Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ISTEОпорний конспект.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

6. Системи підтримки прийняття рішень

Система підтримки прийняття рішень (СППР) (Decision Support System) – автоматизована комп’ютерна система, метою якої є допомога людям, що приймають рішення в складних умовах для повного і об’єктивного аналізу предметної діяльності.

СППР – сукупність процедур з обробки даних та суджень, які допомагають керівнику у прийнятті рішень, що базуються на використанні моделей.

СППР – це інтерактивні автоматизовані системи, які допомагають особі, що приймає ріщення, використовувати дані та моделі для розв’язання слабко структурованих задач.

СППР – це система, яка забезпечує користувачам доступ до даних і/або моделей, завдяки чому вони можуть приймати кращі рішення.

7. Ліцензування програмного забезпечення

Комерційне програмне забезпечення (commercial software) – програмне забезпечення, створене комерційною організацією з метою отримання прибутку від його використання іншими, наприклад, шляхом продажі екземплярів програми чи ліцензій на її використання.

Demoware (trialware) – демонстраційна версія комерційного програмного забезпечення, яке розповсюджується безкоштовно і має певні обмеження функціональності, порівняно з основною версією.

Вільне програмне забезпечення – широкий спектр програм, в яких права користувача на необмежені встановлення, запуск, а також вільне використання, вивчення, розповсюдження та модифікацію (удосконалення) програм захищені юридично авторськими правами за допомогою вільних ліцензій.

Ліцензія Столмана надає користувачу права, які є критеріями вільної програми: отримувати вихідні тексти програм, змінювати їх, розповсюджувати змінені та не змінені версії. Пізніше ліцензія Столмана отримала назвуGNU General Public License, скорочено GNU GPL або просто GPL. Термін GNU є рекурсивним акронімом (GNU is Not Unix).

Відкрите програмне забезпечення (open source software) – це програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом.

Adware (advertisement – реклама; software – програмне забезпечення) – вид програмного забезпечення при використанні якого користувачу примусово показується реклама.

Beerwareліцензія програмного забезпечення, яка надає користувачу право вільно використовувати програмне забезпечення та вихідні коди. У випадку, якщо користувач зустріне автора програми, яка ліцензується як beerware, і програма йому сподобалася, то він повинен купити автору кружку пива (або випити пиво в честь автора).

Careware (care – турбота; software – програмне забезпечення) – вид умовно-безкоштовного програмного забезпечення, автор якого вимагає, щоб оплата за нього йшла на благодійність.

Donationware (donation – пожертвування) – модель ліцензування при якій користувачу надається повнофункціональне програмне забезпечення з можливістю зробити пожертвування розробнику.

Пропрієтарне програмне забезпечення (proprietary software) – програмне забезпечення, яке є приватною власністю авторів чи правовласників і яке не відповідає критеріям вільного програмного забезпечення (мова іде саме про свободу, а не про відкритість програмного забезпечення) і, з позиції Фонду вільного програмного забезпечення, при цьому не є напіввільним програмним забезпеченням.

Безкоштовне програмне забезпечення (freeware) – це програмне забезпечення, ліцензійна угода якого не вимагає будь-яких виплат правовласнику.

Легалізація програмного забезпечення – це відмова від „піратського“ програмного забезпечення, перехід від незаконного використання програмного забезпечення до використання програм з усіма необхідними ліцензіями, дозволами, правами.