Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПГ_з__ф1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
479.74 Кб
Скачать

2.3 Повчання по вивченню теми 2 – Основні законодавчі та нормативно-правові акти з охорони праці в галузі

Законодавча база охорони праці України налічує ряд законів, основними з яких є Закон України «Про охорону праці», та Кодекс законів про працю (КЗпП). До законодавчої бази також належать Закони України: «Про пожежну безпеку», «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Основи законодавства України про охорону здоров’я», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», їх доповнюють нормативно-правові акти з охорони праці (НПАОП).

В Україні створені і функціонують державні нормативні акти з охорони праці, які внесені до державного Реєстру. Цей Реєстр виданий Державною службою гірничого нагляду та промислової безпеки України (Держнаглядохоронпраці) в 1997 р. і постійно поновлюється. Зміни у Реєстрі державних нормативних актів з охорони праці публікуються в журналі „Охорона праці”.

Державні нормативні акти про охорону праці (ДНАОП) – це правила, стандарти, норми, положення, інструкції та інші документи, яким надано чинність правових норм, обов’язкових для виконання.

Законодавством передбачено, що, залежно від сфери дії, ДНАОП можуть бути міжгалузевими або галузевими.

Державний міжгалузевий нормативний акт про охорону праці – це ДНАОП загальнодержавного користування, дія якого поширюється на всі підприємства, установи, організації народного господарства України незалежно від їх відомчої (галузевої) приналежності та форм власності.

Державний галузевий нормативний акт про охорону праці – це ДНАОП, дія якого поширюється на підприємстві, установи і організації незалежно від форм власності, що належать до певної галузі.

В галузі охорони праці розроблені і стандарти. Наприклад:

ДСТУ 2293-99 „Охорона праці. Терміни та визначення основних понять.”

ДСТУ 2272-93 „Пожежна безпека. Терміни та визначення.”

ДСТУ 3038-95 „Гігієна. Терміни та визначення основних понять.” та інші.

Вимоги щодо хорони праці регламентовані також державними стандартами України з питань безпеки праці, будівельними та санітарними нормами та правилами, правилами улаштування електроустановок, нормами технічного проектування та іншими нормативними актами.

Нормативно-правові акти з охорони праці – це правила, норми, регламенти, положення, стандарти, інструкції та інші документи, обов’язкові для виконання.

Нормативні акти з охорони праці переглядаються в міру впровадження досягнень науки і техніки, що сприяють поліпшенню безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, але не рідше одного разу на десять років.

У разі неможливості повного усунення небезпечних і шкідливих для здоров'я мов праці роботодавець зобов’язаний повідомити про це відповідний орган державного нагляду за охороною праці. Він може звернутися до зазначеного органу з клопотанням про встановлення необхідного строку для виконання заходів щодо приведення умов праці на конкретному виробництві чи робочому місці до нормативних вимог.

Нормативно-правові акти з охорони праці є обов’язковими для виконання у виробничих майстернях, лабораторіях, цехах, на дільницях та в місцях трудового і професійного навчання, облаштованих у будь-яких навчальних закладах.

Організація охорони праці на зазначених об’єктах, а також порядок розслідування та обліку нещасних випадків з учнями і студентами під час трудового та професійного навчання у навчальних закладах визначається центральним органом виконавчої влади в галузі освіти та науки за погодженням з відповідним профспілковим органом.

До учнів і студентів, які проходять трудове і професійне навчання (виробничу практику) на підприємствах під керівництвом їх персоналу, застосовується законодавство про охорону праці у такому ж порядку, що й до працівників підприємства.

Література [1, стр.18-20; 2, стр.10-13; 3, стр.6-13; 4, стр.137-146].

Запитання для самоконтролю:

1. Які загальні закони України визначають основні положення з охорони праці?

2. Назвіть види державних нормативних актів про охорону праці (ДНАОП), охарактеризуйте їх.

3. Питання охорони праці в Конституції України.