Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Didaktika_ekzamen.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
175.76 Кб
Скачать

56. Представте алгоритм підготовки вчителя до уроку.

56. Підготовка до уроку складається із: 1) алгоритму підготовки та 2) планування.

1)Алгоритм – Сукупність та послідовність правил для підготовки до уроку.

Загальна та Конкретна Підготовка. До конкретної відноситься: підбір матеріалу, формулюв. тими й мети, запас завдань, розподіл години, перевірка підготовки до уроку як вчителя то й учнів.

2) Планування – завершальна стадія підготовки

Планування є:

календарне – на півріччя тематичне – до певної тими поурочне – на кожен урок

У підготовці вчителя до уроку виділяють два етапи: Попередня підготовка - Полягає у вивченні вчителем суспільно-політичної, спеціальної, педагогічної І методичної літератури, ознайомлення з змістом програми, пояснювальної записки до неї, із підручниками й посібниками, досвідом роботи інших учителів; Безпосередня підготовка - Конкретизація тематичного планування стосовно шкірного уроку, складання планів окремих уроків.

План уроку є обов'язковим для шкірного вчителя незалежно від його досвіду й ерудиції.

Структура плану: назва тими уроку, клас; позначка (освітня, виховна, розвиваюча); учбове обладнання, структура (коротка викладка змісту матеріалу, що вивчається на уроці, виділення основних розділів); домашнє заподіяння.

При підготовці до уроку вчитель аналізує уроки, проведені в цьому класі раніше, звертає увагу на степінь реалізації поставлених завдань, враховує труднощі, недоліки. Визначення структури уроку проводитися із урахуванням його типу, місця в системі уроків.

Завдання: встановити оптимальні методи, прийоми, засоби навчання для шкірного етапу уроку, характер пізнавальної діяльності, поєднання фронтальної, групової й Індивідуальної роботи на уроці, відібрати й підготовити дидактичний матеріал, експерименти, наочність, ТЗН.

Календарний план роботи - розподіл в часі вивчення тим програми, встановлюються відповідні календарні рядки із урахуванням кількості часів, що відводяться на задану тему по програмі із урахуванням розкладу зайняти. Календарний план дозволяє контролювати рядки проходження окремих розділів програми, щоб не допустити зайвої спішки чи відставання.

Тематичне планування - послідовність уроків, основні розділи, види робіт, міжпредметні зв'язки, необхідне обладнання.

Аналіз уроку:

− Повний – детальний аналіз всіх аспектів уроку

− Короткий – Мета – перевірка й заг. оцінка якості та метод-наукового. рівня уроку.

− Аспектний – детальний розгляд певного аспекту уроку, можливо для виявлення недоліків.

Схема аналізу уроку: 1. Загальні відомості про урок. 2. Дотримання дидактичних принципів навчання. 3. Виховування учнів на уроці. 4. Методи навчання. 5. Використання засобів навчання. 6. Психологічний стан на уроці. 7. Оцінювання роботи учнів. 8. Підготовка вчителя на уроці. 9. Висновки, пропозиції.

Урок - організована форма навчально-пізнавальної роботи, при якій вчитель протягом точно встановленого години керує в спеціально відведеному місці пізнавальною діяльністю постійної групи учнів.

63.Покажіть доцільність використання комп’ютера у навчально-виховному процесі початкової школи

Що нового може закласти використання комп’ютера у виховному процесі? Здавалося б, ці питання є досить чіткими, а відповідь достатньо простою, – нічого. Та в умовах сучасного розвитку школи, педагогіки і суспільства взагалі виникають потреби не лише постановки проблеми використання нових інформаційних технологій в виховному процесі, але й розробки шляхів вирішення цієї проблеми.

Комп’ютерні технології вже давно тісно пов’язані з педагогічним процесом в школі, а той в свою чергу вміщує в собі не лише навчальний, але і виховний процес.Вже з часу виникнення комп’ютерної техніки в „межах досяжності вчительської руки” її опосередковано використовували педагоги. Прикладів цьому є маса. Адже важко пригадати, коли останнього разу вчитель „від руки” малював класний стенд чи куток. На допомогу завжди береться комп’ютер, або хоча б клавіатура (для написання літер). Аналогічно можна сказати і про виготовлення стінгазет, дошок пошани тощо. І це лише одна сторона опосередкованого використання комп’ютерної техніки у виховній роботі школи. Звичайно, виконані з допомогою машини букви, малюнки, фотографії набувають більш естетичного вигляду, а отже привертають більше уваги школярів. Тому є впевненість, що зачеплена проблема не залишиться без відповідної очікуваної уваги.

Щодо безпосереднього використання комп’ютера та засобів мультимедіа у виховному процесі, то варто поділити його на наступні етапи:

– використання нових інформаційних технологій у діяльності вчителя-вихователя;

– використання комп’ютера як технічного засобу, що впливає на уяву дітей (основна проблема кожного виховного заходу – дисбаланс матеріалу, що подає педагог, з максимумом, який учень може уявити);

- безпосереднє спілкування дитини з комп’ютером. Тут мається на увазі виконання учнем певних дій з машиною (ігри, виховні ситуації і т.п.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]