Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorni_roboti_-magistri_2013_1.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
189.03 Кб
Скачать

Лабораторна робота 4. Селекція у м’ясному скотарстві

Мета заняття: засвоїти знання щодо ознак селекції та оцінювання великої рогатої худоби м’ясного напрямку продуктивності, визначити клас худоби за комплексом ознак.

Методичне забезпечення: підручники, світлини, таблиці, інструкції.

Розгляд питань:

1. Методи оцінювання худоби за власною продуктивністю та якістю потомства

2. Основні селекційні ознаки добору бугаїв і корів.

3. Класна оцінка тварин у м’ясному скотарстві.

Література:

1. Селекція сільськогосподарських тварин /[Ю. Ф. Мельник, В. П. Коваленко, А. М.Угнівенко та ін.] за ред. Мельника Ю. Ф., Коваленка В. П.- К., 2008.-444с.

2. Інструкція з бонітування великої рогатої худоби м’ясних порід; Інструкція з ведення племінного обліку у м’ясному скотарстві . - К.: Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2003.-62с.

Методичні рекомендації

М’ясна худоба характеризується рядом особливостей, яких немає в інших тварин: тривалий генераційний інтервал (пізня господарська зрілість – 15-16 міс.) та тривалий період тільності самиць (285 діб). У корів невисока плодючість, яка залежить від пори року. Ефективність осіменіння зростає із збільшенням світового дня та наявності корму – трави. Тривалий період вирощування телят сприяє збільшенню сервіс періоду та утворенню жовтих тіл, які перешкоджають дозріванню яйцеклітин і настанню стадії збудження статевого циклу.

Від однієї корови на рік отримують не більше одного отелення. У м’ясному скотарстві існує полігамне парування – 1 бугай на 25-45 самиць при природному паруванні і 1: 1000-5000 за штучного парування.

За типом тілобудови, продуктивним та біологічними особливостями сучасні породи м’ясної худоби поділяють на 4 групи: скороспілі, середні, крупні довгорослі і зебувидні.

М’ясні породи селекціонують за ефективністю схрещування у якості материнської та батьківської форми. Материнські форми селекціонують за ознаками, властивими для відтворення (добра плодючість, пристосованість до умов навколишнього середовища тощо). Батьківські форми – здатність давати високі прирости протягом періоду вирощування і відгодівлі та високий вихід і якість м’яса.

Бонітування тварин проводять протягом року при досягненні тваринами певного віку.

При бонітуванні ВРХ враховують :

У бугаїв – жива маса (стандарти порід),

конституція та екстер’єр – загальний вигляд, розвиток і відповідність типу породи і за 6 статтями екстер’єру (100 балів)

відтворна здатність – оцінюють за кількістю одержаних за рік спермодоз або кількістю запліднених самок протягом парувального періоду

оцінка за власною продуктивністю

генотип

У корів – жива маса (стандарти порід), конституція і екстер’єр (загальний вигляд, розвиток і відповідність типу породи і за 6 статтями екстер’єру, вим’я замість сім’яників у бугаїв (100 балів), молочність, відтворна здатність (перебіг отелення, вік першого отелення, тривалість МОП)та генотип

У молодняка – жива маса (стандарти порід), конституція і екстер’єр,оцінка за власною продуктивністю, генотип.

Бугаїв-плідників і корів до 5-річного віку, а також молодняк оцінюють за даними останнього зважування.

Конституцію і екстер’єр оцінюють за 100-бальною шкалою. Бугаїв оцінюють щорічно до 5-річного віку, корів у 3 і 5 років. Молодняк оцінюють за 5 бальною шкалою.

Визначення класу за молочністю – відповідає класу приплоду за живою масою у 210 днів. При народженні декількох телят молочність установлюють по сумарній живій масі приплоду. Молочність за 3 і більше отеленнями – по живій масі теляти з найбільшою живою масою.

Оцінка за генотип – за породністю та походженням (комплексним класом батьків та оцінкою батька за якістю потомків). При оцінці бугаїв-плідників ураховують власну оцінку за якістю потомків.

За сумою одержаних балів тварин відносять до класу:

-81 бал і більше – еліта рекорд

71-80 – еліта

61-70 – І клас

51-60 – ІІ клас

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]