Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorni_roboti_-magistri_2013_1.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
189.03 Кб
Скачать

Лабораторна робота 6. Законодавча база галузі тваринництва україни

Мета заняття: засвоїти знання щодо реєстрації племінних стад та племінних тварин. Ознайомитися із системою ідентифікації тварин, запису до каталогів та ДКПТ.

Методичне забезпечення: нормативна документація, каталоги, ДКПТ.

Розгляд питань:

  1. Державна реєстрація племінних тварин та племінних стад

  2. Система ідентифікації у тваринництві

  3. ДКПТ та каталоги плідників.

  4. Законодавча база з племінної справи у тваринництві

  5. Структура племінної служби в Україні

  6. Атестація суб’єктів племінної справи.

  7. Апробація селекційних досягнень у тваринництві.

Література:

  1. Селекція сільськогосподарських тварин /[Ю. Ф. Мельник, В. П. Коваленко, А. М.Угнівенко та ін.] за ред. Мельника Ю. Ф., Коваленка В. П.- К., 2008.-444с.

  2. Положення про ідентифікацію у тваринництві.

  3. Каталог племінних бугаїв (оцінені за потомством).- к. 2004 .-624с.

  4. Державні книги племінних тварин (свині, ВРХ)

  5. Державний племінний реєстр (І, ІІ томи).- К.,2009.

  6. Правове регулювання тваринництва, селекційної роботи та племінної справи.- Львів.: Паіс, 2005.- 904с.

  7. Закон України «Про племінну справу у тваринництві»

  8. Положення про атестацію суб’єктів племінної справ у тваринництві

Методичні рекомендації.

Основним законом, що контролює племінне тваринництва є Закон України "Про племінне тваринництво" . Він визначає загальні, правові, економічні та організаційні основи племінного тваринництва і складається із 7 розділів і 27 статей. Окремі статті закону "Про племінне тваринництво" підтверджені підзаконними актами.

З метою гармонізації України в СОТ розроблено і впроваджено систему ідентифікації тварин різних видів, що розводяться чи утримуються на території країни. ЇЇ основні функції – одержання інформації щодо статі, віку, породи тварини та місця її знаходження, покращення управління і прогнозування ринків продукції, охорона території України від епізоотичних захворювань, контроль за санітарним станом виробництва, якістю і походженням продукції тваринництва, контроль за ветеринарним станом тварин та їх переміщенням; забезпечення дотримання вимог законодавства з племінної справи у тваринництві, включаючи оцінювання продуктивності і племінної цінності; оптимізація і розробка селекційних програм тощо.

Законом України «Про племінну справу у тваринництві» племінні стада у будь-якій галузі тваринництва повинні реєструватися у ДПР. Під час атестації суб’єкту племінної справи у тваринництві йому присвоюють реєстраційний номер, за яким господарство подається в ДПР. ДПР складається з 2-х томів, у першому з яких міститься інформація про суб’єкт з племінної справи у тваринництві ( назва господарства, анкетні дані, № держреєстрації тощо), а у другому – кількісні і якісні показники продуктивності стад та виробничої діяльності господарства.

ДКПТ – інформаційна база даних щодо племінних тварин відповідної породи. В ній представлено історію породи, методи її створення та удосконалення, наводиться генеалогічна структура та характеристика окремих ліній і родин, а також даються рекомендації щодо поліпшення племінної роботи з породою. Матеріали цих книг широко використовуються при організації племінної роботи, складанні перспективних планів і при розробці інших заходів щодо удосконалення порід.

Поряд з ДКПТ ведуться каталоги плідників, де повідомляється найважливіша інформація про них. До каталогів записують лише препотентних плідників, які є поліпшувачами і оцінені за якістю нащадків. Вони повинні мати походження, яке підтверджене результатами генетичної експертизи і перевірене за якістю потомства. Матеріали каталогів інформують про племінну якість плідників, їх породну та лінійну належність, продуктивність предків, а також запас спермопродукції. За даними каталогу оцінюють структуру породи, розвиток ліній, їх перспективність за наявністю продовжувачів.

Для визначення якості та кількості племінних ресурсів та можливості управління племінною справою в країні проводиться державна атестація суб’єктів племінної справи у тваринництві, основні позиції якої прописані у Положенні про присвоєння відповідних статусів суб’єктам племінної справи у тваринництві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]