Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MKR_OTVETY.docx
Скачиваний:
215
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
132.23 Кб
Скачать

34. Проаналізуйте принципи побудови навчальних програм (лінійний, концентричний, спіральний, комбінований).

Програми можуть пропонувати вивчення навчального матеріалу За лінійним, концентричним, спіральним, комбінованим принципами.

Лінійна побудова навчальної програми передбачає вивчення предмета відповідно до логіки, близькою до логіки і методів досліджень науки, з поступовим ускладненням завдань на базі раніше вивченого. Нове будується на основі вже відомого і в тісному зв’язку з ним). Дає економічність, оскільки унеможливлює надлишкове дублювання матеріалу.

Концентричний принцип передбачає повторюваність навчального матеріалу в ускладненому вигляді на наступному рівні навчання.

Спіральний принцип-неперервне розширення і поглиблення знань з певної проблеми.

Комбінований (мішаний) принцип-комбінація різних принципів

35. Проаналізуйте підручник з педагогіки, яким Ви користуєтеся, щодо його відповідності вимогам, які висуваються щодо навчальної літератури.

Підручник «Педагогіка» (автори Кузьмінський, Омеляненко) у доступній для студентів формі розкриває суть основних наукових ідей, законів, понять та їх зв'язків із суспільно-економічним розвитком країни і духовним життям суспільства. При цьому забезпечено коректність уведення наукових понять, їх відповідність загальноприйнятій термінології та символіці. Підручник повинен містить стислі відомості з історії науки, культури і техніки з метою розкриття еволюції наукових ідей, відкриттів, взаємозв'язку науки, виробництва, соціальної практики, ролі діячів науки,у першу чергу вітчизняних учених, у пошуку наукової істини. Зміст підручника має забезпечує зв'язок з життям, спрямований на формування особистості, розвиток здібностей та обдарувань. Матеріал підручника викладений в логічній послідовності і являє цілісну систему з урахуванням внутрішньопредметних і міжпредметних зв'язків. Підручник повинен цікавий; написаний доступною мовою, містити систему завдань після кожного розділу, відповідає попередній загальноосвітній підготовці і життєвому досвіду, не допускає при цьому примітивного спрощення та наукової вульгаризації змісту. Рівень доступності підручника такий, що студент може успішно використовувати його для самостійного вивчення навчального матеріалу;. Кожен розділ підручника відповідає одній навчальній темі.

Підручник має таблицю змісту з нумерацією сторінок, у якій чітко відображається рівномірний розподіл матеріалу, простежується наочно-логічний його розвиток. У змісті підручника виділені такі структурні елементи, як-от: вступ, висновки, наочні схеми, таблиці,. Він містить додатки: тлумачний словник основних термінів, довідкові таблиці даних, список сучасної додаткової літератури після кожного риозділу, алфавітний покажчик педагогічних понять.

36.Розкрийте шляхи гуманізації та демократизації змісту освіти.

Гуманізація освіти – відображення в освітньому процесі гуманістичних тенденцій у розвитку сучасного суспільства, коли людська особистість визначається найвищою цінністю. Гуманітарна освіта – навчально-виховний процес викладання –освоєння гуманітарних дисциплін, головними серед яких є історичні, філософські, політологічні, культурологічні, філологічні, українознавчі, психолого-педагогічні, правознавчі дисципліни.Гуманізація змісту історичних дисциплін: побудова програм і підручників через цивілізаційний підхід. Гуманізація змісту природничих дисциплін: математики, фізики, хімії, біології тощоГуманізація повинна здійснюватися на основі: - формування гуманітарного мислення, опанування рідною, державною та іноземними мовами; - прилучення до літератури, музики, образотворчого мистецтва, надбань народної творчості, здобутків української і світової культури;- осмислення історичних фактів, подій і явищ, різноманітності шляхів людського розвитку; - формування світоглядної, правової, моральної, політичної, художньо-естетичної, економічної, екологічної культур; - утвердження пріоритетів здорового способу життя людини; - відображення у змісті історичної освіти закономірностей історичного розвитку, широке вивчення україно(народо)знавства, етнічної історії та етногенези українців, інших народів України; - забезпечення естетичного розвитку особистості, оволодіння цінностями й знаннями в галузях мистецтв;Демократизація вищої освіти на макрорівні має економічний, соціальний, політичний та ідеологічний виміри, що зумовлюють нові способи світоусвідомлення, здатність особистості та народів до самоорганізації і соціальної відповідальності перед собою і суспільством завдяки освіті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]