Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
170.67 Кб
Скачать
    1. Теорія Бачинського.

В рідинах механізм внутрішнього тертя є дещо іншим. На різницю між явищем внутрішнього тертя в газах і в рідинах уперше звернув увагу О. Й. Бачинський, який вказав на те, що в газах коефіцієнт внутрішнього тертя може не залежати від густини лише доти, доки густина ще не є такою великою, щоб сили взаємодії між молекулами могли впливати на їх переміщення. Але в дуже густих газах, і тим більше в рідинах, відстані між молекулами вже є такими малими, що міжмолекулярні сили не можуть не протидіяти переміщенню молекул рідини зовнішньою силою. І ця протидія повинна бути тим більшою, чим ближче розташовані молекули одна до одної, тобто чим більшою є густина речовини.Через те, що молекули рідини більшу частину часу знаходяться біля положень рівноваги, маса рідини захоплює сусідні шари в основному за рахунок сил зчеплення. З підвищенням температури текучість рідини зростає, а в’язкість зменшується. При нагріванні рідина розширюється і збільшується її „вільний об’єм”V-b (де b– „граничний об’єм”, який є близьким до сталої в рівнянні Ван дер Ваальса, яка характеризує недоступну для молекул частку повного об’єму системи V). Враховуючи це, О. І. Бачинський запропонував в 1912 р. дуже просту формулу, яка описує залежність в’язкості рідини від температури:

(2),

де B – константа, різна для різних рідин.

Бачинський знайшов, що для багатьох рідин b дорівнює близько 0,3 від критичного об’єму .

Із роботи Бачинського випливає, що чим більший питомий об’єм рідини, тим меншою буде в’язкість. Але з підвищенням температури питомий об’єм зростає, в наслідок чого в’язкість буде зменшуватись. Отже, як бачимо, формула Бачинського повністю відповідає експериментові.

Аналіз роботи Бачинського приводить до висновку, що V не може бути меншим від b, тобто b являє собою не що інше, як граничний об’єм рідини. Отже, різниця V - b - вільний об’єм. Згідно з Бачинським, b - це деяка проміжна величина між питомим об’ємом рідини і твердого тіла при температурі тверднення, тобто > b > .

Тепер рівняння О.І. Бачинського вже добре обґрунтовано. Його теоретичному обґрунтуванню присвячено багато праць, серед яких назвемо роботи О.С. Предводителєва.

    1. Теорія Френкеля.

У 1925 році Френкель розвинув свою молекулярно-кінетичну теорію в’язкості рідин. Більш ранні спроби пояснення в’язкості рідин виходили із загальноприйнятої на той час аналогії між рідким і газоподібним станом і зводили походження в’язкості до одного і того ж механізму перенесення кількості руху при змішуванні частинок. У випадку газів цей механізм виправдовується тим, що більшу частину часу частинки рухаються прямолінійно і рівномірно, так що кількість руху кожної з них залишається сталою. За таких умов ліквідацію відмінності у макроскопічному русі сусідніх шарів (чи елементів об’єму) можна трактувати як результат змішування молекул з різними додатковими (макроскопічними) швидкостями.

Запишемо формулу

η = А = А, (3)

де А і В - деякі сталі, Т - термодинамічна температура, R - універсальна газова стала, 𝑘 - стала Больцмана

B = , - число Авогадро.

Ця формула, як і розвиток теорії в’язкості рідин, пов’язані з роботами Арреніуса, який вперше і запропонував для опису температурної залежності в’язкості схожий емпіричний вираз. Хоча, варто зазначити, що у своїх працях Арреніус привів більш загальну формулу

η= A (4),

де K - деяка стала.

У 1925 р. Я.І. Френкель на основі молекулярно-кінетичних уявлень пропонує об’єднати такі, здавалося б, на перший погляд взаємовиключні властивості тіл, як текучість і твердість. На основі цих уявлень Френкель теоретично отримує і формулу Арреніуса. Результати його роботи детально представлені в монографії “Кінетична теорія рідин”, яка вперше вийшла у 1945 р. Практично одночасно аналогічні роботи з’явилися і за кордоном, найбільш детально розробленою можна вважати теорію Ейрінга, названу ним “Теорією абсолютних швидкостей реакції” (1946). Теорія рідин Френкеля відразу отримала велику популярність і визнання і значною мірою стимулювала розвиток фізики рідин (конденсованого стану).

Трактувати в’язкість рідини як результат переносу у ній кількості руху є абсолютно безглуздим, бо кількість руху кожної окремої частинки не є сталою навіть приблизно, як у випадку газів, але швидко коливається у зв’язку з коливаннями частинки навколо положення рівноваги. За таких умов можна виходити безпосередньо із рухливості окремих частинок, тобто середньої швидкості, яка набувається будь-якою з них відносно оточуючих, коли на неї діє сила, що дорівнює одиниці, у той час як оточуючі частинки не відчувають дії якихось зовнішніх сил. Очевидно, що текучість рідини, вимірювана величиною, оберненою до коефіцієнта в’язкості, повинна бути пропорційна рухливості частинок, що її утворюють. А так як остання, згідно з співвідношенням Ейнштейна, в свою чергу пропорційна до коефіцієнта дифузії, звідки слідує, що в’язкість рідин у твердоподібному стані (тобто поблизу температури тверднення), на противагу в’язкості газів, повинна бути не прямо пропорційна до коефіцієнта дифузії, а навпаки, обернено пропорційна до нього. Цією обставиною відразу ж пояснюється той факт, що з підвищенням температури в’язкість рідин зменшується. Так як коефіцієнт дифузії (самодифузії) рідин пропорційний до виразу , то цим же виразом повинна визначатися і текучість рідин. Іншими словами, їх в’язкість, як функція температури, повинна визначатися формулою вигляду

η = A (5),

де коефіцієнт A можна вважати приблизно сталим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]