Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проект ЗУ Про поліцію.docx
Скачиваний:
93
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
136.26 Кб
Скачать

Розділ 5. Правовий статус співробітників поліції Стаття 23. Співробітник поліції

1. Співробітником поліції є громадянин України, який склав Присягу співробітника поліції, проходить службу на відповідних посадах в органах поліції і якому присвоєно спеціальне звання поліції.

2. Співробітнику поліції видаються службове посвідчення та спеціальний жетон, зразки та порядок видачі яких затверджуються Міністром внутрішніх справ України.

Стаття 24. Формений одяг співробітників поліції

1. Співробітники поліції мають єдину форму одягу, що їм видається безкоштовно в органах, закладах та установах поліції, де вони проходять службу.

2. Зразки предметів форменого обмундирування співробітників поліції затверджуються Кабінетом Міністрів України.

3. На форменому обмундируванні співробітника поліції повинні бути номер службового жетону, а також інші знаки розрізнення, які дозволять ідентифікувати співробітника поліції.

4. Правила носіння та норми належності форменого обмундирування співробітників поліції затверджуються Міністром внутрішніх справ України.

5. Використання спеціальних звань, відзнак, форменого одягу і службового посвідчення співробітника поліції особою, яка не є співробітником поліції, забороняється і тягне за собою відповідальність відповідно до закону.

Стаття 25. Основні обов’язки співробітника поліції

1. Співробітник поліції зобов’язаний:

1) неухильно дотримуватися положень Конституції України, законів України та інших нормативно-правових актів, що регламентують діяльність поліції, та Присяги працівника поліції України;

2) професійно виконувати свої службові обов’язки відповідно до вимог нормативно-правових актів, наказів своїх начальників, своїх посадових (функціональних) обов’язків;

3) поважати і дотримувати прав, свобод та законних інтересів фізичних осіб, прав та свобод юридичних осіб;

4) надавати невідкладну, зокрема медичну, допомогу особам, які постраждали від злочинів та інших правопорушень, нещасних випадків, а також особам, які опинилися в безпорадному стані або стані, небезпечному для їх життя та здоров’я;

5) зберігати інформацію з обмеженим доступом, яка стала йому відома у зв’язку з виконанням службових обов’язків;

6) інформувати безпосереднього начальника про обставини, що унеможливлюють його подальшу службу в поліції або перебування на займаній посаді.

2. Співробітник поліції на всій території України незалежно від посади, яку він займає, місцезнаходження і часу доби в разі звернення до нього будь-якої особи з заявою чи повідомленням про події, які загрожують особистій чи громадській безпеці, або у разі безпосереднього виявлення таких подій зобов’язаний вжити заходів до попередження і припинення правопорушень, рятування людей, надання допомоги особам, які її потребують, встановлення і затримання осіб, які вчинили правопорушення, охорони місця події і повідомити про це в найближчий орган поліції.

3. При зверненні до фізичної особи співробітник поліції зобов’язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити на її вимогу службове посвідчення.