Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ISTEОпорний конспект.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Лекція 2. Класифікація економічної інформації. Класифікація інформаційних систем

Тема. Класифікація економічної інформації. Класифікація інформаційних систем

Мета: Ознайомити студентів з методами класифікації інформації, інформаційних систем та системами кодування економічної інформації.

План

1. Класифікація економічної інформації.

2. Кодування економічної інформації. Класифікатори.

3. Класифікація інформаційних систем за ознакою структурованості задачі.

4. Класифікація інформаційних систем за функціональною ознакою та рівнем управління.

5. Інші класифікації інформаційних систем.

Література: 3, 6, 9, 12, 16, 18, 19, 21, 22, 27, 28, 30, 33, 41.

1. Класифікація економічної інформації

Об’єм інформації, який вимірюється в кількості символів і віднесений до одиниці часу, називаєтьсягустиною (інтенсивністю) відповідного потоку інформації.

2. Кодування економічної інформації. Класифікатори

Метакодування інформації полягає в тому, щоб представити інформацію в більш компактній та зручній формі, що необхідно при запису даних в документі, їх перенесенні на машинний носій, проведенні обробки, передачі та інших операцій.

Підшифром розуміється умовне позначення конкретної позиції певної номенклатури показників.

Код – це спільна для всієї номенклатури система побудови та присвоєння умовного позначення, побудована за певними правилами.

За формою зображення коди буваютьцифрові, буквені та буквено-цифрові.

За кількістю ознак, що включаються в один код, розрізняють одноозначні та багатоозначні коди. Одноозначний код характеризує тільки одну ознаку (наприклад, розряд роботи, національність). Багатоозначний код використовується для кодування кількох ознак (наприклад, готова продукція – конкретний виріб з його параметрами).

Одна із найважливіших вимог, що пред’являється до коду – одноманітність його використання на усіх ділянках обліково-планових робіт.

Підкласифікацією розуміють сукупність правил розподілу заданої множини об’єктів на підмножини у відповідності до встановлених ознак.

Класифікатор є свого роду формалізованою мовою, яка відображає закон (порядок) розбиття множини об’єктів на класи, групи, підгрупи, види, яка одночасно дозволяє здійснювати кодування понять номенклатури.

3. Класифікація інформаційних систем за ознакою структурованості задач

Рис. 2.1. Класифікація інформаційних систем за структурованістю задачі

Розв’язок структурованої задачі можна подати у вигляді математичної моделі, що має алгоритм розв’язку. Метою використання інформаційної системи для розв’язання структурованих задач є повна автоматизація їх розв’язку.

Розв’язання неструктурованих задач пов’язано з великими трудностями у зв’язку з неможливість створення математичного описання та розробки алгоритму. Рішення в таких випадках приймається людиною із загальних міркувань на основі власного досвіду і, можливо, непрямої інформації з різних джерел.

ІС, призначені для створення управлінських звітів забезпечують інформаційну підтримку користувача.

Модельні ІС надають користувачу математичні, статистичні, фінансові та інші моделі, використання яких полегшує вироблення та оцінку альтернатив рішення.

Експертні інформаційні системи забезпечують вироблення та оцінку можливих альтернатив користувачем за рахунок створення експертних систем, повязаних з обробкою знань.