Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ISTEОпорний конспект.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

3. Економічна інформація

За рівнем виникнення економічна інформація характеризується своїм об’єктом та джерелом.

Підоб’єктом інформації розуміється об’єкт чи явище, що має реальне втілення, відрізняється від інших та існує фактично або в уявленні людей.

Підджерелом інформації розуміється такий елемент, який може виробляти та формувати вхідні повідомлення для системи, наприклад, посадова особа, відділ тощо.

На основі об’єкту інформації формується економічнаінформаційна система.

Інформаційна система – це засіб організації інформаційного забезпечення процесу управління, який сприяє своєчасному надходженню необхідної і достовірної інформації в усі галузі системи управління, які її потребують.

Інформаційна система – це сукупність інформації, апаратно-програмних і технологічних засобів, засобів телекомунікацій, баз і банків даних, методів і процедур, персоналу управління, які реалізують функції збирання, передавання, обробки і накопичування інформації для підготовки і прийняття ефективних управлінських рішень.

Інформаційна система – програма, призначена для зберігання і обробки інформації.

Інформаційна система – це система, яка організовує пам’ять і маніпулювання інформацією щодо проблемної сфери.

Найменшою одиницею економічної інформації є реквізит – неділима одиниця даних, що має певний зміст.

Впроцесі автоматизованої обробки інформації реквізити поділяються наоснови та ознаки. Основи характеризують кількісні властивості сутностей, отримані в результаті обрахунків чи вимірювань. Ознаки характеризують якісні властивості сутностей. Основи та ознаки, що до них відносяться, утворюють показники.

Показник – кількісна характеристика об’єкта, явища, процесу, якісно визначена величина. Економічні показники можуть бути кількісними, якісними і номінальними. Показник складається з назви і значення. Назва показника складається із бази та означної частини:

База економічного показника визначає основний економічний зміст показника та методику його розрахунку; означна частина – конкретне положення об’єкта в просторі, в часі та оцінку в одиницях вимірювання – конкретне кількісне значення показника.

Підсистемою економічних показників розуміється сукупність взаємозв’язаних показників, яка усестороннє характеризує розглядуваний об’єкт чи господарську функцію в аспекті певної задачі з допомогою певного набору економічних категорій та понять.

На основі показників будуютьсядокументи.

Піддокументом розуміють таку інформаційну сукупність, яка має повністю самостійне смислове значення, характеризується повним набором реквізитів та показників і зафіксована на матеріальному носії.

4. Документообіг на підприємстві. Електронний документообіг

Рис. 1.2. Класифікація документів

Документообіг – це рух документів в організації починаючи з моменту їх створення або отримання до завершення виконання або відправлення.

Електронний документообіг (обіг електронних документів) – це сукупність процесів створення, оброблення, редагування, передавання, одержання, зберігання, використання та знищення електронних документів, які виконуються із застосуванням перевірки цілісності та у разі необхідності з підтвердженням факту одержання таких документів.

Електронний документ – це документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов’язкові реквізити документу.

Електронний підпис є обов’язковим реквізитом електронного документу, який використовується для ідентифікації автора та/або підписувача електронного документу іншими суб’єктами електронного документообігу.