Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDS_LEKTsII_2_ChAST.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю та обговорення

  1. В яких випадках звертаються до переговорів?

  2. Які сторони, властивості, важливість переговорів розкриваються у різних їх визначеннях?

  3. Які є класифікації переговорів?

  4. Яких саме принципів треба дотримуватись на кожному з етапів, а може – не на одному?

  5. Сутність, відміни в трьох підходах до переговорів.

  6. Звідки вони беруться?

  7. Чи може одна й та сама людина застосовувати різні підходи? В чому річ?

  8. Який із підходів доцільніший? За яких умов він можливий?

Тема 17

МІЖНАРОДНИЙ ЕТИКЕТ, або СТАТУТИ ЧУЖИХ МОНАСТИРІВ

17.1. Основні причини відмінностей між країнами

17.2 Загальні правила поводження з іноземцями

17.3. Етикет деяких країн Заходу

17.4. Етикет деяких країн Сходу

17.5. Статути інших "монастирів"

17.6. Офіційна мова переговорів

17.1 Основні причини відмінностей між країнами

Р. Кіплінг говорив, що Захід є Захід, Схід є Схід, і не зустрітися їм ніколи. Так, в Європі траурний колір – чорний, а в Китаї – білий. Навіть у межах Російської імперії правила поведінки різних народів значно відрізнялися.

В етнічних науках багато років ведуться розмови про те, що кожна нація має свій менталітет, але звідки він береться і по якому параметру порівнювати національні характери між собою – з них як і раніше неясно. Факти цих наук розкидані і не систематизовані. Соціоніка ж дозволяє визначити і обґрунтувати інтегральний тип інформаційного метаболізму націїдосить переконливо (ґрунтуючись на тих самих чотирьох дихотомічних осях Юнга: екстраверсія – інтроверсія, мислення (логіка) – емоції (етика), сенсорика – інтуїція, раціональність – ірраціональність).

Соціонічна етнологія як один із напрямів цієї молодої науки знаходиться у розвитку, але вже сьогодні можна навести деякі здобутки вчених МІС (переважно Букалова О.В.) щодо країн світу. Так, Німеччина має ІТІМ логіко-сенсорний раціональний інтроверт ЛСІ, квадра бета. Притому німкені мають дуальний ТІМ – ЕІЕ. Франція має етичний ІТІМ ЕСЕ, причому француженки – дуальний ЛІІ, квадра альфа.

Росія має ірраціональний ("умом Россию не понять!...") етичний ІТІМ ІЕІ ("Єсенін"), а росіянки – дуальний логічний СЛЕ ("коня на скаку остановит, в горящую избу войдет"!), квадра бета. Англія має ІТІМ ЛСЕ ("Холмс"). Сполучені Штати відомі у всьому світі своїм представником з посмішкою "до вух", спритним, діловим, якому не дуже цікаві інші люди, країни. Це – діловий логік ЛІЕ ("підприємець, Джек Лондон"), а дуальним йому є …ЦРУ. І так далі.

Порівнявши подальший матеріал із характеристиками ТІМів, можна легко пояснити й особливості етикету і менталітету різних країн.

Англію і Францію називають звичайно "класичними країнами етикету". Однак, батьківщиною етикету назвати їх ніяк не можна. Брутальність удач, неуцтво, поклоніння грубій силі тощо у XV сторіччі присутні в обох країнах. Про Німеччину й інші країни тодішньої Європи можна взагалі не говорити, одна лише Італія того часу є винятком. Облагороджування вдач італійського суспільства починається вже в XІ столітті. Людина переходила від феодальних удач до духу нового часу і цей перехід почався в Італії раніш ніж в інших країнах. Якщо порівнювати Італію XV століття з іншими народами Європи, то відразу ж упадає в очі більш високий ступінь освіченості, багатства, здатності прикрашати своє життя. А в цей же час, Англія, закінчивши одну війну потрапляє в іншу, залишаючись до середини XVІ століття країною варварів. У Німеччині лютувала жорстока і непримиренна війна Гуситів, дворянство неосвічене, панує кулачне право, вирішення усіх суперечок силою. Франція була поневолена і спустошена англійцями, французи не визнавали ніяких заслуг, крім військових, вони не тільки не поважали науки, але навіть гребували ними і вважали усіх учених найнікчемнішими з людей.

Коротше кажучи, у той час як вся інша Європа потопала у міжусобицях, а феодальні порядки трималися ще в повній силі, Італія була країною нової культури. Ця країна і заслуговує по справедливості бути названою батьківщиною етикету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]