Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9КТ.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
5.04 Mб
Скачать

9.3.4. Іс «Арсенал»

Єдина система централізованого номерного обліку вогнепальної зброї у системі МВС України «Арсенал» створена з метою здійснення всебічного контролю за зброєю згідно з дорученням Кабінету Міністрів України.

ІС «Арсенал» створено на базі наявного в УОІ (ВОІ) ГУМВС, УМВС масиву «Мисливець», який регламентується наказом МВС України № 170-93. У ній містяться дані про вогнепальну, пневматичну, калібру понад 4,5 мм та швидкістю польоту кулі понад 100 м/с зброю; холодну зброю; спеціальні засоби самооборони, заряджені речовинами сльозоточивої та подразнюючої дії (газові пістолети та револьвери, що перебувають у користуванні громадян і організацій); дані про зброю органів внутрішніх справ, військових частин, навчальних закладів системи МВС та про зброю, що зберігається на складах військових баз МВС. Реквізитами, що зберігаються, є вид зброї, серія, марка, модель, номер, калібр, рік випуску, призначення, право власності, дата видачі дозволу, область, орган, який видав дозвіл, прізвище, ім’я та по батькові влас­ника, дата народження, відомості про зняття з обліку, дата введення/коригування даних.

Структурно ІС «Арсенал» поділяється на підсистеми обласного і державного рівня. Обмін інформацією між ними здійснюється каналами електронної пошти.

Система забезпечує пакетне введення інформації у формати вхідних документів; інтерактивне введення інформації; коригування бази даних; пошук документів за номерами, серіями; пошук документів за фрагментами установчих даних. За допомогою інформації з ІС «Арсенал» встановлюється належність зброї за її номерами, контролюється переміщення зброї від одного власника до іншого.

9.3.5. Іпс за прізвищами та дактилоскопічним обліком криміногенних осіб

«ІПС за прізвищами та дактилоскопічним обліком криміногенних осіб» містить обліки оперативно-довідкової картотеки (ОДК) та дактилоскопічні обліки Управління оперативної інформації та державного науково-дослідного експертно-криміналіс­тичного центру МВС України і забезпечує:

  • зберігання, нагромадження, ведення, автоматизований облік та видачу у встановленому порядку ОВС, СБУ, прокуратурі, судам та іншим правоохоронним органам оперативно-довідкової інформації на осіб (у тому числі іноземців та осіб без громадянства), які скоїли злочини на території України, були заарештовані, засуджені, затримані за бродяжництво, зникли від слідства та суду;

  • ідентифікацію осіб, які приховують свої біографічні дані від правоохоронних органів;

  • пошук злочинців за слідами, виявленими на місці злочину.

Порядок ведення оперативно-довідкових і дактилоскопічних обліків регламентований наказом МВСУ від 2.03.95 р. № 138 «Про порядок ведення персонального оперативно-довідкового і дактилоскопічного обліків в органах внутрішніх справ України».

Інтегрована ІС базується на масиві даних комп’ютерних систем УОІ МВСУ та даних, нагромаджених у вигляді облікових кар­ток за прізвищами, дактилокарт і слідів, вилучених з місць скоєння злочинів експертно-криміналістичними підрозділами ОВС.

Дактилоскопічна за прізвищами та оперативно-довідкові картотеки нагромаджують такі дані:

  • основні установчі дані — прізвище, ім’я, по батькові (в тому числі і російською мовою), дата і місце народження, дактилофор­мула;

  • додаткові установчі дані — місце проживання, професія, міс­це роботи, посада, національність, громадянство;

  • відомості про арешт, судимість;

  • відомості про притягнення до кримінальної відповідальності;

  • відомості про місце та час відбування покарання, переміщення, дату і підставу звільнення;

  • номери слідчих та архівних справ;

  • відомості про перебування у розшуку (коли, ким оголошений, у зв’язку з чим), відомості про РС та КС, призупинення (дата), запобіжні заходи;

  • відомості про затримання;

  • дактилоскопічну інформацію.

Обсяг оперативно-довідкової картотеки за прізвищами складає близько 5 млн карток. Щорічно до картотеки надходить близь­ко 250 тис. нових карток, 260 тис. коригувань, приблизно250 тис. карток, які втратили актуальність, знімається з обліку. Обсяг дактилоскопічної картотеки складає близько 2,6 млн дактилокарт, а обсяги вилучених з місць скоєння злочинів слідів, які нагромаджуються в експертно-криміналістичних підрозділах ОВС України — орієнтовно 500 тис.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]