Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проект ЗУ Про поліцію.docx
Скачиваний:
93
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
136.26 Кб
Скачать

Стаття 28. Гарантії професійної діяльності співробітника поліції

1. Співробітник поліції при виконанні покладених на поліцію обов’язків та реалізуючи надані поліції права є представником влади.

2. Законні вимоги співробітника поліції є обов’язковими для виконання всіма фізичними та юридичними особами.

3. Співробітник поліції при виконанні покладених на нього обов’язків зобов’язаний діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

4. Співробітник поліції при виконанні покладених на нього обов’язків підпорядковується тільки своїм безпосередньому та прямому начальникам. Ніхто інший, за винятком уповноважених службових осіб, у випадках передбачених законом, не вправі втручатися в законну діяльність співробітника поліції.

5. Співробітник поліції не зобов’язаний давати будь-які пояснення з приводу справ та матеріалів, які перебувають у нього в провадженні, а також надавати їх для ознайомлення, крім випадків і в порядку, передбаченому законом.

6. Ніхто не має права покласти на співробітника поліції виконання обов’язків, не передбачених законом.

7. Втручання в діяльність співробітника поліції, перешкоджання виконанню співробітником поліції його службових обов’язків, невиконання законних вимог співробітника поліції, будь-які інші протиправні дії відносно співробітника поліції тягнуть за собою відповідальність відповідно до закону.

8. Правопорушення щодо особи, звільненої зі служби в поліції, членів його сім’ї, вчинені у зв’язку з його попередньою службовою діяльністю, тягнуть за собою відповідальність відповідно до закону.

9. У разі затримання співробітника поліції за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення або обрання щодо нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою його тримають у призначених для цього установах окремо від інших категорій осіб.

Стаття 29. Відповідальність співробітників поліції

1. У разі вчинення протиправних діянь співробітники поліції несуть кримінальну, адміністративну, цивільно-правову та дисциплінарну відповідальність відповідно до закону.

2. Шкода, завдана фізичній або юридичній особі незаконними рішеннями, дією чи бездіяльністю органу або підрозділу поліції, співробітниками поліції при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується відповідно до закону.

Розділ 6. Спеціальні звання співробітників поліції Стаття 30. Види спеціальних звань співробітників поліції.

1. Встановлюються такі спеціальні звання співробітників поліції:

1) спеціальні звання рядового складу:

рядовий поліції;

2) спеціальні звання молодшого начальницького складу:

молодший сержант поліції;

сержант поліції;

старший сержант поліції;

3) спеціальні звання середнього начальницького складу;

молодший лейтенант поліції;

лейтенант поліції;

старший лейтенант поліції;

капітан поліції;

4) спеціальні звання старшого начальницького складу:

майор поліції;

підполковник поліції;

полковник поліції;

5) спеціальні звання вищого начальницького складу поліції:

генерал-майор поліції;

генерал-лейтенант поліції;

генерал-полковник поліції.

2. Граничні спеціальні звання рядового, молодшого, середнього, старшого начальницького складу за штатними посадами встановлюються Міністром внутрішніх справ.

3. Граничні спеціальні звання поліції вищого начальницького складу за штатними посадами встановлюються Президентом України.

4. Граничне спеціальне звання генерал-полковник поліції встановлюється виключно за посадою начальника Департаменту поліції Міністерства внутрішніх справ України.