Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологічний стан смт ширяєве (одеська обл).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
95.74 Кб
Скачать

Висновки

Антропогенне навантаження на територію Ширяєвого дуже нерівномірне як за кількісними показниками, так і за якісними. Якісна нерівномірність чітко простежується, якщо подивитися карту екологічної ситуації в регіоні... Антропогенне навантаження тісно зв’язано з погіршенням екологічного стану навколишнього середовища в регіоні, і від типу антропогенного навантаження (від дій, що спричинили наслідки) залежить ступінь впливу людини на територію.

Інтенсивна господарська діяльність, нераціональне природокористування спричинили значні, іноді незворотні зміни в природному середовищі. На території Ширяєвого склалась напружена, місцями кризова екологічна ситуація, яка в ряді випадків вже являє загрозу життєдіяльності та здоров'ю населення.

В умовах соціально-економічної кризи і реформування економіки загальна екологічна ситуація помітно змінюється . В той же час в районі Ширяєвого обсяги зрошуваного землеробства збільшується сільське господарство, ведеться зі збільшенням застосування мінеральних добрив, збільшується поголів'я громадської худоби. Однак нераціональне природокористування спричинило негативні зміни в навколишньому середовищі, привело до сильного забруднення територій і порушення екологічного режиму на території селищної ради. Ширяєве за ступенем забруднення виділяють як забруднену територію.

Головними причинами напруженої екологічної ситуації є тривалий і високий ступінь господарського освоєння території, високий рівень розораності земель, незадовільна структура і технологія виробництва, що інтенсивно забруднюють природне середовище .

Гострою соціальною проблемою, що потребує невідкладного розв'язання, є водопостачання та покращення якості питної води.

Існуюча технологія очищення та знезаражування води, технологічне та енергетичне обладнання, резервуари і водопровідні мережі в умовах недостатнього фінансування опинились у стані технічного занепаду, застаріли, замортизовані і неспроможні забезпечити достатню кількість і якість питної води та стабілізувати санітарно-епідемічне становище в регіоні.

Для вирішення цієї проблеми необхідно здійснити ряд організаційно-технічних, технічних та науково-технічних заходів, зокрема:

  1. будівництво нових та реконструкція існуючих очисних каналізаційних споруд;

  2. впровадження нових технологій очищення стічних вод;

  3. створення прибережних смуг та водоохоронних зон річок та водойм, зон санітарної охорони об’єктів питного водопостачання;

  4. розвиток та реалізація існуючої нормативно-правової бази та ін.

Для недопущення руйнівних наслідків весняних повеней, я також запобігання підтоплення ґрунтовими водами пропонується наступне:

1. Створити водоохоронні зони та слідкувати за їх використанням.

2. Забезпечити на прилягаючих до русла річки територіях відповідну агротехнічну обробку.

3. Розглянути питання виносу будівель із зони затоплення, а також заборонити нове будівництво.

4. Побудувати захисні вали вздовж русла річки і водопровідного каналу.

5. Виявити та взяти на облік всі ділянки активної ерозії та ділянки, яким вона загрожує.

6. Ліквідувати ставки в руслі річки Великий Куяльник поблизу селища.

7. Вивчити причини виникнення і умови розвитку ерозійної діяльності з метою, якщо не повного їх припинення, то хоча б обмеженого.

8. Збільшити кількість ставків в районах активної дії водориїв, відновити зруйновані ставки.

9. Суворо обмежити кількість доріг на схилах і тримати їх під постійним доглядом.

10. Провести протиерозійні заходи в кар'єрах по видобутку піску та глини.

11. Скласти крупно масштабні карти ерозії на геологічній та геоморфологічній основі, які б відображали характер і стан сучасної ерозії та містили б елементи прогнозу.

Надходження небезпечних речовин у атмосферу, залежить, насамперед, від надійної роботи очисного обладнання, де вони уловлюються і знешкоджуються та впровадження ефективних технологій виробництва. Для покращання стану атмосферного повітря необхідно:

  • вжити заходи щодо забезпечення автотранспорту неетильованим бензином, малосірчистим дизельним паливом;

  • керівникам підприємств виконувати всі природоохоронні заходи, які є в узгоджених проектах ГДВ;

  • місцевим органам влади забороняти будівництво нових екологічно небезпечних об’єктів;

  • вдосконалювати проведення державного і виробничого контролю за дотриманням технологічних регламентів на промислових об’єктах незалежно від форми власності та видів господарювання;

  • впроваджувати чисті технології, проводити переведення котельних на газ;

  • створити постійно діючий моніторинг за станом атмосферного повітря та проводити інші заходи.