Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трудове.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
518.14 Кб
Скачать

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Метою вивчення дисципліни «Трудове право» є оволодіння студентами таких знань як знання законодавства про працю, судової практики, вміння застосовувати та тлумачити вказані правові норми, складати проекти документів (накази та розпорядження, колективні договори, правила внутрішнього трудового розпорядку, акти, пояснювальні тощо).

Завдання. З метою успішного засвоєння конкретних тем з курсу трудового права студентам рекомендується уважно опрацювати матеріали лекцій, відповідних розділів підручників, рекомендовані до опрацювання нормативно-правові акти.

Студентам доцільно готувати короткі конспекти виступів з кожного плану семінарського заняття та письмово виконувати завдання для самостійної роботи.

Особливе значення в кредитно-модульній технології організації навчання надається самостійній роботі студента. Тематичним планом передбачений мінімально необхідний обсяг засвоєння конкретних тем.

Якщо до матеріалів семінарських або практичних занять додаються задачі, студент за завданням викладача має підготувати їх письмові рішення на підставі діючого законодавства з обов’язковим посиланням на конкретні статті чинних нормативно-правових актів. У разі, якщо умови задачі допускають альтернативне її розв’язання, необхідно зазначити кожен з варіантів.

Крім зазначеного при вивченні тем курсу студентам рекомендується слідкувати за змінами до законодавства, користуючись такими офіційними виданнями, як Відомості Верховної Ради України, Урядовий кур’єр, Офіційний вісник України, знайомитися з судовою практикою та останніми досягненнями у галузі Трудового права за матеріалами Вісника Верховного Суду України, газет «Юридичний вісник» та «Юридическая практика», журналів «Право України», «Держава і право» та ін., а також матеріалами офіційних сайтів органів влади, зокрема – Верховної Ради України (www.rada.gov.ua)Кабінету Міністрів України(www.kmu.gov.ua).

На семінарські заняття виносяться найбільш складні теоретичні та практично значимі питання курсу. Для їх успішного засвоєння студенту необхідно творчо вивчати рекомендовані матеріали, висловлювати на їх підставі власні думки.

З усіх питань щодо підготовки до семінарського чи практичного заняття студенти можуть звертатися до викладача, який проводить заняття в групі згідно розкладу занять або який чергує на кафедрі згідно графіку, а також безпосередньо до викладача, який проводить лекційні заняття.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати:чинні нормативно-правові акти, які регулюють трудові правовідносини, термінологію з нормативно-правових актів, які регулюють трудові правовідносини, роз’яснення судових інституцій з питань застосування законодавства про працю, практику застосування трудового законодавства;

вміти:застосовувати чинне законодавство про працю, вирішувати практичні питання (готувати проекти документів (заяви, інструкції, накази, договори тощо), надавати чіткі роз’яснення з приводу вирішення спірних питань.

3. Програма навчальної дисципліни

ВИТЯГ З ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Виробничі функції, типові задачі діяльності та уміння, якими повинен володіти випускник вищого навчального закладу освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр”, що формуються засвоєнням змісту навчальної дисципліни “Трудове право”

№ з/п

Зміст виробничої функції

Зміст уміння

1.

Інформаційна

Знати норми права, які регулюють трудові правовідносини, юридичні поняття з трудового права

2.

Виховна

Дотримуватись положень законодавства про працю та знати правові наслідки їх невиконання

Здатності випускника вищого навчального закладу освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр”, що вимагаються та система умінь, що їх відображає, яка формується засвоєнням змісту навчальної дисципліни “Трудове право”: застосовувати норми трудового права при вирішенні конкретних ситуацій як то готувати проекти нормативно-правових актів від локального до загальнодержавного значення, вирішувати спірні питання шляхом подання позовних заяв, оцінювати діяльність суб’єктів трудових правовідносин при їх перевірці на предмет дотримання законодавства про працю; готувати проекти документів індивідуально-правового характеру.

АНОТАЦІЯ

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «ТРУДОВЕ ПРАВО»

ЗІ СТРУКТУРНО-ЛОГІЧНОЮ СХЕМОЮ (МІЖДИСЦИПЛІНАРНИМИ ЗВ’ЯЗКАМИ)

Для формування студента у якості фахівця з права необхідним є засвоєння при його підготовці знань з трудового права. Протягом будь-якої суспільно-значимої діяльності особа стає учасником трудових правовідносин, що свідчить про важливість даної дисципліни для якісної підготовки студента з напрямку «Право».

Перед вивченням даної навчальної дисципліни необхідним є опанування студентом знань з таких навчальних дисциплін як «Теорія держави та права», «Конституційне право». Знання з навчальної дисципліни «Трудове право» є необхідними для опрацювання таких навчальних дисциплін як «Актуальні питання трудового права», яка викладається для студентів магістратури.

Структурно-логічна схема навчальної дисципліни «Трудове право»:

Теорія держави та права

Трудове право

Актуальні питання трудового права

Конституційне право

Цивільний процес