Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_pr_Filosof_prava.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
202.75 Кб
Скачать

6. Рекомендований перелік тем семінарських занять

Конкретний перелік семінарських занять визначається робочою програмою навчальної дисципліни «Філософія права». Тут наводиться лише орієнтований перелік тем.

Рекомендуються наступні теми семінарських занять:

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. Основи традиційної логіки.

Тема 1. Філософія права в системі наук, її структура та функції.

Семінарське заняття 1. Філософія права в системі наук, її структура та функції.

Тема 3.2. Онтологія права. Правова реальність та форми її буття.

Семінарське заняття 2.1. Онтологія права. Правова реальність та форми її буття.

Тема 5. Аксіологія права. Право як цінність, найвищі цінності права.

Семінарське заняття 3.1. Аксіологія права. Право як цінність, найвищі цінності права.

7. САМОСТІЙНА РОБОТА

Вимоги до організації самостійної роботи спеціалістів та структура навчальних завдань визначаються робочими навчальними програмами дисципліни.

Основними завданнями самостійної роботи курсантів (слухачів) є підготовка і виконання поточних завдань до семінарських та практичних занять, розв’язання філософсько-правових проблем, а також самостійне вивчення окремих тем під керівництвом викладача.

Інформаційно-методичним забезпеченням самостійної роботи курсантів (слухачів) слугує перелік питань для самостійної підготовки, що передбачені планами семінарських занять, а також список літератури до теми.

Загальною методичною вимогою вивчення курсу є вироблення особистісно-практичного відношення курсантів (слухачів) до проблем, визначених навчальною дисципліною «Філософія права» на основі осмислення навчальної і наукової літератури. Основною рекомендацією із самостійного одержання і поглиблення знань з дисципліни може слугувати опрацювання та критичне осмислення рекомендованої літератури, насамперед класичної, а також підготовка схем і порівняльних таблиць.

Найбільш результативними прийомами вивчення основних концепцій є конспектування праць класиків філософсько-правової думки і написання доповідей та рефератів. При вивченні проблем основних розділів філософії права варто виробляти навички самостійного формулювання питань до прочитаного матеріалу і можливих опонентів, формулювати складні задачі і розв’язувати їх.

Проблемно-пошукові питання до кожної з тем курсу покликані підготувати курсанта (слухача) до проведення ним самостійної дослідницької роботи.

З метою поглиблення вивчення дисципліни «Філософія права» та набуття навичок і вмінь самостійного аналізу та обґрунтування висновків у процесі вивчення дисципліни. Курсанти (слухачи) денної форми навчання готують наукові повідомлення, структурно-логічні схеми, виконують реферат, тема якого враховує специфіку профільної спрямованості. До кожної з проблем курсу пропонуються теми для підготовки рефератів. Реферат має засвідчити, що слухач самостійно опрацював обрану проблему.

Самостійна та індивідуальна робота слухачів покликана сприяти досягненню мети, яка поставлена перед курсом “Філософія права”. Приступаючи до самостійної роботи, курсант (слухач) має усвідомити мету курсу та ті завдання, які стоять перед ним.

Завдання для самостійної та індивідуальної роботи спрямовані на закріплення навчального матеріалу. Їх виконання передбачає засвоєння основного змісту тем курсу. Разом з тим, виконання таких завдань потребує творчого підходу з боку курсанта (слухача), вміння самому ставити додаткові питання та давати на них відповіді, оцінювати результати власної роботи та порівнювати їх з іншими, застосовуючи загальнокультурні та професійні компетенції для аналізу типових і нестандартних ситуацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]