Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_pr_Filosof_prava.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
202.75 Кб
Скачать

Тема 3. Онтологія права. Правова реальність та форми її буття.

Правова онтологія як вчення про буття права. Взаємодія протилежностей як онтологічна основа буття. Хаос, порядок, гармонія — головні буттєві форми. Аномія як соціальна модифікація хаосу. Соціальні форми аномії — криза, катастрофа, злочинність, військові інциденти. Е.Дюркгейм як перший теоретик проблеми аномії. Концепція аномії Р.Мертона. Цивілізація як форма соціального порядку, як перешкода деструкції, як передумова розвитку культури. Культура як основа гармонії.

Соціально-правове протиріччя як спосіб існування правового буття. Типологія соціально-правових протиріч (антагоністичні, антагональні, агональні). Філософсько-правові концепції соціального антагонізму (Т.Гоббс, Г.Гегель, К.Маркс, П.Сорокін). Антагональний характер соціальної взаємодії. Агональні особливості правосвідомості.

Право в системі нормативно-ціннісних основ буття (архаїчні “першонорми”, релігійні норми, норми моральності, норми моралі, ідеологічні норми, норми права).

Відмінності між природним і позитивним правом. Принципи позитивного права. Легістська онтологія. Природньоправова онтологія. Природнє право. Лібертарно-юридична онтологія. Правовий закон. Історичність права. Норма права.

Форми буття права: ідея права, закон, правове життя.

Тема 4. Правова антропологія: гуманістична природа права.

Правова антропологія як галузь філософії права. Сутність людини. Вітальність, соціальність та духовність людини. Людина як правова істота. Проблема природи людини у філософсько-правових концепціях.

Проблема зв'язку природи людини і права в класичній філософії права. Вчення про людину як істоту морально-свободну в концепції І.Канта.

Право як соціальний феномен. Суть морально-правової свідомості. Типи мотиваційних конфліктів у морально-правовій свідомості людини.

Вплив образу людини на образ права. Біологічні основи права. Юридична біологія. Зумовленість права духовними потребами та інтересами людей.

Автономне право. Гуманістична природа права.

Генеза прав і свобод людини в історії людства. Напрямки і логіка формування юридичних норм і конструкцій в галузі прав і свобод людини. Концепція прав людини в сучасному суспільстві.

Правова соціалізація.

Тема 5. Аксіологія права. Право як цінність, найвищі цінності права.

Аксіологія права як вчення про цінність права. Суспільні цільові цінності й ідеали в праві. Предметні та моральні цінності у праві. Особистісні, екзистенційні цінності права.

Право та мораль у системі соціальної регуляції. Поняття правових та моральних норм з позицій філософії права. Мораль як найважливіший ціннісний критерій права. Спільне і відмінне в суспільному призначенні права та моралі.

Ціннісні основи права: рівність, свобода, справедливість.

Рівність як ключове поняття в аксіології права. Право як форма буття рівної міри. Формальна і фактична рівність в праві.

Справедливість як соціально-правова цінність. Справедливість як основний принцип європейського правового гуманізму.

Свобода як цінність. Свобода як всезагальний принцип права. Право як форма свободи. Право як рівна міра свободи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]