Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПГ_з__ф1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
479.74 Кб
Скачать

2.4 Повчання по вивченню теми 3 – Система управління охороною праці на підприємстві

Система управління охороною праці на підприємстві – це планомірна, цілеспрямована діяльність керівництва і персоналу підприємства (організації, установи) щодо виявлених небезпек і усунення неприпустимого ризику для життя і здоров’я працівників у трудовому процесі.

Ризик – поєднання ймовірності завдання шкоди та її важкості. Неприпустимий ризик ≥ 5,001·10-4.

Створюється СУОПП послідовним визначенням працеохоронної політики, зобов’язань керівництва, мети роботи об’єкта та органів управління, виявленням недопустимих ризиків, завдань і заходів з охорони праці, функцій і методів управління, побудови організаційної структури управління, створенням системи мотивації, контролю обліку, аналізу, оцінки ризику, аудиту і моніторингу діяльності, технології управління, комп’ютеризації і комунікації системи складання організаційно-методичної документації, впровадженням і забезпеченням функціонування системи і контролю ефективності СУОПП, подальшим удосконаленням СУОПП.

Основні цілі та завдання управління охороною праці:

- запобігання виробничим травмам, професійним захворюванням, аваріям і пожежам, усунення неприпустимих ризиків;

- дотримання вимог законодавства і нормативно-правових актів з охорони праці, колективних договорів;

- забезпечення ставлення всіх працівників підприємства до безпеки праці як до головних обов’язків;

- забезпечення участі працівників підприємства у плануванні, організації мотивації, контролі й оцінки ефективності заходів з охорони праці;

- розроблення обов’язків, прав і відповідальності за стан охорони праці між усіма керівниками і працівниками підприємства;

- забезпечення компетентності посадових осіб, спеціалістів та всіх працівників при виконанні їхніх обов’язків і відповідальності, розумінні своїх прав і обов’язків;

- розподілення необхідних фінансових, матеріальних, людських та інших ресурсів при забезпеченні функціонування СУОПП;

- забезпечення працівниками соціальних гарантій у галузі охорони праці у колективному договорі (угоді, трудовому договорі);

- постійне підвищення ефективності функціонування СУОПП.

Реалізація завдань охорони праці на підприємстві та в кожному структурному підрозділі здійснюється їх керівниками шляхом послідовного виконання основних системоутворювальних функцій управління:

- прогнозування і планування (цілеспрямованість планування заходів з

охорони праці на попередження травматизму та профзахворювань;

наявність документа про працеохоронну політику і зобов’язань

керівництва);

- організації (встановлення обов’язків, прав і відповідальності посадових осіб за функціонування СУОП на підприємстві (у підрозділі); наявність інструкцій з охорони праці за професіями і видами робіт);

- мотивації (створення системи заохочення керівників і працівників щодо виконання завдань охорони праці, правил, норм, інструкцій);

- контролю, обліку, аналізу (встановлення відповідності умов і охорони праці нормативно-правовим актам, ефективність функціонування СУОПП; розрахунок ризиків).

Уповноваження СУОПП на підприємстві координує служба охорони праці, завдання та функції якої викладено в Типовому положенні про службу охорони праці, яке затверджено наказом №73 Комітету Держнаглядохоронпраці від 3 серпня 1993р. (ДНАОП 0.00-4.24-03).

Фінансування робіт з охорони праці забезпечується а державному, галузевому і регіональному рівнях коштом:

- Фонду соціального страхування від нещасних випадків, виділених на профілактику виробничого травматизму і профзахворювань;

- Державного і місцевих бюджетів – для часткового фінансування (разом із коштами Фонду соціального страхування від нещасних випадків) національної, галузевих і регіональних програм поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища або інших цільових програм з охорони праці, а також заходів з охорони праці, передбачених програмами соціально-економічного і культурного розвитку України та її адміністративно-територіальних одиниць; при цьому кошти на охорону праці в державному і місцевих бюджетах виділяються окремими рядками;

- Інших джерел фінансування, не заборонених законодавством.

Організаційна структура СУОПП формується на базі існуючої на підприємстві структури. Управління охороною праці на підприємстві здійснює роботодавець. Служба охорони праці здійснює організаційно-методичну роботу з управління охороною праці на підприємстві та підпорядковується безпосередньо роботодавцю ( керівнику підприємства).

Функція організації роботи передбачає встановлення обов’язків, прав і відповідальності роботодавця лінійних керівників, функціональних служб і всіх працюючих за виконання вимог з охорони праці.

Одним із основних завдань керівників і спеціалістів є створення здорових і безпечних умов праці. Обов’язки, що стосуються охорони праці, мають бути внесені у посадову інструкцію.

Працівники, винні у порушенні законодавства та інших нормативних актів з охорони праці, невиконанні зобов’язань колективних договорів, посадових обов’язків, розпорядження органів державного нагляду за охороною праці та представників професійних спілок, притягуються до матеріальної, дисциплінарної, адміністративної або кримінальної відповідальності згідно з чинним законодавством.

Дисциплінарна відповідальність полягає у накладанні дисциплінарних стягнень, передбачених ст.147 КЗпП, таких як догана і звільнення з роботи. Право накладати дисциплінарні стягнення на працівників має орган, який користується правом прийняття на роботу цього працівника. За кожне порушення може бути застосоване лише одне дисциплінарне стягнення.

Адміністративна відповідальність накладається на посадових осіб, винних у порушенні законодавства про охорону праці. Право накладати адміністративні стягнення мають службовці Держгірпромнагляду. Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, порушення вимог законодавства про працю тягне за собою накладання штрафу.

Матеріальна відповідальність включає відповідальність як працівника, так і власника підприємства. Законодавством передбачено різні види матеріальної відповідальності. Якщо в діях працівника є ознаки кримінального злочину, то на нього покладається повна матеріальна відповідальність, а при відсутності таких ознак – обмежена відповідальність в межах його середнього місячного заробітку.

Кримінальна відповідальність настає, якщо порушення вимог законодавства та інших нормативних актів про охорону праці створило небезпеку для життя або здоров’я громадян. Суб’єктом кримінальної відповідальності може бути будь-яка службова особа підприємства. Кримінальна відповідальність визначається у судовому порядку.

Література [1, стр.42-50; 2, стр.29-37; 3, стр.23-33].

Запитання для самоконтролю:

1. Назвіть основні завдання управління охороною праці на підприємстві.

2. Фінансування охорони праці на підприємстві.

3. Основні функції служби з охорони праці на підприємстві.