Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика природознавства оконч.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
44.5 Кб
Скачать

Дидактична гра з природознавства для дітей старшого дошкільного віку «Що потрібно нашому дереву»

Мета. Вчити розуміти зв'язок між об’єктами і явищами живої природи та життям рослин. Розвивати мовленнєву активність дітей, розширювати словник. Розвивати у дітей потребу отримувати нові знання про дерева. Виховувати дбайливе ставлення до рослинного світу природи.

Матеріали та обладнання: демонстраційна картинка із зображенням дерева, набір дидактичних картинок з зображеннями сонця, дощової хмаринки, пташки, листя, жучка, білочки, м’ячика, іграшки, олівця, машинки.

Хід гри

Вихователь. Діти, а хто знає, що зображено на малюнку? (Дерево) Що це за дерево? (Дуб) Яка пора року зображена на малюнку? (Весна) Діти, молодці.

Перед вами розкладені маленькі картинки із різними зображеннями, кожному з вас потрібно вибрати ту картинку, що позначає певне явище чи об’єкт і сказати для чого воно потрібне дереву. Але серед картинок є предмети, що зовсім не потрібні дереву, тому ви повинні їх віднайти і сказати, що вони зайві. Зрозуміло, дітки? (Так)

Вихователь запрошує кожну дитинку по черзі, вона обирає картинку і говорить, що потрібне дереву і для чого.

Орієнтовні відповіді дітей: 1. Сонце потрібне дереву, щоб воно тягнулось догори та розпускалось листячко. 2. Дощик потрібен дереву для того, щоб дерево росло великим та міцним. 3. Птах потрібен дереву для того, щоб їсти комах, які шкодять йому. 4. Листя потрібне дереву, щоб воно було зеленим і здоровим. 5. Жучок сонечко потрібен дереву, щоб їсти комах-шкідників.

Вихователь. Молодці, діти, ви правильно розповіли, що потрібне дереву і тепер воно виросте великим та здоровим.

Аналіз розділу «віконечко у природу» з програми виховання дітей дошкільного віку «Дитина»

Розділ «ВІКОНЕЧКО У ПРИРОДУ» спрямований на:

  • ознайомлення з яскравими явищами і станами у природному довкіллі; розвиток інтересу до природного довкілля шляхом ознайомлення дитини з яскравими явищами та властивостями об’єктів природи;

  • збудження та заохочення пізнавальної активності, спостережливості, допитливості;

  • виховання гуманного ставлення до рослин і тварин, засвоєння елементарних правил взаємодії з ними;

  • виявлення бажання допомагати дорослим у догляді за рослинами, тваринами, прибиранні групового майданчика; викликати інтерес і позитивне ставлення до виконання елементарних трудових дій по догляду за рослинами і тваринами;

  • заохочення помічати красиве в природному довкіллі, виражати свої почуття.

Зміст педагогічної роботи полягає в формуванні елементарних уявлень про природні умови. Навчанні розрізняти і правильно називати воду, землю, пісок, глину. Знати і називати їх характерні ознаки і властивості: вода буває теплою, холодною, чистою, брудною; хлюпає, крапає, ллється, тече; земля буває сухою, твердою, пухкою, полита водою стає вологою. Волога земля бруднить руки, одяг, взуття, іграшки.

Навчанні розрізняти і називати об’єкти природного довкілля та їхні властивості: пісок сухий (мокрий), вода тепла (холодна), ґрунт (глина) сухий, твердий, мокрий; ознаки і властивості снігу (білий, холодний, формується, розсипається); калюжі (велика, маленька, брудна). Розуміти елементарні залежності між станом погоди і поведінкою тварин, людей: сонячна тепла погода - птахи весело співають, діти граються, літають метелики, комарі, мухи.

Привчати сприймати рослини як живих істот. Помічати і називати рослини, характерні для найближчого природного довкілля: дерева, квіти, трави, їх яскраві стани в різні сезони: жовте, червоне, оранжеве листя дерев восени, опадає з гілок; взимку дерева без листя, немає зеленої трави, ялина, сосна зелені; весною - поява листя на деревах, цвітіння квітів на газонах і квітниках.

Розрізняти і називати дерева за стовбуром (ялина, береза тощо); квіти (жоржина, айстра), траву, її будову (стебло, листя), овочі та фрукти за кольором (червоне, жовте, велике), поверхню (тверда, м’яка, гладенька), за смако Правильно називати: дерево, кущ, квітка, листок; овочі і фрукти, їх ознаку (солодка, кисла, гірка).

Привчати сприймати тварин як живих істот. Розрізняти і називати свійських та диких тварин (кішка, собака, коза, кінь, корова; півень, курка, качка, гуска; ластівка, голуб, горобець, ворона, сорока; вовк, ведмідь, заєць, їжак, лисиця). Вчити правильно називати основні частини тіла тварин. Правильно називати дитинчат свійських тварин (тих, що живуть біля людей); відрізняти від дорослої тварини за зовнішнім виглядом, поведінкою. Знати, що тварин слід доглядати, годувати, поїти, тримати в чистоті, приязно до них ставитися.