Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КВП ИЗДН-_Малента 12.01.2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
336.38 Кб
Скачать

Тема 2. Установи і органи, що виконують кримінальні покарання в Україні

Семінарське заняття – 2 години

План семінарського заняття

  1. Соціальне призначення та завдання установ і органів, які виконують кримінальні покарання. Їх роль і місце в системі правоохоронних органів.

  2. Види установ і органів, які виконують кримінальні покарання, їх класифікація.

  3. Характеристика правового статусу засуджених в Україні.

Методичні рекомендації

До першого питання. Розкрити поняття, соціальне призначення, принципи діяльності та завдання установ і органів, які виконують кримінальні покарання. Охарактеризувати їх роль і місце в системі правоохоронних органів. Види і підпорядкованість установ і органів, які виконують покарання. Виправна колонія - основний вид виправних установ для тримання осіб, засуджених до позбавлення волі на певний строк. Розглянути організаційні основи діяльності виправних установ: структура, основи управління і фінансування. Звернути увагу на правовий статус і завдання Державного департаменту України з питань виконання покарань. Вивчити органи держави, які виконують покарання без позбавлення волі, дати їх загальну характеристику. Розглянути взаємодію установ і органів, які виконують покарання, з судом, прокуратурою, органами Служби безпеки України, підрозділами МВС України та іншими органами. Стан і перспективи розвитку системи установ і органів, які виконують покарання, в сучасний період.

До другого питання Назвати економічні, політичні і соціальні фактори, які визначають правовий статус засуджених в Україні. Міжнародні правові акти про права людини, поводження з правопорушниками і їх вплив на правовий статус засуджених. Загальний, спеціальний і індивідуальний статуси осіб, які відбувають покарання. Правовий статус громадянина як основа правового положення осіб, які відбувають покарання. Правовий статус засуджених іноземних громадян і осіб без громадянства. Проаналізувати визначення правового статусу засуджених у кримінально-виконавчому законодавстві України (загальнодозволяючий і дозвільний принципи). Вивчити джерела формування правового статусу засуджених. Назвати критерії віднесення прав і обов'язків засуджених до основних. Проаналізувати регламентацію в кримінально-виконавчому законодавстві України основних прав і обов'язків засуджених. Вивчити обов'язки і права, законні інтереси засуджених у сфері режиму, навчання, праці і виховної роботи. Право засуджених на особисту безпеку. Назвати правові гарантії забезпечення реалізації правового статусу засуджених: економічні, соціально-політичні, юридичні й ін. Визначити роль адміністрації виправних установ і інших органів у забезпеченні реалізації правового статусу засуджених. Проаналізувати правові наслідки відбування покарання. Особливості правового статусу осіб, які відбули покарання.

До третього питання. Назвати економічні, політичні і соціальні фактори, які визначають правовий статус засуджених в Україні. Міжнародні правові акти про права людини, поводження з правопорушниками і їх вплив на правовий статус засуджених. Загальний, спеціальний і індивідуальний статуси осіб, які відбувають покарання. Правовий статус громадянина як основа правового статусу осіб, які відбувають покарання. Правовий статус засуджених іноземних громадян і осіб без громадянства. Проаналізувати визначення правового статусу засуджених у кримінально-виконавчому законодавстві України (загальнодозволяючий і дозвільний принципи). Вивчити джерела формування правового статусу засуджених. Назвати критерії віднесення прав і обов’язків засуджених до основних. Проаналізувати регламентацію в кримінально-виконавчому законодавстві України основних прав і обов’язків засуджених. Вивчити обов’язки і права, законні інтереси засуджених у сфері режиму, навчання, праці і виховної роботи. Право засуджених на особисту безпеку. Назвати правові гарантії забезпечення реалізації правового статусу засуджених: економічні, соціально-політичні, юридичні й ін. Визначити роль адміністрації виправних установ і інших органів у забезпеченні реалізації правового статусу засуджених. Проаналізувати правові наслідки відбування покарання. Особливості правового статусу осіб, які відбули покарання.