Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Didaktika_ekzamen.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
175.76 Кб
Скачать

13. Охарактеризуйте підручники для початкової школи.

Підручник – навчальна книга, яка складена відповідно до навчальної програми.

Навчальний посібник – книга, яка розширює межі підручника.

Підручник повинен забезпечувати науковість змісту навчального матеріалу, якість, точність, простоту і доступність викладу, чіткість у формуванні визначень правил, законів, ідей. Він має бути написаний точною і доступною мовою, мати чітко розподілений навчальний матеріал за розділами і параграфами, містити ілюстрації, схеми, малюнки, виділення шрифтом важливого матеріалу.

Функції підручника:

  • Освітня;

  • Розвиваюча;

  • Виховна.

Види підручників:

  • Гуманітарні;

  • Фізико-математичні;

  • Природознавчі.

Структура підручника:

  • Тексти: основний, додатковий, пояснювальний.

  • Позатекстові компоненти: запитання і завдання, таблиці, вправи, ілюстративний матеріал, написи-пояснення до ілюстрацій і т. ін.

14. Висвітліть сутність процесу навчання.

Процес навчання - спеціально організована і змодельована пізнавальна діяльність, що охоплює викладання вчителя та учіння учнів.

Цілісність процесу навчання забезпечується постановкою і досягненням спільних цілей викладання й учіння, тобто він має двобічний характер і неможливий без єдності діяльностей учителя й учня. Неодмінною умовою навчання е активність обох учасників процесу, їхня взаємодія. Учитель створює необхідні умови: організовує дії учня, спрямовує їх, повідомляє нову інформацію, демонструє прийоми та способи дій, контролює, оцінює, використовує певні засоби. При цьому формування знань, умінь та навичок, понять і мисленнєвих операцій можливе тільки внаслідок власної активності учня.

Оскільки метою навчальної діяльності є зміна самого діючого суб'єкта - учня (розвиток його здібностей, оволодіння знаннями, способами діяльності тощо), то основним у навчанні є не викладання матеріалу, а організація пізнавальної діяльності учня для його засвоєння.

Тому навчання можна визначити також як управління пізнавальною і практичною діяльністю учнів, унаслідок якої в них формуються певні знання, уміння і навички, розвиваються здібності

15. Розкрийте основні функції процесу навчання.

Навчальний процес передбачає тісну взаємодію учителя й учня. Основними функціями навчання є освітня, виховна і розвиваюча.

Освітня функція навчання сприяє перетворенню знань у надбання особистості, яка навчається, виробленню умінь і навичок використання знань на практиці.

Виховна функція виявляється у формуванні світогляду, високих моральних якостей, естетичних смаків, трудових умінь.

Розвиваюча функція спрямована на формування творчої особистості.

16. Розкрийте поняття «принципи» і «правила» навчання.

Принципи навчання – певна система основних дидактичних вимог до навчання, дотримання яких забезпечує його ефективність.

Принципи навчання поширюються на вивчення всіх дисциплін, значною мірою визначають їх зміст, форми організації та методи навчання.

Головні принципи навчання: принцип систематичності та послідовності; принцип науковості; принцип свідомості; принцип активності та самостійності; принцип ґрунтовності; принцип доступності навчання; принцип наочності; принцип емоційності навчання.

Правила навчання — це опис педагогічної діяльності, що базується на конкретному принципі. Правило розкриває окремі сторони застосування того чи іншого принципу навчання. Це конкретна вказівка вчителю на те, як потрібно діяти в типовій ситуації навчання. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]