Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ISTEОпорний конспект.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Лекція 1. Організаційні основи інформаційних технологій в економіці

Тема: Організаційні основи інформаційних технологій в економіці

Мета: Дати студентам основні поняття та визначення дисципліни. Ознайомити студентів з визначенням понять «інформація», «економічна інформація», «інформаційна система», «документ», «електронний документ».

План

1. Основні поняття та визначення.

2. Властивості інформації. Вимірювання інформації і даних.

3. Економічна інформація.

4. Документообіг на підприємстві. Електронний документообіг.

Література: 3, 6, 9, 16, 19, 21, 22, 25, 27, 30, 33, 41.

1. Основні поняття та визначення

Термін „інформаційне суспільство“ приписують професору Токійського технологічного інституту Ю. Хаяші.

Підінформаційним суспільством розуміють суспільство, в якому інформація є ключовим компонентом економічного та соціального життя.

Інформаційне суспільство – суспільство, в якому більшість працюючих зайнята виробництвом, зберіганням, переробкою та реалізацією інформації, зокрема найвищої її форми – знань.

Інформатизація – організований соціально-економічний та науково-технічний процес створення оптимальних умов для задоволення інформаційних потреб і реалізації прав громадян, органів державної влади, органів місцевого самоуправління, організацій, громадських об’єднань на основі формування та використання інформаційних ресурсів.

Інформацію, що розглядається в прагматичному аспекті можна назвати знанням.

Вдисципліні „Інформаційні системи в економіці“ інформацію розглядають з точки зоруантропоцентричного та/чи прагматичного підходу.

Підекономічною інформацією розуміють сукупність відомостей, що відображають стан, зміни і розвиток економіки та усіх її елементів.

Документована інформація – інформація, зафіксована на матеріальному носії і така, що має реквізити для її ідентифікації.

Інформаційні ресурси – окремі документи та окремі масиви документів а також документи і масиви документів в інформаційних системах.

Інформаційна технологія – процес, що використовує сукупність методів і програмно-технічних засобів для збирання, обробки, зберігання, передачі і представлення інформації з метою отримання інформації нової якості, зниження трудомісткості та підвищення ефективності процесів використання інформаційних ресурсів.

Інформаційні технології в сфері економіки – комплекс методів переробки розрізнених вихідних даних в достовірну, оперативну інформацію для прийняття рішень з допомогою апаратних і програмних засобів з метою досягнення оптимальних ринкових параметрів об’єкта управління.

Інформаційні процеси – процеси збирання, обробки, накопичення, пошуку та розповсюдження інформації.

Телекомунікації – дистанційна передача даних на базі комп’ютерних мереж і сучасних засобів зв’язку.

2. Властивості інформації. Вимірювання інформації і даних

Рис. 1.1. Властивості інформації

Заодиницю інформації приймають кількість інформації, яка необхідна для вибору однієї із двох рівноймовірних подій.

Найменша одиниця вимірювання інформації називається двійковою одиницею абобітом (binary digit, bit). Якщо повідомлення вказує на один із n рівноймовірних варіантів, то воно несе кількість інформації, яка рівна log2n. Інакше кажучи, кількість інформації рівна показнику степеня, до якого потрібно піднести число 2, щоб отримати кількість рівноправних варіантів вибору.

Вінформатиці прийнята система представлення даних за допомогою двійкового коду. Найменшою одиницею такого представлення єбіт. Необхідно розуміти різницю між кількістю інформації яка представлена двійковим кодом, і кількістю інформації, яку містить даний код.