Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електронний посібник СОВФ.pdf
Скачиваний:
677
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
44.9 Mб
Скачать

Господарського кодексу України визнано малими); річну фінансову звітність.. Юридичні особи, що відповідають критеріям, визначеним п. 154.6 статті 154 Податкового кодексу України, подають відповідним органам річну фінансову звітність, передбачену для суб'єктів малого підприємництва.

Розпорядники та одержувачі коштів державного і місцевих бюджетів подають місячну, квартальну та річну фінансову звітність за встановленими графіками органам Державної казначейської служби за місцем обслуговування.

Підприємства, що мають дочірні підприємства, крім фінансових звітів про власні господарські операції подають консолідовану фінансову звітність власникам (засновникам) у визначені ними терміни відповідно до П(С)БО 20 «Кон-

солідована фінансова звітність».

9.2. Зміст, структура та порядок складання бухгалтерського балансу

Для оперативного керівництва діяльністю підприємства необхідна достовірна інформація про наявність ресурсів, їх склад і розміщення, а також про джерела їх утворення і цільове призначення. Таку інформацію, узагальнену і згруповану у відповідному порядку, отримують за допомогою бухгалтерського балансу.

Баланс – це одна з форм фінансової звітності (форма 1), метою складання якої є представлення користувачам повної і достовірної інформації про фінансовий стан підприємства на звітну дату. Зміст балансу, а також загальні вимоги щодо розкриття змісту його статей визначені П(С) БО 2 «Баланс».

Бухгалтерський баланс є способом економічного групування і узагальненого відображення у грошовій одиниці стану господарських засобів за складом і розміщенням, за джерелами їх утворення і цільовим призначенням на певну дату.

Баланс складають на останній день звітного періоду (кварталу, року). Визнання статей балансу. Активи відображають в балансі за умов, що їх

253

вартість може бути достовірно визначена, очікується отримання у майбутньому економічних вигод, пов’язаних з їх використанням.

Зобов’язання відображається в балансі, якщо його оцінка може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигод у майбутньому в результаті його погашення.

Власний капітал відображається в балансі одночасно з відображенням активів або зобов’язань, що приводять до його зміни.

Характеристику статей балансу відповідно до вимог П(С)БО на-

ведено в додатках.

Бухгалтерський баланс складається з двох частин: активу і пасиву. Схематично його можна представити таким чином (рис. 9.3).

І. Необоротні активи

ІІ. Оборотні активи

ІІІ. Витрати майбутніх періодів

ІV. Необоротні активи і групи вибуття

Актив

І. Власний капітал

ІІ. Забезпечення подальших витрат і платежів

ІІІ. Довгострокові зобов’язання

ІV. Поточні зобов’язання

V. Доходи майбутніх періодів

Пасив

БАЛАНС

Рис. 9.3. Структура балансу

Актив балансу представлений чотирма розділами, пасив – містить п’ять розділів (рис. 9.4).

254

Розділ І «Необоротні активи»

нематеріальні активи,

незавершене будівництво,

основні засоби,

довгострокові біологічні активи,

довгострокові фінансові інвестиції,

довгострокова дебіторська заборгованість,

інвестиційна нерухомість,

гудвіл,

інші необоротні активи.

Розділ ІІ «Оборотні активи»

виробничі запаси,

готова продукція,

товари,

дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги,

дебіторська заборгованість по розрахункам (з бюджетом, по виданим авансам),

поточні фінансові інвестиції,

грошові кошти та їх еквіваленти (в національній та іноземній валюті),

інші оборотні активи

Розділ III «Витрати майбутніх періодів»

витрати, що мали місце у звітному або попередніх звітних періодах, але відносяться до майбутніх звітних періодів

Розділ IV «Необоротні активи і групи вибуття»

вартість необоротних активів і груп вибуття, що утримуються для продажу, яка визначається згідно з П(С)БО 27 «Необоротні активи, що утримуються для продажу, і припинена діяльність»

Розділ І «Власний капітал»

відображає всі види капіталу підприємства. За даними цього розділу визначають величину власного капіталу підприємства на звітну дату шляхом складання статутного, додаткового, резервного капіталу і нерозподіленого прибутку за вирахуванням з отриманої суми неоплаченого, вилученого капіталу і суми непокритих збитків

Розділ ІІ «Забезпечення наступних витрат і платежів»

містить інформацію про наявність у підприємства забезпечення для покриття майбутніх витрат і платежів (на пенсійне забезпечення, оплату відпусток працівників та ін.)

Розділ ІІІ «Довгострокові зобов’язання»

відображено заборгованість на звітну дату по довгострокових кредитах банків, фінансовим зобов’язанням

Розділ ІV «Поточні зобов’язання»

містить статті, що відображають заборгованість підприємства за поточними зобов’язаннями, які будуть погашені протягом звітного періоду: по короткострокових кредитах банків, по розрахунках з бюджетом, по страхуванню, оплаті праці та ін.

Розділ V «Доходи майбутніх періодів»

відображають доходи, отримані підприємством протягом звітного періоду або попередніх періодів, але які належать до наступних періодів

Рис. 9.4. Характеристика структури балансу

255

Таким чином, статті активу і пасиву балансу згруповані у відповідні розділи з таким розрахунком, щоб найбільш чітко простежувався взаємозв'язок між активами підприємства і джерелами їх формування.

Баланс побудований за принципом «баланс-нетто»: основні засоби і нематеріальні активи включаються в підсумок балансу за остаточною вартістю; дебіторська заборгованість за товари і послуги за вирахуванням резерву безнадійних боргів; виробничі запаси, за вирахуванням нестач, уцінок; власний капітал – по фактично внесеній сумі (яка знаходиться в обороті підприємства) за вирахуванням неоплаченого, вилученого капіталу і непокритих збитків.

9.3. Звіт про фінансові результати

До складу квартальної та річної звітності підприємства входить «Звіт про фінансові результати» (форма №2), вимоги до форми та змісту якого визначаються П(С)БО 3. Дія цього стандарту не розповсюджується на бюджетні установи, малі підприємства, а також на консолідований звіт про фінансові результати.

Метою складання "Звіту про фінансові результати" є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства за звітний період. Завдяки звіту про фінансові результати можна пов'язати доходи та витрати за звітний період та вирахувати величину чистого прибутку як різницю між цими показниками. Прибуток є найважливішим узагальнюючим показником, що характеризує кінцевий результат діяльності підприємства. Від розміру прибутку, отриманого підприємством, залежить формування оборотних коштів, виконання зобов’язань перед бюджетом, платоспроможність підприємства, доходи акціонерів.

Фінансові результати підприємства формуються в процесі основної діяльності (операційної, інвестиційної та фінансової) та надзвичайних подій (рис. 9.5).

256

Показники діяльності підприємства у формі №2 групуються за видами діяльності. Використання такої класифікації видів діяльності підприємства забезпечує послідовне співставлення доходів і витрат за окремими статтями з метою визначення чистого прибутку звітного періоду.

Фінансовим результатом діяльності підприємства може бути прибуток або збиток.

Прибуток – сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ними витрати.

основна діяльність

 

(реалізація товарів, розрахунки з

надзвичайна діяльність

покупцями, постачальниками,

банківськими та фінансовими

 

установами, податковими органами)

 

операційна

 

(купівля-продаж товарів

 

аптечного асортименту,

 

виготовлення ЛЗ);

 

 

операції або події, які

 

відрізняються від звичайної

фінансова діяльність

діяльності та не відбуваються

часто або регулярно:

(призводить до змін розміру і

стихійні лиха,

складу капіталу підприємства);

пожежа,

 

інвестиційна

аварії

 

(придбання і продаж

 

довгострокових активів, а

 

також інших інвестицій, які не є

 

еквівалентами грошових

 

коштів)

 

Рис. 9.5. Класифікація видів діяльності підприємства

Звіт про фінансові результати містить три розділи: І. Фінансові результати.

ІІ. Елементи операційних витрат.

257

ІІІ. Розрахунок показників прибутковості акцій.

Розділ І. «Фінансові результати» містить статті, які дозволяють визначити фінансові результати від звичайної та надзвичайної діяльності, а також за складом звичайної діяльності – від основної та іншої діяльності. Класифікація доходів і витрат за видами діяльності має важливе значення для оцінки діяльності підприємства.

При наявності статей «Надзвичайні доходи» та «Надзвичайні витрати» коректування податку на прибуток здійснюється відповідним відображенням у статті «Податок з надзвичайного прибутку».

Визначення фінансового результату (прибуток/збиток) від звичайної діяльності базується на Положеннях бухгалтерського обліку й визначається як сума прибутку (збитку) від операційної діяльності, фінансових та інших видів доходів за вирахуванням витрат (збитків). Формування та розподіл фінансового результату (прибуток/збиток) від звичайної діяльності до оподаткування здійснюється в порядку, визначеному на рис. 9.6.

Розділ II «Елементи операційних витрат» дозволяє здійснити необхід-

ний аналіз структури витрат на виробництво, управління, збут та інші операційні витрати за економічними елементами і використовується для складання звіту про рух грошових коштів. У даному розділі окремо відображаються матеріальні витрати, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизація та інші операційні витрати.

Розділ ІІІ «Розрахунок показників прибутковості акцій» заповнюється тільки акціонерними товариствами, акції яких відкрито продаються та купуються на фондових біржах.

Характеристику окремих елементів «Звіту про фінансові результати»

відповідно до П(С)БО наведено в додатках .

Таким чином, звіт про фінансові результати пов’язаний з їх визначенням за різними видами діяльності аптеки чи фірми, у зв’язку з чим підвищується його інформаційна значущість.

258

валовий дохід = загальний дохід (виручка) від реалізації товарів (товарообіг)

чистий дохід = валовий дохід - податки, збори

валовий прибуток = чистий дохід - собівартість товару

прибуток від операційної діяльності = валовий прибуток + інші операційні доходи - адміністративні витративитрати на збут - інші операційні витрати

результат від участі в капіталі = дохід від участі в капіталі – втрати від участі в капіталі

результат від інших фінансових доходів, витрат = інші фінансові доходи – фінансові витрати

результат від інших доходів, витрат = інші доходи

– інші витрати

прибуток від звичайної діяльності до оподаткування

чистий прибуток = прибуток від звичайної діяльності – податок на прибуток

Виплата

Резервний

Поповнення

Інші

дивідендів

фонд

статутного фонду

напрями

Рис. 9.6. Формування та розподіл чистого прибутку згідно з П(С)БО

259