Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПГ_з__ф1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
479.74 Кб
Скачать

2. Організація самостійної роботи студента

2.1 Загальні поради

Для вивчення дисципліни «Охорона праці в галузі» відведено 45 годин згідно із робочою навчальною програмою нормативної дисципліни «Охорона праці в галузі» для студентів усіх спеціальностей заочної форми навчання.

На самостійну роботу виділено 41 година, які відведено:

- на вивчення теоретичного матеріалу курсу;

- на написання домашньої контрольної роботи;

- на підготовку до іспиту.

Теоретичну частину курсу, підготовку до лекційних занять та підготовку контрольної роботи студенти здійснюють самостійно за переліком основної навчальної літератури, яка наявна в бібліотеці Одеського державного екологічного університету. Для написання домашньої контрольної роботи достатньо матеріалу, який міститься пунктах 2.2-2.9.

У процесі самостійного вивчення курсу студент повинен керуватися його програмою та вивчити за конспектом лекцій та літературою, що рекомендована викладачем, відповідний теоретичний матеріал.

Справжні методичні вказівки містять перелік тем, які повинні бути розглянуті, завдання, які є необхідними для вирішення поставленої задачі, конрольні питання та завдання в межах виконання контрольної роботи, які охоплюють наступні теми: міжнародні норми в галузі охорони раці, основні законодавчі та нормативно-правові акти з охорони праці в галузі, система управління охороною праці на підприємстві, травматизм та професійні захворювання в галузі. розслідування нещасних випадків, основні заходи пожежної профілактики, державний нагляд і громадський контроль за станом охорони праці, соціальне страхування від нещасного випадку та професійні захворювання на виробництві та практична тема, у вигляді пояснень до розрахункових завдань.

Контрольна робота містить 2 завдання.

Варіант завдання студент обирає за останньою цифрою своєї залікової книжки, а варіант практичної задачі обираться за передостанньою цифрою залікової книжки.

Загальні поради до СРС:

– зміст кожної теми дисципліни вивчається за допомогою наведеного переліку навчальної літератури;

– після засвоєння кожної теми необхідно відповісти на запитання для самоперевірки, що надаються в цих методичних вказівках наприкінці кожної теми;

– завдання з контрольної роботи необхідно виконувати згідно наведених вимог;

– якщо виникли питання при опрацюванні теоретичного матеріалу або при виконанні контрольної роботи, студент може звернутися до викладача, який читав установчі лекції, письмово на адресу ОДЕКУ звичайною поштою або на адресу кафедри інформатики (цикл ЦЗ, ОП, БЖД) ОДЕКУ електронною поштою (kaf-fizatm@odeku.edu.ua). У темі електронного листа необхідно вказати назву дисципліни.

2.2 Повчання по вивченню теми 1 – Міжнародні норми в галузі охорони праці

Основні напрямки міжнародного співробітництва України у галузі охорони праці:

- вивчення, узагальнення та впровадження світового досвіду з організації охорони праці, покращення умов та техніки безпеки;

- участь у міжнародних інституціях зі соціально-трудових питань та у роботі їх органів;

- отримання консультацій зарубіжних експертів та технічної допомоги у питаннях вдосконалення законодавчої та нормативної бази охорони праці;

- проведення та участь у міжнародних наукових чи науково-практичних конференціях та семінарах;

- підготовка кадрів з охорони праці за кордоном.

Україна активно співпрацює з Міжнародною Організацією Праці (МОП) – однієї з найдавніших міжурядових організацій, яка була утворена ще у 1919 р. У 1946 р. МОП стала першою спеціалізованою установою ООН. Як член МОН (з 1954 р.) Україна ратифікувала 5 з 181 конвенцію, прийняту на цей час МОП.

Плідне співробітництво налагоджене між Україною та Європейським союзом в галузі охорони праці. В рамках програми Tacis здійснюється робота над проектом „Сприяння у забезпеченні охорони праці в Україні (з метою підвищення рівня ефективності)”. Основними напрямками цього проекту є:

- удосконалення нормативної бази в галузі охорони праці;

- створення інформаційного центру агітації та пропаганди з питань охорони праці;

- відпрацювання механізму економічних розрахунків на підприємстві, спрямованих на створення безпечних і здорових умов праці працівником.

В межах Угоди про міжнародне співробітництво в галузі охорони праці Україна разом із іншими державами СНД проводить спільну роботу щодо удосконалення Системи стандартів безпеки праці (ССБП).

Література [4, стр.180-182; 5, стр.13-17].

Запитання для самоконтролю:

1. Основні напрямки міжнародного співробітництва України у галузі охорони праці.

2. Основні напрямки проекту „Сприяння у забезпеченні охорони праці в Україні (з метою підвищення рівня ефективності)” в рамках програми Tacis.

3. Основні напрямки співробітництво в галузі охорони праці Україна державами СНД.