Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КВП ИЗДН-_Малента 12.01.2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
336.38 Кб
Скачать

2. Структура залікового кредиту

Курс

Характеристика дисципліни

Кількість залікових кредитів,

відповідних ECTS:

Змістовних модулів:

Загальна кількість годин: 16

Рік підготовки: 2012

Семестр: VIІІ

Всього з викладачем:

Лекції: 4

Семінарські заняття: 6

Консультацій: 4

Вид контролю: залік - 2 години

Назва тем

Всього годин

З них на:

Лекції

Семінарські заняття

практичні заняття

Індивідуальна робота

Самостійна

робота

МК

Змістовий модуль І.

Тема 1. Кримінально-виконавча політика та кримінально-виконавче право України

4

2

2

Тема 2. Установи і органи, що виконують кримінальні покарання в Україні

4

2

2

Тема 3. Правове регулювання і порядок виконання покарань,

не пов’язаних з позбавленням волі

2

2

Разом по змістовому модулю 1:

10

4

6

залік

3. Плани семінарських занять

Тема 1. Кримінально-виконавча політика та кримінально-виконавче право України

Семінарське заняття - 2 години

  1. Поняття кримінально-виконавчої політики та її основні принципи.

  2. Поняття кримінально-виконавчого права України.

  3. Кримінально-виконавче законодавство України.

  4. Норми кримінально-виконавчого права.

  5. Кримінально-виконавчі правовідносини та їх особливості.

Методичні рекомендації

До першого питання. Розглянути виконання кримінальних покарань як функцію держави, а кримінально-виконавчу політику України як складову частину державної політики. Визначити місце кримінально-виконавчої політики в політиці держави у сфері боротьби зі злочинністю, її співвідношення з кримінальною політикою та вплив на кримінально-виконавче законодавство. Звернути увагу на сучасні цілі і завдання кримінально-виконавчої політики України, розкрити її зміст, принципи та форми реалізації. Перерахувати суб'єкти формування кримінально-виконавчої політики та фактори, які визначають її стратегію, основні напрямки формування і розвиток. Стратегія та сучасні тенденції розвитку кримінально-виконавчої політики України.

До другого питання. Звернути увагу на те, що сьогодні в Україні триває реформа кримінально-виконавчої системи, а отже продовжується і розвиток кримінально-виконавчого права. Розглянути історію найменування і розвитку галузі права, яка регулює виконання кримінальних покарань: тюрмознавство (пенітенціарія), виправно-трудове право, кримінально-виконавче право. Напрямки сучасного розвитку цієї галузі права. Поняття кримінально-виконавчого права, його функції і основні завдання крізь призму положень Конституції України. Навести ознаки кримінально-виконавчого права як самостійної галузі права: предмет, методи правового регулювання і система нормативних актів. Зв'язок кримінально-виконавчого права з іншими галузями права, юридичними й іншими науками, його місце в системі національного права. Поняття принципів кримінально-виконавчого права. Джерела їх формування і значення для правового регулювання порядку і умов виконання (відбування) кримінальних покарань. Система, зміст і правова форма закріплення принципів кримінально-виконавчого права (загальноправові, міжгалузеві, галузеві принципи).

До третього питання. Розкрити поняття кримінально-виконавчого законодавства України, його цілі, завдання, зміст та структуру. Звернути увагу на сучасні процеси реформування кримінально-виконавчого законодавства України. Дати загальну характеристику нового Кримінально-виконавчого кодексу України. Інші законні та підзаконні нормативні акти, які регулюють порядок і умови виконання кримінальних покарань. Співвідношення кримінально-виконавчого законодавства України з міжнародно-правовими актами в області виконання покарань і поводження з засудженими. Застосування кримінально-виконавчого законодавства, дія норм кримінально-виконавчого права у просторі і часі.

До четвертого питання. Розкрити поняття, функції і особливості норм кримінально-виконавчого права. Вивчити класифікацію норм кримінально-виконавчого права (регулятивні, зобов'язувальні, уповноважуючі, забороняючі;

охоронні і заохочувальні; матеріальні і процесуальні). Проаналізувати особливості структури кримінально-виконавчих норм.

До п'ятого питання. Розкрити поняття кримінально-виконавчих правовідносин та їх особливості. Основні елементи кримінально-виконавчих правовідносин (суб'єкти, зміст, об'єкт, юридичні факти). Юридичні факти, які зумовлюють виникнення, зміну та припинення кримінально-виконавчих правовідносин. Суб'єкти кримінально-виконавчих правовідносин -установи і органи держави, які виконують кримінальні покарання, і засуджені. Юридичний зміст об'єкту кримінально-виконавчих правовідносин. Інші види правовідносин, які виникають при виконанні покарань, їх взаємозв'язок з кримінально-виконавчими правовідносинами.