Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трудове.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
518.14 Кб
Скачать

Тема 10. Правове регулювання охорони праці.

Лекційне заняття – 2 год.

Семінарське заняття – 2 год.

Практичне заняття – 4 год.

Література до теми: 1-5; 10-15; 21; 33; 41; 48; 50

План семінарського заняття

1. Поняття та правове регулювання охорони праці.

2. Спеціальні гарантії прав на охорону праці працівників, які працюють у важких і шкідливих умовах праці

3. Спеціальні гарантії права на охорону праці жінок, неповнолітніх осіб та осіб з пониженою працездатністю

4. Організація охорони праці на підприємстві, в установі, організації.

5. Розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій пов’язаних виробництвом. Відповідальність за порушення норм з охорони праці.

Ключові терміни:охорона праці, медогляд, інструктаж, техніка безпеки, засоби захисту, розслідування, відповідальність, шкідливі умови праці.

Самостійна робота

Теми рефератів і доповідей:

1. Правове забезпечення гарантій трудових прав на охорону праці.

2. Специфіка охорони праці жінок і молоді.

3. Правове значення медичних оглядів і інструктажів в забезпеченні охорони праці.

4. Правовий статус органів по нагляду і контрою за охороною праці.

5. Правові проблеми відповідальності за порушення норм і правил з охорони праці.

Задача 1. Фрезерувальник Ш. працював без захисних окулярів за що йому було оголошено догану, а А. відмовився від медичного огляду, працюючи поваром в їдальні. Через п’ять днів Ш. знову отримав зауваження за роботу без окулярів. Роботодавець, отримавши згоду профкому звільнив обох за п. 3 ст. 40 КЗпП України. Чи правомірне звільнення?

Задача 2. В. подала заяву роботодавцю, що за медичним висновком потребує переведення на більш легшу роботу (будучи вагітною). Роботодавець відмовив у переведенні, посилаючись на відсутність такої і запропонував В. піти у відпустку без збереження заробітної плати. В. звернулась із заявою до КТС із заявою захистити її законне право. Яке рішення повинна прийняти КТС та як це питання вирішено в законі?

Задача 3. Монтажник А. Спецмонтажбуду неодноразово звертався до роботодавця і до профкому видати йому для роботи спецодяг. Проте зазначені органи не квапились і Г. змушений був за власні кошти придбати спецодяг і звернувся до КТС зобов’язати роботодавця компенсувати витрати на спецодяг. Вирішіть спір. Чи правомірно вчинив Г.?

Задача 4. В результаті виробничої аварії на заводі «Ремпобуттехніка» два працівники слюсар К. і ремонтник Б. отримали травми і за медичним висновком їм встановлено стійку втрату працездатності, а інженер У. помер по дорозі в лікарню. Слюсар К. і ремонтник Б. звернулись до роботодавця відшкодувати шкоду і виплатити одноразову допомогу. А дружина інженера У. звернулась до суду з позовом стягнути на користь її сім'ї : а) п’ятирічний заробіток померлого; б) річний заробіток на кожного утримання, а це дочка – 15 років і син – 10 років, а також дочка котра народилась після смерті інженера У.

Посилаючись на необхідні норми права розв’яжіть задачу.

Задача 5. Працівники технікуму залізничного транспорту звернулися до керівництва залізниці про виплату заробітної плати заборгованої за три місяці примирна комісія, що була створена із сторін колективного трудового спору — це керівник технікуму і замісник головного бухгалтера залізниці. Протягом 10 днів рішення комісії не було прийнято, що послужило підставою для працівників технікуму оголосити страйк, до якого приєдналась і частина студентів. Чи правомірні дії працівників та студентів? Надайте юридичні поради працівникам щодо їх дій в цій ситуації.

Задача 6. Штампування заводу “Прогрес” звернувся до суду про стягнення різниці між тарифним окладом визначеним йому при прийнятті на роботу в 2003 році і зниженим у березні 2006 року начальником штампувального цеху. Районний суд справу припинив за непідвідомчістю. Чи правомірні дії суду?

Задача 7. При укладенні колективного договору на фабриці між його сторонами виник конфлікт стосовно пункту про перегляд і введення нових норм виробітку. Представники роботодавця (фабрики) наполягали на виключенні такого запису з тексту проекту колдоговору, а представники профкому на його включенні. Надайте юридичну оцінку ситуації.