Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEC_13_ukr.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
420.86 Кб
Скачать

Лекція 13. Необхідна і достатні умови локального екстремума функції План

  1. Стаціонарні точки функції. Необхідна умова локального екстремума функції

  2. Перша достатня умова локального екстремума

  3. Друга і третя достатні умови локального екстремума

  4. Найменше й найбільше значення функції на сегменті

  5. Опуклі функції і точки перегину

1. Стаціонарні точки функції. Необхідна умова локального екстремума функції

Визначення 1. Нехай функція визначена на . Точка називається стаціонарною точкою функції , якщо диференційована в точці і .

Теорема 1 (необхідна умова локального екстремума функції). Нехай функція визначена на і має в точці локальний екстремум. Тоді виконується одна з умов:

  1. функція не має в точці похідної;

  2. функція має в точці похідну і .

Таким чином, для того, щоб знайти точки, які є підозрілими на екстремум, треба знайти стаціонарні точки функції і точки, в яких похідна функції не існує, але які належать області визначення функції.

Приклад. Нехай . Знайти для неї точки, які є підозрілими на екстремум. Для вирішення поставленої задачі, в першу чергу, знайдемо область визначення функції: . Знайдемо тепер похідну функції:

.

Точки, в яких похідна не існує: . Стаціонарні точки функції:

.

Оскільки і , і належать області визначення функції, то вони обидві будуть підозрілими на екстремум. Але для того, щоб зробити висновок, чи буде там дійсно екстремум, треба застосовувати достатні умови екстремума.

2. Перша достатня умова локального екстремума

Теорема 1 (перша достатня умова локального екстремума). Нехай функція визначена на і диференційована нацьому інтервалі скрізь за винятком, можливо, точки , але в цій точці функція є неперервною. Якщо існують такі правий і лівий напівоколи точки , в кожному з яких зберігає означений знак, то

1) функція має локальний екстремум в точці , якщо приймає значення різних знаків в відповідних напівоколах;

2) функція не має локальний екстремум в точці , якщо зправа і зліва від точки має однаковий знак.

Доказ. 1) Припустимо, що в напівоколі похідна , а в .

Таким чином в точці функція має локальний екстремум, а саме – локальний максимум, що й потрібно було довести.

2) Припустимо, що зліва і справа від точки похідна зберігає свій знак, наприклад, . Тоді на і функція строго монотонно зростає, тобто:

,

.

Таким чином екстремума в точці функція не має, що й потрібно було довести.

Зауваження 1. Якщо похідна при проходженні через точку змінює знак з «+» на «-», то в точці функція має локальний максимум, а якщо знак змінюється з «-» на «+», то локальний мінімум.

Зауваження 2. Важливою є умова неперервності функції в точці . Якщо ця умова не виконується, то теорема 1 може не мати місця.

Приклад. Нехай розглядається функція (рис.1):

Ця функція визначена на і неперервна скрізь, крім точки , де вона має усувний розрив. При проходженні через точку змінює знак з «-» на «+», але локальний мінімум в цій точці функція не має, а має локальний максимум за визначенням. Дійсно, навколо точки можна побудувати такий окіл, що для всіх аргументів з цього околу значення функції буде меньшим за значення . Теорема 1 не спрацювала тому, що в точці функція мала розрив.

Зауваження 3. Перша достатня умова локального екстремума не може бути використаною, коли похідна функції змінює свій знак в кожному лівому і кожному правому напівоколі точки .

Приклад. Нехай розглядається функція:

Оскільки , то , а тому , але . Таким чином:

,

тобто в точці функція має локальний мінімум за визначенням. Подивимось, чи спрацює тут перша достатня умова локального екстремума.

Для :

.

Для першого доданку правої частини отриманої формули маємо:

,

а тому в малому околі точки знак похідної визначається знаком другого доданку, тобто:

,

а це означає, що в будь-якому околі точки буде приймати як додатні, так і відємні значення. Дійсно, розглянемо довільний окіл точки : . Коли , то (рис.2), а змінює свій знак тут нескінченно багато разів. Таким чином, не можна використовувати в наведеному прикладі першу достатню умову локального екстремума.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]