Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9КТ.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
5.04 Mб
Скачать

9.3. Оперативно-розшукові обліки

9.3.1. Іс «Інтегрований банк даних»

ІС «Інтегрований банк даних» (ІБД) призначена для оперативного забезпечення працівників і підрозділів ОВС інформацією для розшукової діяльності, розслідування і попередження злочинів, надання аналітичної, статистичної та контрольної інформації для розробки і прийняття обґрунтованих оптимальних рішень на всіх рівнях управління.

Система містить інформацію про осіб криміногенних категорій (особливо небезпечні рецидивісти, «гастролери», оголошені у міждержавний розшук, бродяги); нерозкриті тяжкі злочини, викрадену, вилучену, знайдену зброю; номерні речі; транспортні засоби, викрадені в Україні та країнах СНД. Передбачається поєднання обліків зареєстрованого та викраденого транспорту, що дасть змогу виявляти викрадений транспорт на етапі реєстрації, підвищити достовірність масивів і надавати на запити ОВС більш повну інформацію.

В ІБД ведуться інформаційні обліки «Особа», «Річ», «Зброя», «Угон», «Злочин», «Антикваріат», при цьому можна включати додаткові інформаційні обліки, не порушуючи існуючі об’єкти.

ІБД забезпечує пошук:

  • осіб за фрагментами установчих даних, описами, дактилоформулами;

  • злочинів за документами, описами;

  • територіальних об’єктів за фрагментами установчих даних;

  • антикваріату за фрагментами установчих даних, описами;

  • автомототранспорту за фрагментами установчих даних (номерами агрегатів або державними номерними знаками);

  • номерних речей за фрагментами установчих даних (безпосередньо речі або її номерної деталі);

  • зброї за фрагментами установчих даних (безпосередньо зброї або її номерної деталі).

Для отримання інформації за вмістом ІБД призначена підсистема оброблення запитів абонентів у режимі безпосереднього доступу до ІБД через телефонні канали зв’язку. Оперативно-розшукову інформацію можна одержати також в черговій частині УОІ МВС України.

9.3.2. Іс «Розшук»

ІС «Розшук» призначена для централізованого збирання інформації від ініціаторів розшуку про осіб, що розшукуються і встановлюються, які оголошені в регіональний, державний, міждержавний розшук, її оброблення та надання за запитами працівників ОВС, інших зацікавлених міністерств і відомств. Функціонування ІС (рис. 9.1) регламентовано Законом України від 18.02.1992 р. «Про оперативно-розшукову діяльність» і відповідними наказами та розпорядженнями МВС України.

Інформація збирається ініціаторами розшуку на регіональному рівні в управліннях (відділеннях) оперативної інформації (УОІ/ВОІ) ГУ-УМВС, обробляється і передається каналами електронної пошти до УОІ МВС України для об’єднання з інформацією, яка надійшла з інших регіонів. Концентрація інформації про розшукові справи в УОІ МВСУ дає можливість вчасно надсилати відомості про осіб, оголошених у міждержавний розшук на території України, до Голов­ного інформаційно-обчислювального центру МВС Російської Фе­дерації і стежити за передорученням розшуку. Інформація про осіб, що розшукуються в країнах СНД, надходить в електронному вигляді і інтегрується до банку даних. Після узагальнення вся інформація розсилається електронної поштою в УОІ/ВОІ ГУ-УМВС України. Отже, кожна інформаційна служба областей України має загальний масив інформації про осіб, оголошених у регіональний, державний і міждержавний розшук.

Рис. 9.1. Функціонування ІС «Розшук»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]