Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
світові фінанси.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
85.23 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТЕАТРУ, КІНО І ТЕЛЕБАЧЕННЯ ІМЕНІ І. К. КАРПЕНКА-КАРОГО

ІНСТИТУТ ЕКРАННИХ МИСТЕЦТВ

КАФЕДРА КІНОЗНАВСТВА

РЕФЕРАТ

На тему:

“Міжнарождні фінанси”

студентки III ОКТВ курсу

Голубєвої Аліси Максимівни

Викладач

Кочерян І. С.

КИЇВ 2014

Міжнародні фінанси. Сутність і структура міжнародних фінансів

Міжнародні фінанси являють собою сукупність фінансових ресурсів, що використовуються в міжнародних економічних відносинах, тобто у відносинах між резидентами і нерезидентами. Особливість міжнародних фінансів полягає в тому, що це багатосуб'єктна категорія, тобто не існує єдиного міжнародного фонду грошових коштів у власності конкретного суб'єкта світової економіки. У складі міжнародних фінансів можна виділити публічні та приватні фінанси. Таким чином, фінансові відносини в міжнародній сфері поділяються на:

- Міжнародні публічні (міждержавні) фінанси;

- Фінанси суб'єктів господарювання, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність.

Суб'єктами публічних фінансів є особи, визнані такими згідно з нормами міжнародного (публічного) права, а саме: суверенні держави; нації і народи, що борються за створення самостійної держави; міждержавні організації; державні утворення (наприклад, Ватикан); вільні міста. Основними суб'єктами міжнародних приватних фінансів є національні та іноземні фізичні та юридичні особи, держави (і їх інститути), а також створені ними організації.

Структурно світові фінанси діляться на світовий фінансовий ринок, золотовалютні резерви (ЗВР) і фінансову допомогу.

Функціонально світовий фінансовий ринок ділиться на валютний ринок, ринок цінних паперів, страхових послуг і кредитний. У свою чергу, на цих ринках можуть бути виділені різні сегменти: наприклад, на ринку цінних паперів - ринок акцій і деривативів (ф'ючерсів, опціонів, свопів), на ринку страхових послуг - ринок первинного страхування і перестрахування, на кредитному ринку - сегменти боргових цінних паперів і банківських кредитів та ін.

За строками обігу фінансових активів виділяють грошовий (короткостроковий) ринок і ринок капіталу (довгостроковий).

Межі між різними сегментами світового фінансового ринку розмиті, і цілком можливо переміщення частини світових фінансових ресурсів з одного сегмента в інший. В силу цього існує взаємозалежність між валютними курсами, банківським відсотком і курсом цінних паперів у різних країнах світу. Це призводить до глобалізації фінансових ресурсів світу, до того, що фінансові катастрофи в окремих регіонах провокують фінансові потрясіння світового фінансового господарства.

За характером участі в операціях учасники ринку діляться на прямих (безпосередніх) і непрямих (опосередкованих). До прямих учасників відносяться ті, хто укладає угоди за свій рахунок і (або) за рахунок і за дорученням клієнтів, т. Е. Непрямих учасників, які не укладають самостійних угод.

В залежності від країн походження учасники світового фінансового ринку поділяються на розвинені країни, що розвиваються, міжнародні інститути (що не мають конкретної національної приналежності) і офшорні центри (зони).

До офшорних зон відносяться території, де діють податкові, валютні та інші пільги для нерезидентів, які є учасниками кредитно-фінансових операцій. Це переважно острівні держави і залежні території (Кіпр, Бермудські, Багамські, Кайманові, Антильські острови та ін.); країни, розташовані поряд з світовими фінансовими центрами (Ліхтенштейн, Ірландія) або деякі території країн-учасників світового фінансового ринку (окремі штати США і кантони Швейцарії). За деякими оцінками, в офшорних зонах розміщено фінансових ресурсів на суму близько 5 трлн дол. США, у тому числі імовірно 100 млрд дол. Російського походження.

За типом інвесторів виділяють приватних та інституційних учасників світового фінансового ринку. Приватні інвестори - це фізичні особи. Інституційні інвестори - це професійні учасники фінансових ринків (або фінансові посередники принципалів).