляні баки).

У сплавах з іншими металами алюміній застосовують у машинобудуванні. Сплави алюмінію – легкі і стійкі до дії води та кисню повітря. Найпоширеніші сплави алюмінію – дюралюміній (від назви м. Дерен (Німеччина), де вперше було розпочате його промислове виробництво) – Al–Cu–Mg; силумін – Al–Si. Їх використовують у літакобудуванні.

37,Титанові сплави, маркування, застосування.

Титанові сплави, сплави на основі титану . Легкість, висока міцність в інтервалі температур від криогенних (-250 °С) до помірно високих (300—600 °С) і відмінна корозійна стійкість забезпечують Т. с. хороші перспективи вживання як конструкційні матеріали в багатьох областях, зокрема в авіації і інших галузях транспортного машинобудування.

Широке застосування сплави титану знайшли в авіа- і ракетобудуванні. У конструкціях літаків із сплавів титану роблять панелі (зокрема сотові), лонжерони, шпангоути, кермо повороту, деталі шасі, монорельси, паливні баки, кріпильні деталі і тому подібне Із сплавів титану роблять також обшивку фюзеляжу і крил надзвукових літаків. У конструкціях авіаційних реактивних двигунів сплави титану застосовуються для виготовлення деталей повітрозбірника і направляючого апарату, корпусу, дисків і лопаток компресора і так далі.

У ракетній техніці з титанових сплавів виготовляють корпуси двигунів, балони і шаробалони для стислих і зріджених газів, сопла і так далі. Титан і його сплави є перспективним матеріалом для об'єктів, що вмонтовуються безпосередньо в космічному просторі.

38,Магній та його сплави.

Магнієві сплави — найлегші металеві конструкційні матеріали: їх густина у 4 рази менша, ніж сталі, і у 1,5 рази менша, ніж алюмініюта його сплавів. У магнієвих сплавів висока питома міцність: границя міцності окремих видів сплавів досягає 250…400 Н/мм² при густині до 2 г/см³, вони поглинають енергію удару і вібраційні коливання, легко обробляються різанням.

40,Антифрикційні сплави. Маркування, застосування.

Антифрикці́йні спла́ви — сплави, що характеризуються низьким коефіцієнтом тертя, значною зносостійкістю і достатньоюміцністю, доброю припрацьовуваністю, корозійною стійкістю, відсутністю схоплювання з поверхнею контакту.

До антифрикційних сплавів відносяться литі матеріали:

бабіти;-бронзи;-латуні;-антифрикційні чавуни і сталі (мідяна та графітизована сталь);-деякі сплави на основі алюмінію та ін.

Антифрикційні сплави застосовуються для виготовлення деталей, які працюють на стирання: вкладишів підшипників, напрямних втулок різних механізмів, поршневих кілець, черв'ячних коліс тощо. Підшипниковими називаються сплави, які використовуються для виготовлення вкладишів підшипників ковзання.

Бабітаминазивають м'які антифрикційні сплави на основі олова або свинцю. Їх маркують літерами "Б", якщо вони на основі олова, "БС" — містять олово і свинець, "БК" — свинець та кальцій, "БН" — олово й домішки нікелю, а також числами, що відпові­дають вмісту олова у відсотках.За хімічним складом бабіти поділяють на олов'яні (Б88, Б83), олов'яно-свинцеві (Б16, БС6) та свинцеві (БКА, БК2).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]