Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otchet_po_praktike.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
164.09 Кб
Скачать

1.4 Підготовка товарів до продажу та організація їх продажу

Товари до зали надходять безпосередньо зі складу підприємства з обов’язковою перевіркою всіх супроводжуючих документів.

Цінники на товарах повинні бути оформлені згідно чинного законодавства із зазначенням назви товару, назви підприємства, дати оформлення чеку, печатки підприємства чи штампу відділу(секції).

Викладка товарів проводиться згідно з принципів мерчандайзингу, все повинно бути в теплих кольорових гамах та естетично викладено.

Щодо послуг, які не відносяться до продажу, є упакування подарунків.

    1. Організація праці, контроль за роботою секції.

В штаті підприємства знаходиться три продавці, кожен з низ працює в своєму торговому залі.

Працівники, як було зазначено вище, працюють з одним вихідним. Кожному продавцю згідно з законодавством надається відпустка та відпускні кошти.

Продавці не повинні порушувати графік роботи, але він може бути порушений у випадку якщо, наприклад, є проблеми зі станом здоров’я або якимись форс мажорними обставинами.

Вивчаючи записи у книзі відгуків і пропозицій, складається доволі приємне враження щодо роботи ТОВ «Максіма Тревел» тому, що більшість записів- це подяки від покупців. Але у разі появи негативних відгуків, завідуючий секцією, приймає швидке рішення, щоб усунути цю проблему.

Розділ 2. Робота в якості дублера фахівця комерційної служби.

    1. Ознайомлення із структурою комерційних служб.

Майже кожен магазин має структурний підрозділ, або якщо це невеликий магазин то має персонал який виконує комерційну роботу.

ФОП «Виннишин» немає окремих структурних підрозділів так як є не великим торговим підприємством, але має посадових осіб які виконують комерційні функції. В штаті підприємства є бухгалтер який виконує декілька функцій. Наприклад: виконує функції комерційної служби – вивчає та прогнозує асортимент товарів за конкретно закріпленою товарною групою, забезпечує товарне покриття планових завдань магазину, а також стабільність нормативних товарних запасі на кінець та початок планового періоду, стабільність та повноту асортименту, постійно підтримує зв'язок з постачальниками. Слідкує за дотриманням режиму зберігання товарів, своєчасним поповненням товарів зі складу у відділ, перевіряє якість товарів, у разі потреби документального оформляю акт розходів що до кількості товарів, готує документи які необхідно додати,розраховує претензію та складає проект претензійних листів. Також бухгалтер забезпечує проміжну спроможність магазину, здійснює закупки по претензійних системах, а також слідкує за своєчасними оплатами. Приймає участь в процесі укладання договорів при обговорені що до вибору умов оплати. Слідкує за розподілом транспортних видатків між постачальником та магазином.

Зокрема на даному підприємстві присутній торговий відділ який здійснює безпосередньо продаж товарів, розміщення та викладку, відповідають за своєчасне поповнення, забезпечують відповідний рівень культури.

    1. Ознайомлення з основними напрямками вивчення ринку.

Однією з умов хорошого розвитку підприємства і отримання прибутку є вивчення споживчого ринку.

Сегмент ринку покупців ФОП «Виннишин» складають звичайні покупці, консерватори і новатори. Відносно віку, статі, купівельної спроможності, професії освіти то тут можна зазначити що ніякі фактори не впливають на покупців, тобто покупцями магазину є покупці різного віку, соціального статусу, освіти та купівельної спроможності ,якщо до останньої це тому що в магазині ціни більш доступніші для покупців і це є дуже великою перевагою перед конкурентами, а далі саме про них…

Конкурентами магазину являються найближчі магазини які реалізують приблизно той самий товар.

Конкурентоспроможність підприємства - комплексна порівняльна характеристика підприємства, яка відбиває ступінь переваги сукупності оціночних показників діяльності підприємства, що визначають його успіх на певному ринку за певний проміжок часу щодо сукупності показників підприємств-конкурентів.

Визначення груп показників, що підлягають оцінюванню:

Конкурентоспроможність продукції

Фінансовий стан підприємства

Ефективність збуту і просування товару

Ефективність виробництва

Конкурентний потенціал підприємства

Екологічність виробництва

Соціальна ефективність. Імідж підприємства

Імідж підприємства

Рисунок 1- Алгоритм оцінювання конкурентоспроможності підприємства

Показники оцінювання конкурентоспроможності підприємства

I Показники виробництва

1 Витрати на одиницю продукції.

1 Рентабельність продукції.

3 Коефіцієнт спеціалізації підприємства.

4 Коефіцієнт тривалості виробничого циклу виробів.

5 Коефіцієнт стабільності номенклатури.

6 Коефіцієнт використання прогресивних методів контролю якості.

7 Коефіцієнт використання передових форм організації виробництва.

8 Коефіцієнт використання прогресивних методів організації праці.

9 Коефіцієнт якості управління (оцінюють оснащеність ЕОМ, факсами, ксероксами, сучасними засобами зв'язку офісів тощо, а також якість управлінських рішень (виходячи з динаміки показників ефективності роботи підприємства). У зв'язку з конфіденційністю інформації про різні підприємства можна використовувати будь-які дані, що характеризують якість управління підприємством).

II Показники, що характеризують фінансовий стан підприємства

1 Коефіцієнт автономії (рекомендоване значення — 0,5).

1 Коефіцієнт мобільності коштів (рекомендоване значення – 0,5).

3 Відношення власного капіталу до довгострокової заборгованості (рекомендоване значення показника — 0,4).

4 Коефіцієнт покриття (рекомендований норматив — 1,0).

5 Коефіцієнт абсолютної ліквідності (рекомендований норматив — 0,3).

6 Коефіцієнт оборотності власних обігових коштів.

7 Коефіцієнт заборгованості.

8 Рівень стійкості.

9 Коефіцієнт ризику.

10 Ефективність активів.

III Показники, що характеризують конкурентний потенціал підприємства

(Складаються з ресурсів і джерел їх поповнення, які має фірма, її зв'язків, конкурентної позиції, іміджу тощо. Конкурентний потенціал є стратегічним ресурсом, який забезпечує стійкість підприємства в умовах змінного середовища, дає змогу нейтралізувати негативний вплив зовнішніх факторів).

1 Фондовіддача.

1 Продуктивність праці.

3 Енергомісткість.

4 Ефективність технології виробництва.

5 Ефективність інформаційних ресурсів.

6 Ефективність заходів підвищення творчої активності персоналу.

IV Показники, що характеризують ефективність збуту та просування товару

1 Рентабельність продажу.

1 Коефіцієнт затовареності готовою продукцією.

3 Коефіцієнт завантаження виробничої потужності.

4 Коефіцієнт ефективності реклами і способів стимулювання збуту.

5 Економічна ефективність експорту.

V Показники, що характеризують соціальну ефективність

1 Професійно-кваліфікаційна структура кадрів (якісна характеристика: порівнюються досліджувані підприємства).

1 Рух і стабільність кадрів (визначається за статистикою даних про персонал на підприємстві).

3 Поліпшення умов праці та охорона здоров'я (інформація підприємства про придбання меблів, проведення ремонтів приміщень, цехів, кабінетів, надання оздоровчих путівок, пільгове харчування тощо).

VI Показники, що характеризують екологічність виробництва

1 Охорона водних ресурсів (зменшення обсягу стічних вод).

1 Охорона повітряного басейну (зменшення обсягу викидів шкідливих речовин).

3 Охорона земель (зменшення площі, зайнятої відходами).

VII Конкурентоспроможність продукції

VIII Імідж підприємства

1 Імідж керівника.

1 Імідж персоналу.

3 Якість обслуговування.

4 Досконалість офісу.

    1. Товарне забезпечення

Дуже велику роль в торгівлі в загалому відіграють постачальники( джерела закупівлі), так само і «Виннишин» співпрацює з надійними постачальниками за для отримання прибутку.

ПП «Віннішин» працює з декількома постачальниками. Постачальники оптові посередники які знаходяться в межах України. З постачальниками укладені договори на співпрацю, замовлення посилають факсом або безпосередньо замовлення по телефону. Постачальники самі доставляють товар, тобто підприємству не потрібно займатися само вивозом це все включено в ціну.

Постачальники посередники поставляють такі товари:

Постачальник 1 – Мала побутова техніка, прибори для кухні.

Постачальник 2 – Косметика, парфуми, миючі засоби.

Постачальник 3 – Верхній одяг, дитячі іграшки, галантерейні товари.

Постачальники відзначаються порівняно низькими цінами, відповідальні і працюють з підприємством майже з самого початку роботи.

Підприємство не виключає співпрацю або заміну існуючих постачальників на інших якщо будуть більш вигідні умови поставки товарів. Постачальник доправляють товари різним підприємствам по всій Україні. Постачальник 1 знаходиться в Одесі, це вигідно для підприємства тому що в Одесі знаходиться філія даного підприємства.

Критерії оцінки і відбору генераторів матеріальних потоків залежать від вимог споживаючої логістичної системи і можуть бути різними: - надійність постачання; - віддаленість постачальника від споживача; - терміни виконання замовлень; - періодичність постачань; - умови оплати; - мінімальний розмір партії товару; - можливість отримання знижки; - частка постачальника у покритті витрат; - повнота асортименту; - умови розподілу ризиків; - наявність сервісного обслуговування; - рекламна підтримка; - репутація постачальника; - фінансове становище постачальника, його кредитоспроможність та ін. Підприємство визначає для себе найбільш значимі критерії залежно від специфіки своєї діяльності. Внаслідок аналізу потенційних постачальників формується перелік конкретних постачальників, з якими проводиться робота із встановлення договірних відносин. Список постачальників зазвичай складається за кожним конкретним видом матеріальних ресурсів, які постачаються. Конкретні результати за багатьма із наведених позицій досягаються як компроміс у процесі переговорів і залежать від позицій постачальника та покупця на ринку. Оцінка результатів роботи з постачальниками. На вибір постачальника суттєвий вплив здійснюють результати роботи згідно з вже укладеними договорами. Оцінку постачальників потрібно проводити не тільки на стадії пошуку, але й у процесі роботи з вже відібраними постачальниками. Для оцінки вже відомих постачальників часто використовують методику ранжування, за допомогою якої розробляється спеціальна шкала оцінок, що дозволяє розрахувати рейтинг постачальника. Оскільки під час вибору постачальника вирішується багатокритеріальна задача оптимізації розв’язку з нерівноцінними критеріями, то необхідно оцінити і розставити їх за ступенем важливості для підприємства.

Розрахунок рейтингу постачальника. Таблиця 1

Критерій вибору постачальника

Значимість критерію

Оцінка постачальника за даним критерієм

Добуток значимості критерію на оцінку

1.Ціна

0,25

8

2,0

2.Якість товару

0,2

7

1,4

3.Надійність постачання

0,15

5

0,75

4.Умови платежу

0,15

6

0,9

5.Повнота асортименту

0,1

10

1

6.Віддаленість постачальника

0,1

9

0,9

7.Сервісне обслуговування

0,05

4

0,2

Разом

1,00

-

7,15

K=?ki?і Де n – кількість експертів; kі – коефіцієнт значимості, встановлений для даного критерію і-м експертом; ?і – коефіцієнт комплексності і-го експерта (його теж можна встановити у межах від 0 до 1).

Товаропостачання магазину працює без перебоів. Товаропостачання проводиться завозом постачальника товарів в магазин, графіки завезення постійно регулюються шляхом телефонної розмови тому чіткого графіку немає.

    1. Стимулювання продажу товарів, забезпечення прибутку від комерційної діяльності.

Стимулювати — значить посилити дію. Стимулювання про­дажу має вдихнути життя в товар, щоб успішно його продати (без продажу покупцеві та наступного використання товар є мерт­вим). Утім, деякі маркетологи під терміном «стимулювання» ро­зуміють товаропросування. Навіть теорія маркетингу, визначив­ши його складові через «4 р», об'єднала в одному «р» (promotion) стимулювання і рекламу. У зв'язку з цим деякі спеціалісти вва­жають виправданим застосування тотожного англомовного тер­міна «sales promotion», що саме й означає стимулювання, просу­вання продажу.

Стимулювання продажу має епізодичний характер та стано­вить кінцеву складову рекламування. У деяких країнах навіть ви­трати на стимулювання входять до складу рекламного бюджету.

Сучасне стимулювання продажу товарів можна визначити як сукупність прийомів, котрі застосовуються протягом усього жит­тєвого циклу товару до трьох учасників ринку (споживача, опто­вого та роздрібного торговця і власного торгового (збутового) персоналу з метою максимального (нехай і короткочасного) збіль­шення кількості нових покупців.

Ці три напрямки є кільцями одного ланцюжка «виробник — споживач». Їхня

Ефективність впливає на ефектність усього процесу продажу так само, як і товар.

До переваг стимулювання продажу товарів спеціалісти відносять:

• більш швидкий вплив на попит, як порівняти з рекламою;

• забезпечення постійного пошуку нових ідей з урахуванням еволюції ринку та змін у менталітеті покупців;

• ефективніше забезпечення гармонічного просування товару на ринок проти інших форм комунікативної діяльності.

Щоб стати гарантом успіху виробника в його просуванні на ринку, заходи стимулювання продажу мають відповідати специ­фіці товару і засобів комунікації (передовсім реклами).

Одним з видів стимулювання продажу в магазині є знижки та зовнішня реклама.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]