Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
світові фінанси.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
85.23 Кб
Скачать

Сутність, роль і структура валютного ринку

Валютний ринок - це сфера економічних відносин, що виявляються при здійсненні операцій купівлі-продажу іноземної валюти і цінних паперів в іноземній валюті, а також операцій з інвестування валютного капіталу.

Валютні цінності звертаються на ринках в різних формах. Традиційно відбувається купівля-продаж чеків, векселів, готівки банкнот. Інструментами валютних операцій є в основному безготівкові платіжні засоби в іноземній валюті (банківські чеки, перекази, векселі). Обсяг угод з готівковою іноземною валютою (банкнотами, монетами) незначний.

З інституційної точки зору валютні ринки являють собою сукупність комерційних і центральних банків, інвестиційних компаній, валютних бірж, брокерських агентств, міжнародних корпорацій, які здійснюють валютні операції.

З організаційно-технічної точки зору валютний ринок являє собою мережу телекомунікаційних систем, що зв'язують між собою провідні банки різних країн світу.

Валютні ринки виконують такі функції:

  1. забезпечення своєчасного здійснення міжнародних розрахунків;

  2. встановлення ефективних валютних курсів;

  3. забезпечення можливості надання короткострокових валютних кредитів і управління ліквідністю в іноземній валюті;

  4. створення умов для управління валютними і кредитними ризиками, для проведення спекулятивних та арбітражних операцій.

Операції на валютному ринку здійснюють компанії, приватні особи та професійні учасники ринку (банки, інвестиційні компанії, валютні біржі, брокерські агентства).

Посередником на валютних ринках виступає валютний брокер, який з'єднує продавця і покупця валюти. В основному діяльність брокерських фірм пов'язана з клієнтами комерційних банків. У відносинах з іноземними банками-кореспондентами банки часто зв'язуються між собою безпосередньо.

За масштабом розрізняють міжнародний і внутрішній валютні ринки.

За ступенем організованості розрізняють біржовий і позабіржовий валютні ринки. Біржовий валютний ринок представлений валютною біржею. Валютна біржа - це некомерційна організація, яка є організатором торгів валютою і цінними паперами у валюті. Валютні біржі діють у більшості країн. З 1970-х років існує торгівля валютою на фондових і товарних біржах.

Переваги біржового валютного ринку:

  1. він є найдешевшим джерелом валюти і валютних коштів;

  2. заявки, що виставляються на біржові торги, володіють абсолютною ліквідністю.

Переважна частина всіх валютних операцій здійснюється через комерційні банки на позабіржовому ринку. Головними учасниками валютних ринків є транснаціональні банки, які оперують на двох рівнях.

На роздрібному ринку вони мають справу з клієнтами: експортерами та імпортерами, іноземними кредиторами та інвесторами, іноземними одержувачами і туристами і т. д.

Оптовий ринок представлений відносинами банків між собою та з центральними емісійними банками, які є ще одним важливим учасником валютних ринків.

Перевагами позабіржового валютного ринку є:

  1. низькі витрати на проведення валютних операцій;

  2. більш висока швидкість розрахунків, оскільки позабіржовий валютний ринок дозволяє здійснювати угоди в будь-який час, а не тільки протягом біржової сесії.

Банки проводять валютні операції один з одним (безпосередньо або через брокерів) на міжбанківському валютному ринку, зі своїми клієнтами, а також на біржах. Основна частина валютних операцій здійснюється комерційними банками один з одним на міжбанківському валютному ринку.

Активність банку на валютному ринку залежить від його величини, репутації, ступеня розвитку закордонної мережі відділень і філій, оснащеності ЕОМ, засобами зв'язку. Основна частка валютних операцій припадає на найбільші комерційні банки. Вони не тільки купують і продають валюту, здійснюють міжнародні розрахунки, але й зберігають запаси іноземної валюти, визначають валютні курси. Інші банки звертаються до них за котируванням і купують у них валюту для своїх клієнтів.

Операції з валютою здійснюються банками як за свій рахунок (дилерські операції), так і за рахунок клієнтів (брокерські операції).

По відношенню до валютних обмежень можна виділити вільний і невільний валютні ринки. Валютні обмеження - це система державних заходів (адміністративних, законодавчих, економічних, організаційних) по регламентації операцій з валютними цінностями. Валютний ринок, на якому валютні обмеження відсутні, називається вільним, а з валютними обмеженнями - невільним.

У країнах, де валютних обмежень немає або вони незначні (США, Японія, Німеччина, Великобританія, Гонконг, ОАЕ та ін.), Будь-який банк може здійснювати валютні операції. У країнах, де національна валюта неконвертовані (або частково конвертована), на валютному ринку оперують тільки банки, яким державою надано право на проведення валютних операцій.

За видами операцій валютний ринок ділиться на касовий (ринок спот) і терміновий. Касовий ринок - це ринок негайної поставки валюти. Більшу частину цього ринку складають операції, пов'язані із зовнішньою торгівлею. По суті здійснюється кліринг, що дозволяє укласти угоду з найбільш кращою валютою. Багато громадян купують іноземну валюту, щоб зробити переклади та грошові подарунки родичам в іншій країні.

Терміновий валютний ринок - це ринок термінових валютних контрактів. До термінових валютних контрактів відносяться форвардні контракти, ф'ючерсні контракти і валютні опціони. Терміновий валютний ринок дозволяє як страхувати активи, так і спекулювати валютою.