Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_pr_Filosof_prava.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
202.75 Кб
Скачать

3. Рекомендований розподіл навчального часу

Рекомендований розподіл навчального часу на вивчення дисципліни за видами занять для денної форми навчання наведений у таблиці 1.

Таблиця 1.

Освітньо-кваліфікаційний рівень

спеціаліст

Форма навчання

заочна

Семестр

1

Кількість годин, всього

36

Лекції, годин

4

Семінарські заняття, годин

6

Практичні заняття (модульний контроль)

-

Індивідуальна робота, годин

8

Самостійна робота слухачів, годин

18

Підсумковий контроль

залік

4. Зміст навчальної дисципліни «філософія права» програма курсу змістовий модуль 1.

Тема 1. Філософія права: предмет, структура, функції.

Філософія права як самостійна наука. Об'єкт і предмет філософії права. Функції філософії права. Методи пізнання права. Метафізичний, соціологічний і культурологічний методи пізнання права.

Філософія права в системі соціальних і гуманітарних наук. Філософія права між філософськими і юридичними науками. Філософія права як складова юриспруденції у концепції Г.Гуго. Філософія права як філософська дисципліна в концепції Гегеля.

Проблема сутності права. Типології праворозуміння.

Легістський тип праворозуміння. Легізм як нормативне вираження авторитаризму. Легістське праворозуміння Т.Гоббса. Легістський позитивізм і неопозитивізм.

Природньоправовий тип праворозуміння про обєктивну природу права. Сучасне міжнародне право і внутрішньодержавне право демократичних держав як носій основ природнього права.

Лібертарно-юридичний тип праворозуміння. Принцип формальної рівності як основа лібертарно-юридичного типу праворозуміння.

Тема 2.1. Становлення філософії права як науки

Філософсько-правова думка Нового часу. Теорія природного права як перша самостійна філософсько-правова система. Теорії природнього права Гуго Гроція, Т.Гоббса, Дж.Локка. Ш.Монтескє “Про дух законів”. Теорія суспільного договору Ж.-Ж.Руссо.

Ліберальна теорія правової держави І.Канта. Філософсько-правова система Гегеля. Г.Гегель “Фіілософія права”. Ідея абсолютної моральності і історичної обумовленості права Г.Гегеля. Філософсько-правове вчення І.Бентама, Дж.Остіна.

Історична школа права і марксизм. Ф.К.Савіньї. Г.Ф.Пухта. К.Маркс. Ф.Енгельс.

Позитивістське і неопозитивістське вчення прання про право. “Чисте вчення про право” Г.Кельзена. Неопозитивістська концепція права Х.Харта..

Філософія права в ХХ ст. Неокантіанські (Р.Штаммлер, Г.Радбрухт) і неогегельянські концепції права (Ю.Біндер, К.Ларенц та ін.).

Екзистенціальна філософія права (М.Гайдеггер, К.Ясперс, Ж.П.Сартр).

Феноменологічна філософія права.

Тема 2.2. Генеза української філософсько-правової думки.

Філософсько-правові ідеї доби Київської Русі.

Філософсько-правова думка в Києво-Могилянській академії. Філософсько-правові пошуки Г.Сковороди (природничо-правова доктрина).

Філософсько-правові ідеї у творчості діячів української культури. Філософсько-правові ідеї М.Драгоманова. Теорія походження держави І.Франка. Українська історична школа у праві (М.Д.Іванишев, М.Ф.Владимирський-Буданов, О.Ф.Кістяківський

Криза науки філософії права в радянську добу. Марксизм та матеріалістична діалектика в філософії права.

Відродження в розвитку філософії права як науки та навчальної дисципліни. Морально-правова та соціологічна теорії права в Україні. Феноменологічний напрямок в українській філософії права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]