Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDS_LEKTsII_2_ChAST.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.02 Mб
Скачать

11.2 “Соціальний контролер”, або “соціальний ревізор”, та його “підконтрольний” ( “підревізний")

Вже з назв контакторів видно, що такий нерівноправний вплив досить болячий, його хочеться уникнути. “Контролер” не розуміє свого негативного впливу і неприязні “підконтрольного”. Тóму ж здається, що партнер навмисне робить йому так боляче, і він реагує відповідно. Обох контакт за аспектом сильнішої функції контролера неприємно вражає.

Таблиця 2.2. Кінець.

Нерівноправні співбесідники:

Б) стосунки "соціальна ревізія" ( або "соціальний контроль"):

15

Соціальний Ревізор

("сувора мати")

Соц.ревізія: ІЛЕ та ЛСІ (ІЛЕ – Ревізор),

Ревізор ІЛЕ чинить неприємний тиск на Місце найменшого опору Підревізного ЛСІ, не маючи про це уяви.

16

Підревізний

(підконтрольний,

"неслухняна дитина")

ЕІІ та ІЛЕ (ІЛЕ – підревізний). Підревізний відчуває Ревізора як значущу, шановну, але неприємну, прискіпливу людину, яка бачить у ньому тільки вади. Силкується видалитися, але ці стосунки дуже важко розірвати.

15-16. Стосунки соціального контролю (ревізії; один партнер – "Ревізор", другий –"підревізний"”, Додаток 2.Г, №7-8)

Аналогічно стосункам соціального замовлення даний тип стосунків є асиметричним. Взаємодія йде по таких напрямах: Ревізор сильною першою функцією тисне на Місце найменшого опору Підревізного, а у відповідь отримує дію на другу творчу функцію, по якій сам не уразливий. Це дає йому можливість наближатися до підревізного на будь-яку зручну йому дистанцію, висловлюючи своє ставлення до всього, що робить або говорить його Підконтрольний. Мало з того, що робить, мислить або відчуває той, може задовольнити Ревізора. Та й яким би він був Ревізором, якбипочав хвалити того, кого контролює. Підревізний ж хворобливо сприймає критику свого Ревізора: адже він і так прагне бути на висоті. Але у присутності Ревізора він завжди напружений. Напруга накопичується і може вилитися в конфлікт. Ревізорові ж причина конфлікту незрозуміла. Він щиро вважає, що критикує, вказує на помилки і промахи Підконтрольногодля його ж блага.

Приклад: Авраам Руссо – К. Орбакайте.

Тут, так само, як і при стосунках соціального замовлення, кожен соціотип – Ревізор для когось і одночасно для когось іншого він є Підревізним. Таким чином у межах усього Соціону справедливість відновлюється.

11.3 Однобічний тиск сильних функцій на слабкі

Отже, в кожної людини є одна слабка свідома функція та одна слабка підсвідома. За аспектами них обох людині діяти дуже тяжко (фізикубутиліриком, теоретику – практиком і навпаки): перша має назвуМісце найменшого опору(зазвичай – у моделі Ю) або “больова” (у моделі А), а друга – “дуальна”. Тобто будь-якого впливу на першу людина уникає, а на другу очікує дуальну підтримку, практичну допомогу (а не чиїхось вимог!) дуала. Під час взаємодії з дуалом вона отримує цю підтримку та одночасно – прикриття “больової” з боку дуала.

Причому “замовник” тисне на підсвідому дуальнуфункцію, яка очікує дії, тому ці стосунки здаються добрими, приязними. А “контролер” тисне на свідомубольову, і "підконтрольний" усвідомлює (частково – підсвідомо, тому що "больова" не зовсім свідома) біль, який йде саме від цієї людини.

Таким чином, у парі: Ви – “контролер”, партнер – “підконтрольний” (або Ви – “замовник”, партнер – “приймач”, або “підзамовний”) Ви, природно, знаходитеся в більш виграшному становищі. Ви (не знаючи соціоніки) не здогадуєтеся про свій деструктивний вплив на “безбілетника”, а з ним частенько відбувається щось просто неймовірне, абсолютно безглузде (валяться з рук речі, забуваються елементарні слова і тому подібне) не лише при взаємодії, спілкуванні, але навіть і просто у Вашій присутності! Звичайно, до такого “ніякового співробітника” ставлення буде не дуже шанобливе, і в голову Вам (і багатьом оточуючим) не прийде, що справа не в ньому, а у Вас, точніше – в типових об'єктивних, природжених стосунках між двомавашими психіками!

“Замовник” відчуває свій вплив на “підзамовного”, природно, приписуючи (не знаючи соціоніки) якісь харизматичні якості собі. У разі неминучого з часом у таких стосунках конфлікту Замовник тримається зверхньо, спокійно ("що з нього візьмеш?"), та гірше за все, що в очах оточуючих він здається правим, а підзамовний – це якесь нестримане дурко, що не цінує такого доброго ставлення до себе.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]