Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_OOP_dlya_studentiv (1).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Тема 3 медико-соціальне забезпечення охорони праці

Соціальний захист громадян на ринку праці. Категорія громадян, які мають першочергове право на працевлаштування. Медичне забезпечення охорони праці. Санітарно-профілактичні заходи підприємств по оздоровленню умов праці, заниженню дії шкідливих і небезпечних виробничих факторів та профілактика нещасних випадків і професійних захворювань на виробництві. Види медичних оглядів та порядок їх проведення. Положення про МСЕК і ЛКК. Порядок переведення працівників на легшу роботу. Колективний і трудовий договори. Вирішення індивідуальних трудових спорів. Поєднання трудової діяльності і навчання. Організація виробничого навчання. Правове регулювання трудової діяльності і навчання працівників. Пільги працівникам, які поєднують роботу і навчання. Заохочення працівників, які поєднують роботу і навчання. Виробниче навчання в робочий час.

Тема 4. Психофізіологія та гігієна праці

Психофізіологія праці. Розумова і фізична праця. Критерії тяжкості та напруженості праці. Мікроклімат виробничого середовища та контроль за його параметрами. Фізіологічна, психічна, соціальна та професійна адаптації трудової діяльності людини.

Гігієна праці і виробнича санітарія – основні поняття і визначення. Умови праці та їх класифікація. Небезпечні і шкідливі виробничі фактори. Професійне захворювання та нещасний випадок на підприємстві. Виробничо-обумовлені захворювання. Класифікація умов праці за дією шкідливих і небезпечних виробничих факторів. Нормативні акти з питань гігієни праці і виробничої санітарії. Пільги та компенсації за шкідливі і важкі умови праці.

Тема 5 Профілактика виробничого травматизму

Причини виробничого травматизму і професійних захворювань, заходи щодо їх запобігання. Методи аналізу виробничого травматизму. Аналіз професійних захворювань та отруєнь. Відповідальність юридичних і фізичних осіб за порушення вимог охорони праці. Штрафні санкції до підприємств. Зупинка виробничих об’єктів. Адміністративна і кримінальна відповідальність посадових осіб. Дисциплінарні і матеріальні стягнення з працівників за порушення вимог виробничої техніки безпеки.

Нормативні акти з розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань, аварій на підприємствах, в установах і організаціях. Порядок проведення звичайного розслідування нещасних випадків. Спеціальні розслідування нещасних випадків та порядок їх проведення. Розслідування та облік професійних захворювань. Розслідування та облік аварій.

Схема структури змісту навчальної дисципліни «Основи охорони праці»

№ з/п

Назва тем

Всього годин

З викладачем

З них:

Лекції

Семінари

Практичні заняття

+МК

Індивід. робота

1-й змістовний модуль

«Правові основи охорони праці»

1

Тема-1. Правове регулювання охорони праці

8

4

2

2

2

Тема-2. ОП жінок, неповнолітніх та інвалідів

14

8

4

4

3

Тема-3. Медико-соціальне забезпечення ОП

8

4

2

2

4

Тема-4. Психофізіологія та гігієна праці

8

4

2

2

5

Тема-5. Профілактика виробничого травматизму

6

4

2

2

6

Модульний контроль

10

2

2

2

Всього за дисципліну

54

26

10

10

6

2

Форма контролю: іспити

3

3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]