Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
світові фінанси.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
85.23 Кб
Скачать

Види угод на валютному ринку

Основна маса (90%) всіх угод здійснюється на умовах спот, коли момент укладання угоди практично збігається з моментом її виконання. Валюта поставляється продавцем покупцеві відразу після укладення угоди.

Другий вид угод - строкові (угоди на строк). При цьому існує часовий інтервал між моментом укладення і виконання угоди і курс валют (ціна здійснення угоди) фіксується в момент її укладення. При настанні обумовленого терміну валюта купується або продається за курсом, зафіксованим в момент укладання угоди. Термінові угоди відбуваються з метою страхування активів від валютного ризику (хеджування) або з метою валютної спекуляції.

Експортер може застрахувати себе від зниження курсу іноземної валюти, продавши майбутню валютну виручку на строк за строковим курсом. Імпортер може застрахуватися від підвищення курсу іноземної валюти, купивши валюту на термін.

Якщо очікується падіння курсу валюти, то спекулянти-ведмеді продають валюту на термін. Після закінчення терміну вони куплять валюту по пониженому курсу і продадуть за строковим курсом, отримавши прибуток у вигляді курсової різниці.

Якщо очікується підвищення курсу валюти, то спекулянти-бики купують валюту на термін з тим, щоб при настанні терміну угоди отримати валюту від продавця за курсом, зафіксованим в момент угоди, і продати за більш високим курсом, отримавши курсовий прибуток. Банківські термінові угоди називаються форвардними.

Валютний своп - угода, що поєднує касову і строкову операції. Наприклад, касова продаж доларів за рублі (спот) і одночасна купівля доларів за рублі на термін.

При опціонній угоді покупець опціону набуває не саму валюту, а право на її купівлю або продаж. Він може скористатися цим правом, якщо йому це вигідно, а може відмовитися. За це він виплачує продавцю опціону премію. Якщо покупцеві невигідно реалізувати своє право за опціоном, то він втрачає тільки премію. Продавець опціону при цьому бере на себе зобов'язання продати або купити певну кількість валюти, якщо покупець опціону побажає її купити або продати.

Угоди спот, форвардні та опціонні здійснюються як на міжбанківському ранці, так і на біржах. Специфічно біржовими є ф'ючерсні угоди. Це угоди з купівлі-продажу ф'ючерсних контрактів, які є стандартними і регламентують усі умови угоди. Як правило, ф'ючерсна угода завершується не шляхом поставки валюти, а за допомогою здійснення контрсделкі (зворотної або офсетної угоди), т. Е. Викупу раніше проданих або продажу раніше куплених ф'ючерсних контрактів. Результатом здійснення контрсделкі є сплата стороною, що програла і отримання виграла різниці між курсами валюти в день укладення і в день виконання (ліквідації) угоди. Розрахунок здійснюється через розрахункову (клірингову) палату біржі. Всі ф'ючерсні угоди відразу після укладення реєструються в розрахунковому центрі, і після реєстрації продавець і покупець взагалі не виступають як сторони, що підписали контракт. Для кожного з них протилежною стороною є розрахунковий центр біржі.

Цілями ф'ючерсних, як і інших термінових угод, є хеджування і спекуляція. Банки, беручи на себе валютні ризики своїх клієнтів, проводячи форвардні операції, можуть підстрахуватися за допомогою зворотного ф'ючерсного контракту. При ліквідації ф'ючерсної угоди вони отримають ту різницю в курсі, яку вони втратили в угоді з реальним товаром.

З метою отримання прибутку за рахунок різниці валютних курсів банки можуть проводити валютний арбітраж - купівлю (продаж) валюти з наступним здійсненням контрсделкі для отримання курсової прибутку. Розрізняють просторовий і часовий арбітраж. Просторовий арбітраж використовується для отримання прибутку за рахунок різниці курсів на різних валютних ринках. Купівля та продаж валюти виробляються одночасно, наприклад, покупка в Нью-Йорку і продаж у Лондоні.

При тимчасовому арбітражі курсова прибуток виходить за рахунок зміни курсу протягом певного часу, тому часовий арбітраж пов'язаний з валютним ризиком. Валютний арбітраж може здійснюватися як на умовах спот, так і на умовах форвард.

На всіх валютних біржах операції з валютою проводяться в системі електронних торгів (СЕЛТ).

Торги в СЕЛТ почали проводитися в середині 1997 на ММВБ. У СЕЛТ кожен банк виставляє котирування, вказує, за яким курсом він готовий купити або продати валюту, а також обсяг купівлі або продажу валюти. Угоди укладаються на двосторонній основі і лише в тому випадку, якщо котирування банку-продавця задовольняють банк-покупець, при цьому виключається можливість укладання угод по нереальним курсам. Учасники СЕЛТ бачать, як складається ситуація на ринку, як змінюються котирування і впливають на кон'юнктуру ринку. За підсумками торгів виводиться середньозважений курс угод.