Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методика (1).doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
168.45 Кб
Скачать

Список рекомендованої літератури до контрольної роботи та іспиту Основна література

  1. Національна програма виховання дітей та учнівської молоді //Світ виховання 4 (5) 2004р.

  2. Виховання моральності підростаючого покоління: Науково-методичний посібник. – К.: Богдана, 2005р.

  3. Карпенчук С.П.Теорія і методика виховної роботи. К., 2005, 343с.

  4. Крюкова О. В. Програма Тренінг ефективності групової взаємодії // Психологічна газета. – 2006. – №22. – С. 20-22.

  5. Кондрашова Л.Г. Організація проектної діяльності  учнів у позаурочний час // Виховна робота  в школі, №1(26), січень 2007р.  с.2-22

  6. Свято у школі: збірник сценаріїв у  двох частинах ( Укл. Бачинська Є.М., Половинчак Ю.М., Яременко Н.В.). Біла Церква, КОІПОПК, 2003, ч. І 240с., ч. ІІ. – 272с.

  7. Школа класного керівника, К.,2005. – с.56-58, 88-91.

  8. Якса Н.В. Основи педагогічних знань: Навч. посіб.-К.: Знання, 2007. – 358с.

Допоміжна література

  1. Вивчення ефективності діяльності педагога-вихователя. Бухлова Н.В., Мазуренко Л.М. – Харків, Вид. гр. Основа, 2006. – 160с.

  2. Виховання духовної культури у підлітків. Методичні рекомендації. Журба К.О. –  К,2003

  3. Дем’янюк Т.Д.Організація виховного процесу в сучасному загальноосвітньому навчальному закладі: науково-методичний посібник – Суми, ТОВ Видавництво "Антей", 2006. – 386 с.

  4. Красовицький М.Ю. Практична педагогіка виховання. Плай, 2000

  5. Кондрашова Л.Г. Організація проектної діяльності учнів у позаурочний час // Виховна робота  в школі, №1(26), січень 2007р.  с.2-22

  6. Маніта В. О. Тренінгові заняття у системі виховної роботи педагога // Соціальний працівник. – 2006. – №22. – С. 12-24.

  7. Система громадянського виховання в школі. – К.: Вид. дім “Шкільний світ”, 2006р. 

  8. Формування навичок здорового способу життя у дітей і підлітків: За проектом Діалог: Навч.-метод. Посіб. / О.В.Вінда, О.П.Коструб, І.Г.Сомова, та інші. – 3- тє вид., перер. і допов.. – К., 2004.- 284 с.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД : ІНДИВІДУАЛЬНА РОБОТА СТУДЕНТА

Педагогічна модель національної системи виховання

Мета і завдання виховання: забезпечення сприятливих умов для самореалізації особистості, відповідно до її інтересів та суспільних потреб, реалізація індивідуального підходу до особистості, відмова від уніфікації в процесі виховання; виховання свідомості любові до рідної землі, родини, свого народу, держави; сприяння набуттю дітьми та учнівською молоддю соціального досвіду, успадкуванню ними духовних надбань українського народу; формування мовної культури, оволодіння і вживання української мови як духовного коду нації; забезпечення духовної єдності поколінь; виховання правової культури, поваги до Конституції України, законів України, державної символіки; забезпечення базової культури, розвиток естетичних потреб і почуттів; охорона й зміцнення фізичного, психічного та духовного здоров’я; формування екологічної культури, гармонізація відносин особистості з природою; спонукання підростаючої особистості до протидії проявам аморальності, правопорушенням, бездуховності, антигромадській діяльності.

Принципи виховання особистості. Принцип гуманізації і демократизації виховного процесу. Принцип зв’язку виховання з реальним життям. Виховання особистості в колективі в ході спільної діяльності. Єдність вимог і повага до особистості. Послідовність, систематичність і єдність виховних впливів. Відповідність віковим та індивідуальним особливостям учнів. Свідомість, самодіяльність та активність молодших школярів.

Зміст виховання як системи загальнокультурних і національних цінностей: ціннісне ставлення особистості до суспільства і держави; ціннісне ставлення до людей; ціннісне ставлення до себе; ціннісне ставлення до свого фізичного “Я”; ціннісне ставлення до свого психічного “Я”; ціннісне ставлення до природи; ціннісне ставлення до праці; ціннісне ставлення до мистецтва.

Поняття про методи, прийоми, засоби виховання. Класифікація методів виховання. Методи формування свідомості учня. Методи організації діяльності і формування досвіду поведінки. Методи стимулювання діяльності, поведінки учня. Методи контролю за ефективністю виховання.

.

Технологія організації та проведення виховної роботи

Бесіда. Методика підготовки і проведення бесіди. Психолого-етичні вимоги до бесіди. Пізнавальні, етичні, естетичні бесіди. Алгоритм моделювання бесіди. Підготовка, проведення, аналіз фрагментів бесіди. Гра як форма організації пізнавальної діяльності молодших школярів. Методика підготовки і проведення гри в приміщенні. Моделювання, проведення, аналіз. Інтелектуальні ігри. Конкурс та конкурсна програма – форми організації діяльності школярів Методика підготовки і проведення конкурсів. Моделювання, проведення, аналіз. Розробка сценарію конкурсної програми. Вікторина як форма розвитку пізнавальних та інтелектуальних здібностей. Алгоритм моделювання вікторини-мозаїки. Підготовка, проведення та аналіз вікторини-мозаїки. Розробка плану – конспекту проведення вікторини. Усний журнал як форма роботи, методика його підготовки і проведення. Розробка сценарію проведення усного журналу.

Технологія організації колективної творчої діяльності. Розвиток організаторських здібностей, творчості, самодіяльності школярів через організацію колективної творчої діяльності. Види колективних творчих справ: організаторські, трудові, художньо-естетичні, спортивно-оздоровчі. Технологія підготовки та проведення колективної творчої справи. Підготовка і проведення концерту – блискавки. Методика підготовки та проведення свята в дитячому колективі. Алгоритм його моделювання. Розробка сценарію проведення Дня іменинника.

Технологія організації дитячого колективу

Виховний колектив та його ознаки. Методи згуртування колективу. Метод єдиних педагогічних вимог. Розробка пам’ятка для чергових. Колективне самообслуговування учнів. Його види і форми. Змагання в учнівському колективі. Зміст змагання в учнівському колективі. Види змагань. Правила обліку і результатів змагання Умови успішної організації змагання. Організація роботи органів учнівського самоврядування. Структура самоуправління. Принципи побудови системи учнівського самоуправління. Права і обовיязки чергових як представників учнівського самоврядування в класі. Педагогічний такт та професійна етика організатора дитячого колективу.