Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
533.06 Кб
Скачать
    1. «Нова економічна політика» адміністрації Ніксона.

Для подолання економічних труднощів було розроблено програму заходів, які дістали назву «нова економічна політика». Наслідком проведення цієї політики стало ширше державне регулювання. Вперше в мирний час було введено контроль за цінами. Непомірно зросли державні витрати на соціальні програми. Але всі ці заходи виявились малоефективними. У 1973—1974 рр. США вразила і політична криза, яка виявила всі недоліки американської політичної системи і державного апарату.

Особливості проявів кризи 1973-1975 рр. в США.

Спад виробництва супроводжувався зростанням цін і неконтрольованою інфляцією (діфляція).

Стрімке зростання безробіття.

Падіння життєвого рівня населення.

Криза перевиробництва переплелася зі структурною, сировинною і валютно-фінансовою.

Економічна криза співпала і з політичною кризою.

    1. Зовнішня і внутрішня політика адміністрації Ніксона.

У зовнішньополітичній сфері адміністрації Ніксона вдалося досягти серйозних успіхів. Відбулися позитивні зміни в американсько-радянських відносинах. Важливе значення мав візит президента Ніксона в 1972р. до Москви і підписання між США і СРСР десяти угод, найважливіша серед яких – Договір про запобігання ядерній війні.

Р. Ніксон став ініціатором урегулювання відносин з комуністичним Китаєм. Під час офіційного візиту президента США до КНР у лютому 1972р. буди укладені угоди про нормалізацію відносин між двома країнами. У 1979р. між США і КНР були встановлені дипломатичні відносини.

У січні 1973р. була підписана Паризька угода про припинення війни і відновлення миру у В’єтнамі.

Під гаслом «Закон і порядок» були введені жорсткіші заходи проти учасників антивоєнного і студентського рухів.

Завдяки готовності Ніксона взяти економічну ситуацію в країні під свій контроль, його зусиллям по припиненню війни в Індокитаї, на виборах у листопаді 1972р. він здобув переконливу перемогу над демократом Дж. Макговерном.

    1. Уотергейтська криза і відставка президента Ніксона.

Вже в перші роки правління республіканців США були вражені економічною кризою. Особливістю цієї циклічної кризи перевиробництва (1969— 1970 рр.) було те, що скорочення виробництва і збільшення безробіття супроводжувались підвищенням цін. Це явище отримало назву стагфляція (від поєднання слів стагнація та інфляція). Наприкінці 60-х років почались енергетичні труднощі, що вилились в 1973 р. в енергетичну кризу, яка поглибила попередню (перевиробництва). Це відразу призвело до нового падіння виробництва, зростання безробіття, значного підвищення цін. Все це змусило республіканців відмовитись від політики неоконсерватизму, яку вони проголосили, і вдатися до активного ви користання методів державного регулювання економіки. У січні 1971 р. Р.Ніксон навіть заявив журналістам: «Я тепер кейнсіанець».

Економічна криза — раптове падіння, скорочення виробництва, що супроводжується розоренням значної частини підприємств, зростанням безробіття, падінням заробітної плати і курсу акцій.

Для подолання економічних труднощів було розроблено програму заходів, які дістали назву «нова економічна політика». Наслідком проведення цієї політики стало ширше державне регулювання. Вперше в мирний час було введено контроль за цінами. Непомірно зросли державні витрати на соціальні програми. Але всі ці заходи виявились малоефективними. У 1973—1974 рр. США вразила і політична криза, яка виявила всі недоліки американської політичної системи і державного апарату.

17 червня 1972 р. під час передвиборчої кампанії до штаб-квартири демократичної партії в готелі «Уотергейт» забрались їх політичні конкуренти, аби встановити підслуховуючу апаратуру. Вони були виявлені і заарештовані. Виник грандіозний «Уотергейтський скандал». У результаті розслідування президент Ніксон змушений був у 1974 р. піти у відставку. Одночасно було ухвалено рішення про введення державної системи фінансування виборів президента. Місце Ніксона зайняв віце-президент Джеральд Форд.

Термін «імпічмент».

Імпі́чмент (англ. impeachment) — в конституціях деяких держав процедура притягнення до суду парламенту вищих посадових осіб держави. Результатом імпічменту, як правило є дострокове припинення повноважень президента або іншого посадовця і усунення його з посади. При імпічменті голови держави таке рішення приймається конституційною більшістю парламенту. Різні країни окремо визначають процедуру імпічменту відповідно до власного законодавства. У демократичних державах імпічмент є одним з елементів контролю над владою країни і необхідний для збереження стабільності суспільного і конституційного ладу. Імпічмент є також засобом недопущення авторитаризму і механізмом гарантування національної безпеки.