Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDS_LEKTsII_2_ChAST.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.02 Mб
Скачать

9. Ділові стосунки (співрозмовники типу "товариш по службі",

Додаток 2.Г, №12)

Партнери добре розуміють один одного по другому творчому каналу (оскільки функції, розташовані тут, однакові). Дані стосунки ефективно діють тоді, коли є загальна справа. Як тільки спільна робота закінчена, партнери спокійно розходяться, не роблячи спроб перемкнути стосунки накоротшу дистанцію. У тісних взаєминах не зацікавлений жоден із партнерів, більш того – вони дратують комунікантів. Проте при виникненні ситуації, що вимагає продовження спільної дії, вони напрочуд швидко знаходять одне одного і знов включаються до роботи. Причому один із них знає,щонеобхідно робити, а інший –як, тобто володіє методами і технологіями.

Приклад: М. БасковА. Пугачова, Т. Гвердцителі – В. Леонтьєв.

10. Міражні стосунки (співрозмовники типу "міражний дуал",

Додаток 2.Г, №4)

Сильні перші канали майже однакові, також майже однакові (тільки за назвою) дуальні функції: доповнення не виходить, воно "міражне". Часто люди в цихстосунках взаємно помиляються одне в одному (тим більше – не знаючи про відкриття соціоніки), покладаючись на свої помилкові уявлення. Взаємодопомога можлива в справах не дуже серйозних. Стосунки краще за все підходять для спільного відпочинку.

Приклад: А. Пугачова – І. Крутий, Л. Доліна – С. Павліашвілі.

11. Споріднені стосунки (співрозмовники типу "родич", Додаток 2.Г, №10)

Особливість даного типа стосунків полягає в тому, що обидва партнери в областях, визначуваних найсильнішою функцією, дуже схоже сприймають світ, оскільки сильні і дуальні функції у них однакові. Там, де мова йде про ділову активності, ці стосунки можуть розвиватися достатньо плідно. Тим більше, якщо виникають труднощі або небезпека, загрозлива справі, самим учасникам. Але як тільки труднощіподолані і немає необхідності у взаємодопомозі, стосунки набувають характеру повної незалежності.

Приклад: А. Данилко – "Кузьма Скрябін", М. Галкін – О. Буйнов.

11. Напівдуальні стосунки (співрозмовники типу "напівдуал",

Додаток 2.Г, №2)

По першій дихотомії – це стосунки доповнення (один логік – другий етик, або один – сенсорик, другий – інтуїт), але немає компенсації по другій (напівдоповнення). Тому, коли люди знайомляться, будують плани, домовляються про справи, все йде добре, але приреалізації задуманого вони не можуть ефективно допомагати одне одному: другі (творчі,реалізаційні) функції у них майже збігаються і в результаті може виникнути взаємне розчарування з інтерактивної сторони спілкування. Напроти – з комунікативної сторони саме з аспекту (теми) цієї однакової за назвою функції вони добре розуміють одне одного, мають взаємний інтерес.

На основі таких стосунків часто створюються подружні пари.

Приклад: Л. Агутін – А. Варум, А. Пугачова – В. Пресняков молодший.

Стосунки, що ми розгледіли, є стосунками симетричними. Це означає, що партнери обмінюються інформацією на рівних рівнях, за принципом «як він до мене, так і я до нього». Стосункисоціального замовлення і ревізії, які будуть розглянуті нижче, представляють іншу групу – асиметричних стосунків,в яких зворотний зв'язок ослаблений, тут діє принцип не обміну,а однобічноїпередачі інформації. Асиметричні стосунки задовольняють потреби суспільства як єдиного цілого. Вони сприяють зародженню соціальних інтересів і утворюють комунікативний механізм соціального прогресу.

Висновки

  • Квадра – об’єктивна сукупність 4-ох типів людей із максимальною діловою, інформаційною та психологічною сумісністю.

  • В одній квадрі "мешкають" представники якихось двох протилежних клубів.

  • Квадрализ одного клубу-сфери добре розуміють одне одного, а з протилежних клубів – ефективно підтримують,доповнюють.

  • У товаристві угрупування типа квадр грають велику роль, завдяки тому, що квадра об'єднана спільним світобаченням, світоглядом і взаєморозумінням партнерів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]