Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
131.51 Кб
Скачать

44, Корозія авіаційних сплавів. Захисть від корозії

Сучасний захист металів від корозії базується на наступних методах: 1) підвищення хімічного опору конструкційних матеріалів, 2) ізоляція поверхні металу від агресивного середовища, 3) зниження агресивності виробничого середовища, 4) зниження корозії накладенням зовнішнього струму (електрохімічний захист).

Широко поширеним способом захисту металів від корозії є покриття їх шаром інших металів (наприклад цинкування, хромування, алітування тощо). Покривають метали самі корродируют з малою швидкістю, так як покриваються щільною оксидною плівкою. Металеві покриття ділять на дві групи: стійкі до корозії і протекторні.

45. Пластичні маси. Будова, властивості, агрегатні стани, призначення.

Пластичні маси (пластмаси) - це штучні неметалеві матеріали, що одержують на основі високомолекулярних з'єднань (полімерів). Пластмаси мають багато цінних якостей, завдяки чому їх питома (будова)вага у машинобудуванні має стійку тенденцію до зростання. За складом пластмаси поділяються на прості та складні. Прості пластмаси складаються з чистих полімерів, а складні, крім зв’язуючої речовини, містять багато інших компонентів: наповнювачів, пластифікаторів, мастильні речовини, стабілізаторів, барвників, каталізаторів.

(Властивості) Поширенню пластмас сприяють їхня мала густина (0,85—1,8 г/см³), що значно зменшує масу деталей, висока корозійна стійкість та широкий діапазон інших властивостей. Гарні антифрикційні характеристики багатьох пластмас дають можливість з успіхом застосовувати їх для виготовлення підшипників ковзання. Високийкоефіцієнт тертя деяких пластмас дозволяє використовувати їх для гальмових пристроїв. Окремі пластмаси мають специфічні властивості: високі електроізоляційні та теплоізоляційні характеристики, велику прозорість, тощо.

Призначення пластмаси.

Зменчити вагу залізної деталі замінюючи її пластмасою.

46, Пластичні маси. Термопластичні і термореактивні полімери.

Пластичні маси (пластмаси) - це штучні неметалеві матеріали, що одержують на основі високомолекулярних з'єднань (полімерів).

Термопластичні полімери здатні багаторазово розм'якшуватися при нагріванні і тверднути при охолодженні. Ці і багато інших властивостей термопластичних полімерів пояснюються лінійним будовою їх макромолекул. При нагріванні взаємодія між молекулами слабшає і вони можуть зсуватися одна щодо іншої, полімер розм'якшується, перетворюючись при подальшому нагріванні в в'язку рідина. На цій властивості ґрунтуються різні способи формування виробів з термопластів, а також їх з'єднання зварюванням.

Молекули термореактивних полімерів до їх затвердіння мають лінійну будову, таке ж, як молекули термопластичних полімерів, але розмір молекул набагато реактопластів менше.На відміну від термопластів, у яких молекули хімічно інертні і не здатні з'єднуватися один з одним, молекули термореактивних олігомерів хімічно активні. Вони містять або подвійні (ненасичені) зв'язку, або хімічно активні групи. Тому при певних умовах (нагріванні, опроміненні або додавання речовин-затверджувачів) молекули термореактивних олігомерів з'єднуються один з одним, утворюючи суцільну просторову сітку, як одну гігантську макромолекулу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]