Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство курс лекц 2008.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Тема 11: судоустрій і судочинство в україни

1. Загальна характеристика судоустрою України.

Органи судової влади посідають самостійне і особливе місце у системі розподілу влади, оскільки лише вони здійснюють правосуддя. Судочинство України ґрунтується на положеннях Конституції України та Закону України “Про судоустрій” від 7 лютого 2002 року ( в редакції станом на 22 лютого 2007 року).

Основними ознаками правосуддя є те, що воно:

1)здійснюється тільки спеціально створеними органами (судами) шляхом розгляду в судових засіданнях судових справ;

2) має чітко визначену законом процесуальну форму.

Основні принципи судоустрою, судочинства, правового статусу суддів закріплені Конституцією України (див. розділ 2).

Судову систему України складають:

1)Конституційний Суд України;

2) суди загальної юрисдикції;

Конституційний Суд України, який є єдиним органом конституційної юрисдикції, вирішує питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України і дає офіційне тлумачення Конституції та законів України.

Загальні суди розглядають усі цивільні та кримінальні справи. Відповідно до Конституції України в системі судів загальної юрисдикції утворюються загальні та спеціалізовані суди окремих судових юрисдикцій. Військові суди належать до загальних судів і здійснюють правосуддя у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, утворених відповідно до закону.

Спеціалізованими судами є господарські, адміністративні та інші суди, визначені як спеціалізовані суди.

Адміністративні є спеціалізованими судами, що розглядають справи про адміністративні правопорушення.

Господарські суди, які теж є спеціалізованими, розглядають справи, що виникають з господарських правовідносин.

Третейські суди– це суди, які створюються за угодою громадян для вирішення цивільно-правових спорів на підставі цивільного і цивільно-процесуального законодавства. Вони створюються і діють на підставі Закону України “Про третейські суди” від 11 травня 2004 року (в редакції станом на 15 03.2006 року).

Місцевими загальними судамиє районні, районні у містах, міські та міськрайонні суди, а також військові суди гарнізонів.

Апеляційними загальними судамиє: апеляційні суди областей, апеляційні суди міст Києва та Севастополя, Апеляційний суд Автономної Республіки Крим, військові апеляційні суди регіонів та апеляційний суд Військово-Морських Сил України, а також Апеляційний суд України. У разі необхідності замість апеляційного суду області можуть утворюватися апеляційні загальні суди, територіальна юрисдикція яких поширюється на декілька районів області.

Місцевий суд складається з суддів місцевого суду, голови та заступника голови суду. У місцевому суді, в якому кількість суддів перевищує п’ятнадцять, може бути призначено більше одного заступника голови суду.

Апеляційними спеціалізованими судамиє апеляційні господарські суди та апеляційні адміністративні суди, які утворюються в апеляційних округах відповідно до указу Президента України.

До складу апеляційного суду входять судді, як правило, обрані на посаду судді безстроково, голова суду та його заступники.

В апеляційних судах утворюються судові палати. У складі загального апеляційного суду утворюються судова палата у цивільних справах та судова палата у кримінальних справах. У складі спеціалізованого апеляційного суду можуть утворюватися судові палати з розгляду окремих категорій справ за встановленою спеціалізацією в межах відповідної спеціальної судової юрисдикції.

Апеляційний суд України діє у складі:

1) судової палати у кримінальних справах;

2) військової судової палати.

Створення надзвичайних та особливих судів не допускається.