Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Mitne_pravo_2011-2012n_r.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать

4.Плани семінарських занять

Тема № 1. Поняття, загальні положення та система митного права України

Лекція – 1 година.

Семінарське заняття - 1 година.

1. Поняття, предмет та методи митного права.

2. Система, принципи та джерела митного права.

3. Митно-правові відносини.

4. Поняття митної справи та митної служби.

Теми рефератів

  1. Становлення митної справи в Україні.

  2. Митна справа як засіб забезпечення безпеки держави.

  3. Удосконалення митного права.

  4. Норми митного права.

  5. Співвідношення митного права з іншими галузями права.

Перелік ключових термінів та понять до теми

  1. Митна справа – це діяльність держави та її компетентних органів щодо встановлення тарифних та нетарифних обмежень стосовно переміщення товарів через митний кордон та контроль за їх виконанням з метою проведення в життя державної митної політики.

  2. Митна політика – це система принципів та напрямів діяльності держави у сфері забезпечення своїх економічних інтересів та безпеки за допомогою митно-тарифних та нетарифних заходів регулювання зовнішньої торгівлі. Видами митної політики є: фрітрейдерство, протекціонізм, автаркія.

  3. Фрітрейдерство – економічна політика держави, що підтримує вільну торгівлю і виступає проти втручання в господарську діяльність підприємств. Передбачає вільний обмін, що дозволяє таким чином використати потенціал кожної держави для створення її національного багатства.

  4. Протекціонізм – економічна політика держави в міжнародній торгівлі, спрямована на заохочення розвитку національної економіки та її захист від іноземної конкуренції шляхом впровадження високих митних тарифів на імпортовані товари, обмеження та повної заборони ввезення певних товарів, а також вжиття інших заходів економічної політики, в тому числі нетарифних інструментів регулювання експортно–імпортних операцій.

  5. Автаркія – економічна політика, яка спрямована на створення замкнутої, самодостатньої економіки, яка повинна задовольнити всі потреби країни. До створення такої економіки вдаються агресивні держави, що готуються до війни, або держави, яким загрожує зовнішня агресія і в яких немає надії на гарантовану допомогу інших країн.

  6. Єдина митна територія України – це територія України, зайнята сушею, територіальне море, внутрішні води і повітряний простір, а також штучні острови, установки і споруди, що створюються у виключній морській економічній зоні України, на які поширюється виключна юрисдикція України.

  7. Митне право як галузь права – це комплексна галузь права, система встановлених державою правових норм різної галузевої приналежності, що регулюють суспільні відносини у сфері митної справи і митної політики.

  8. Митне право як наука – це система поглядів, теорій та уявлень про урегульовані митним законодавством відносини.

  9. Митне право як навчальна дисципліна – це сукупність необхідних знань та вмінь для тих, хто його вивчає, та методів навчання.

  10. Предмет митного права – це суспільні організаційні відносини, що складаються в процесі переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України.

  11. Метод митного права – це сукупність правових прийомів за допомогою яких здійснюється вплив на поведінку суб’єктів.

  12. Принципи митного права – це вихідні нормативно-керівні засади митно-правового регулювання або основні керівні ідеї, що пронизують мине законодавство.

  13. Норми митного права – це встановлені державою правила поведінки в митній сфері, які регулюють зміст митної справи і підтримуються примусовою силою держави.

  14. Джерела митного права – це різноманітні зовнішні форми вираження норм митного права, які встановлюють загальні правила поведінки суб’єктів у митній сфері.

  15. Митна служба України – це єдина загальнодержавна система, яка складається з митних органів та спеціалізованих митних установ і організацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]