Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Діловодство Іванова Піддубна.doc
Скачиваний:
334
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.37 Mб
Скачать

3. Порядок розробки, узгодження та затвердження положень про управління і відділи трестів (об’єднань), підприємств і організацій, господарських товариств

3.1. Розробку проекту Положення про управління і відділи забезпечують керівники управлінь та відділів.

3.2. Проект Положення узгоджується:

  • із заступником керівника тресту (об’єднання) в залежності від розподілу між обов’язків по керівництву управліннями та відділами;

  • з плановим відділом;

  • з відділом організації праці і заробітної плати;

  • з юрисконсультом.

3.2. Якщо при узгодженні Положення між підрозділами трестів (об’єднань) виникли суперечки, то вони вирішуються заступником керівника, якому підпорядковані підрозділи. Остаточне рішення приймається керівником треста (об’єднання).

3.4. В міру необхідності зміст Положення повинно переглядатися і уточнюватися. Рішення про перегляд приймається органом або посадовою особою, що затвердила положення, за поданням керівника даного підрозділу.

Порядок корегування діючих Положень рекомендується такий же як і розробка нових.

3.5. Керівники управлінь і відділів доводять затверджене положення до відома керівних працівників, спеціалістів та керівників підпорядкованих організацій та підприємств, встановлюють порядок зберігання примірників Положень. Знову прийняті на роботу керівні працівники і спеціалісти управління, відділу повинні бути ознайомлені з Положенням.

Додаток Г

Методичні рекомендації

щодо розробки посадових інструкцій для працівників управлінь, відділів і служб трестів (об’єднань), підприємств і організацій, різних господарчих товариств

1. Загальні положення

1.1. Посадові інструкції-це документи, що визначають організаційно-правовий стан працівників. Посадові інструкції розробляються з метою точного визначення обов’язків, прав і відповідальності кожного працівника, виключення дублювання і знеособлення, а також регламентації процесів управління.

1.2. Вимоги посадових інструкцій враховуються:

при визначенні відповідності працівника посаді, яку він обіймає, у передбачуваних законом випадках (оцінка результатів випробування , яке встановлене при прийманні на роботу, звільненні з роботи згідно з п.2 ст. 40 КЗПП України );

при притягненні працівника до встановленої законом відповідальності (дисциплінарної, адміністративної, матеріальної, кримінальної) за невиконання або не належне виконання службових обов’язків.

1.3. Посадові інструкції необхідно використовувати при розробці штатних розкладів, оскільки вони служать одним з засобів визначення обсягу робіт, що виконуються службовцями.

1.4. На основі посадових інструкцій планується службова діяльність працівників, даються завдання на роботу.

1.5. Посадові інструкції повинні відповідати діючому законодавству України, КЗПП України, Правилам внутрішнього трудового розпорядку.

1.6. Посадові інструкції повинні мати своєю основою Положення про структурні підрозділи з тим, щоб увесь комплекс функцій був повністю і чітко розподілений між працівниками цього підрозділу.

1.7. З врахуванням встановлених в управлінні, відділі, філії представництві розподілу та кооперації праці кваліфікаційна характеристика однієї посади або типова (зразкова) посадова інструкція може бути використана для розробки посадових інструкцій з кількох посад.

1.8. Для працівників, що виконують аналогічні обов’язки і мають однакові права, рекомендується розробляти загальні посадові інструкції.