Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MKR_OTVETY.docx
Скачиваний:
215
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
132.23 Кб
Скачать

25 Дайте визначення поняття «зміст освіти». Розкрийте фактори і джерела, які зумовлюють формування змісту загальної середньої освіти в Україні.

Зміст освіти — це чітко окреслена система знань, умінь та навичок, якими учні оволодівають у навчальних закладах. за тисячолітню історію своєї діяльності людство накопичило ве¬личезний обсяг знань про природу, суспільство, виробничу діяльність. Зміст освіти виокремлює лише частину узагальне¬ного досвіду людей. На кожному етапі суспільно-економічного розвитку до змісту освіти висувались ті чи інші вимоги. Вони зумовлені життєви¬ми потребами. У державному документі Національна доктрина розвитку освіти (2002 р.) визначено стратегічні завдання ре¬формування змісту освіти: "Мета державної політики щодо розвитку освіти полягає у створенні умов для розвитку особис¬тості і творчої самореалізації кожного громадянина України, виховання покоління людей, здатних ефективно працювати і навчатися протягом життя, оберігати й примножувати цінності національної культури та громадянського суспільства, розвива¬ти і зміцнювати суверенну, незалежну, демократичну, соціальну та правову державу як невід'ємну складову європейської та світової спільноти" .

26Дайте сучасне визначення поняття «зміст освіти» ,визначте чинники , які впливають на формування змісту освіти, послідовно розкрийте їх сутність.

Зміст освіти — система наукових знань, умінь І навичок, оволо­діння якими забезпечує всебічний розвиток розумових І фізичних здібностей учнів, формування їх світогляду, моралі та поведінки, підготовку до суспільного життя, до праці. На всіх етапах розвитку суспільства зміст освіти зазнавав якісних змін під впливом різних чинників: соціально-економічних відносин, рівня розвитку виробництва, науки, техніки і культури, розвитку освіти та педагогічної теорії, мети і завдань виховання, які ставить суспільство перед школою. Якщо суспільство розвивається, то необхідні, дуже часто, нові кваліфіковані робітники на різні посади, що вимагає від школи надавати занння, вміння та навчика;також вишколювати спеціалістів, які могли б розвивати саму систему освіти, винаходити нові методи навчання; учених, що мають змогу творити науку і відповідно продовжувати пргрес суспільства.

27Визначте та охарактеризуйте пріорітетні напрями модернізації змісту загальної середньої освіти в Україні

Зміст освіти — це чітко окреслена система знань, умінь та навичок, якими учні оволодівають у навчальних закладах. за тисячолітню історію своєї діяльності людство накопичило ве¬личезний обсяг знань про природу, суспільство, виробничу діяльність. Зміст освіти виокремлює лише частину узагальне¬ного досвіду людей. Пріоритетними напрямами державної політики щодо роз¬витку освіти є:— особистісна орієнтація освіти;— формування національних і загальнолюдських цінностей;— створення для громадян рівних можливостей у здобугт1 освіти;— постійне підвищення якості освіти, оновлення її змісту та Нюрм організації навчально-виховного процесу;— розвиток системи безперервної освіти та навчання протя¬гом життя;— пропаганда здорового способу життя;— розширення україномовного освітнього простору;— забезпечення освітніх потреб національних меншин;— забезпечення економічних і соціальних гарантій для про¬фесійної самореалізації педагогічних, науково-педагогічних працівників, підвищення їх соціального статусу;— розвиток дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти у сільській місцевості та професійно-технічної освіти;— органічне поєднання освіти і науки, розвиток педагогіч¬ної та психологічної науки, дистанційної освіти;— запровадження освітніх інновацій, інформаційних техно¬логій;— створення індустрії сучасних засобів навчання і вихован¬ня, повне забезпечення ними навчальних закладів;— створення ринку освітніх послуг та його науково-методич- ного забезпечення;— інтеграція вітчизняної освіти до європейського та світо¬вого освітніх просторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]