Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDS_LEKTsII_2_ChAST.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.02 Mб
Скачать

6. Стосунки квазітотожності (уявної тотожності, партнери – "квазітотожники", або "паралельні", Додаток 2.Г, №14)

Це стосунки одноклубників із протилежних квадр. Відрізняються партнери одне від одного (їхні ТІМи) лише однією ознакою: раціональністю – ірраціональністю. І це вже "розводить" їх по протилежних квадрах, із дуже відмінними поглядами на життя, світ тощо.

У цих стосунках здійснюється взаємодія по тотожних слабких функціях. Партнерів об'єднує спільність одноклубних інтересів, оскільки у них однакові сильні функції (хоча вони і різної вертності). Але кожному здається, що партнер поступається йому в чомусь істотному, хоча багато що йому чомусь удається зробити краще. Причинаж у тому, що немає прямих комунікацій по сильних функціях. У результаті партнери можуть обговорювати якісь загальні теми, але зі скрутного становища кожен виходить власним шляхом. Конфлікти в цих стосунках рідкі (не зачіпають точки найменшого опору). У разі потреби партнери легко і без тертя розлучаються.

Приклад – О. Воробей та Ю. Гальцев, А. Данилко і Ф. Кіркоров.

7. Стосунки повної протилежності (співрозмовники типу "погаситель, нейтралізатор", Додаток 2.Г, №3)

Це теж стосунки одноклубників з протилежних, "ортогональних" квадр. По всіх каналах є збіг функцій, але вони різної вертності: там, де в одного функції екстравертні, в іншого – інтровертні. Відтак, партнери по комунікації дивляться на одні і ті жпроблеми з протилежних боків, спілкування поверхневе, нібито на різних мовах. Але досить приємне, доки в розмову не втручається третє лице. Якщо це хтось із впливом на дуальну функцію партнера (його дуал, активатор, замовник тощо), то вам стане далі неперéлівки! Адже всі ці його підтримуючі, яких він буде притягати на свій бік у дискусії, для вас – дуже неприємні співрозмовники: конфліктер, "гучний конфліктер", підревізний тощо.

Приклад – А. Пугачова – С. Павліашвілі, Н. Корольова – С. Ротару.

8. Стосунки Супер-Его (суперництва,співрозмовники типу "Супер-Его",

Додаток 2.Г, №11)

Співрозмовників таких можна назвати "квазіактиватори": адже є "квазітотожний", який відрізняється від тотожного тільки іншим полюсом ознаки раціональність – ірраціональність.

Різні перші функції (див. ІЛЕ і СЕЕ), тому й інтереси абсолютно різні (протилежні клуби-сфери). Але кожен розуміє, що в партнера є такі якості, які він хотів би розвинути у себе. Тому при подальшому спілкуванні поважають, цінують одне одного. Стосунки на змагання, прагнення перевершити суперника надають прискорюючий, інтенсифікуючий вплив на мислення і діяльність індивідуумів, що беруть участь у них. Проте якщо стосунки довгий час здійснюються тет-а-тет, від суперництва накопичується втома і відбувається взаємне витіснення.

Приклад: Л. Доліна – М. Басков, І. Крутий – Алсу, А. Пугачова – Д.Арбєніна.

В) Рівноправні співбесідники з суміжних квадр (Таблиця 2.2, продовження 2) Звичайно, у соціоні більшість стосунків – рівноправні: їх 12. Тому й рівноправних співбесідників більшість: 4 – усередині квадри, 4 – між ортогональними і 4 – між суміжними. Ці останні типитакі:“ділові”, “напівдуальні”, “міражні” та “споріднені”. Тут найкраще взаєморозуміння – у “споріднених”, найкраще сприйняття – у “напівдуальних” і “міражних”, найкраща взаємодія – звичайно, між “діловими”.

Таблиця 2.2. продовження 2.

Назва стосунків (типи співрозмовників)

Коротке пояснення. Приклади

1

2

3

9

Ділові

("службовці")

Дуже схожі в спілкуванні люди, позаяк другі функції у них однакові. Але дистанція не повинна скорочуватися до відносно близької.

Спілкування – тільки у справі: ІЛЕ + СЛЕ

10

Міражні

("міражні дуали")

Обидва цікаві одне одному, але мало зрозумілі:

не взаємодія, а міраж її. Підходять найкраще для відпочинку. ІЛЕ таІЕІ

11

Споріднені

("родичи")

Добре взаєморозуміння з аспекту (теми) однакової першої функції, але дуже погане – з аспекту другої: в одного вона сильна, в іншого – МНО! І навпаки. ІЛЕ таІЕЕ

12

Напівдуальні

("напівдуали")

Є доповнення тільки по першій функції, по другій – однакові труднощі. Напіврозуміння, напівдопомога. ІЛЕ таСЛІ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]