Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ISTEОпорний конспект.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Лекція 4. Управління ресурсами даних

Тема. Управління ресурсами даних.

Мета: Познайомити студентів з методами та засобами зберігання даних в інформаційних системах, моделями даних, сучасними системами управління базами даних і методами та засобами аналізу даних.

План

1. Моделі даних.

2. Системи управління базами даних.

3. Сховища даних. Аналіз даних.

Література: 5, 14, 15, 16, 18, 28, 29, 30, 32, 38, 40.

1. Моделі даних

База даних (БД) – це поіменований набір організованих даних, що відображають стан об’єктів та їх відношень у розглядуваній предметній області.

Система управління базою даних (СУБД) дозволяє отримати доступ до даних, забезпечує редагування, поповнення та збереження БД.

Модель даних – це сукупність взаємозв’язаних структур даних та операцій над цими структурами [Error: Reference source not found].

Плоский файл – це файл, який містить записи одного типу та не містить вказівок (посилань) на інші записи. Плоский файл – це двовимірний масив елементів даних.

Реляційна модель даних є сукупністю простих двовимірних таблиць –відношень (об’єктів моделі).

Зв’язки між двома логічно зв’язаними таблицями в реляційній моделі встановлюються по рівності значень однакових атрибутівтаблиць-відношень.

Таблиця є основним типом структури даних (об’єктом) реляційної моделі. Структура таблиці визначається сукупністю стовпців. Дані в межах одного стовпця однорідні. В таблиці не може бути двох однакових рядків. Загальна кількість рядків не обмежена.

Стовпець відповідає деякому елементу даних – атрибуту, який є найпростішою структурою даних.

Один чи кілька атрибутів, значення яких однозначно ідентифікують рядок таблиці, єключем таблиці.

Проста двовимірна таблиця визначається яквідношення. Стовпець таблиці зі значеннями відповідного атрибуту називається доменом, а рядки зі значеннями різних атрибутів – кортежем.

Сукупність нормалізованих відношень (реляційних таблиць), логічно взаємозв’язаних і відображаючих деяку предметну область, утворюютьреляційну базу даних (РБД).

2. Системи управління базами даних

Система управління базами даних (СУБД) –комп’ютерна програма чи комплекс програм, що забезпечує користувачам можливість створення, збереження, оновлення, пошук інформації та контролю доступу в базах диних.

Для роботи з базами даних використовують спеціальні мови, які в цілому називаютьмовами баз даних: мова визначення схеми бази даних (SDL – Schema Definition Language) та мова маніпулювання даними (DML – Data Manipulation Language).

Стандартною мовою найрозповсюдженіших в даний час СУБД є моваSQL (Structured чи Standard Query Language)

Користувач, який створив таблицю БД, має повний набір повноважень для роботи з цією таблицею. Такого користувача часто називаютьвласником об’єкта БД (Database Object Owner – DBO).

Тригер – програма бази даних, яка викликається щоразу при вставці, зміні чи знищенні рядка бази даних. Іншими словами, тригер – процедура обробки події в таблиці бази даних.

Збережена процедура – програма, що зберігається на сервері і може викликатися клієнтом.