Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorni_roboti_-magistri_2013_1.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
189.03 Кб
Скачать

Лабораторна робота 3. Селекція молочної худоби

Мета заняття: засвоїти знання щодо оцінювання тварин за основними показниками господарськи корисних ознак. Провести бонітування корови та ремонтного молодняка

Методичне забезпечення: підручники, світлини, таблиці, інструкції.

Розгляд питань:

1. Основні господарськи корисні ознаки молочної худоби.

2. Екстер’єр молочної худоби та способи його визначення.

3. Комплексна оцінка корів, бугаїв та ремонтного молодняку

Література:

1. Селекція сільськогосподарських тварин /[Ю. Ф. Мельник, В. П. Коваленко, А. М.Угнівенко та ін.] за ред. Мельника Ю. Ф., Коваленка В. П.- К., 2008.-444с.

2. Підпала Т.В. Селекція сільськогосподарських тварин / Т. В. Підпала. – Миколаїв, 2008.- 277с.

3. Розведення сільськогосподарських тварин / [Басовський М.З., Буркат В. П., Віннічук Д. Т. та ін.] за ред. М. З. Басовського .- Біла Церква, 2001.-399с.

4. Інструкція з бонітування великої рогатої худоби молочних і молочно-м’ясних порід .- К.: «ППНВ», 2004 .- 23с.

Методичні рекомендації

Програмою селекції з молочною худобою в перші десятиліття XXI століття в Україні передбачено: удосконалення існуючих та створених нових порід з високим рівнем молочної продуктивності, якістю молока, технологічністю, тривалістю продуктивного життя, типом будови тіла, відтворювальною здатністю, стійкістю до захворювань.

Основними господарськи корисними ознаками молочної худоби є: кількість надоєного молока, вміст в ньому жиру і білка, морфологічні й функціональні властивості вим'я, екстер'єр і конституція, жива маса. Більшість із них належать до кількісних ознак і проявляються під впливом спадковості та середовища. Разом з тим худобі притаманні й такі якісні ознаки: колір (масть) волосяного покрову, розподіл пігментації на тілі, рогатість або комолість, форма вимені, форма ріг, тип конституції, стан здоров'я.

Останні роки значно посилився інтерес до вивчення екстер'єрно-конституційних особливостей молочної худоби, оскільки в країнах, де вдосконалення продуктивності худоби проводили одночасно з інтенсифікацією селекції за екстер'єрно-конституційними якостями, досягнуто високих результатів.

Екстер'єр – це зовнішній вигляд та форми всього організму і його окремих частин тіла (статей), за допомогою яких оцінюють конституцію, господарську і племінну цінність тварин.

Основними способами оцінки тварин за екстер'єром є: окомірна оцінка, описова оцінка статей тіла, бальна оцінка, індексна оцінка, лінійна оцінка на основі порівняння особин з будовою тіла модельної тварини, взяття промірів, побудова екстер’єрних профілів, фотографування.

За перерахованими способами оцінку екстер’єрного типу можна поділити на візуальну (окомірну) та інструментальну (метричну).

В залежності від цілі беруть різну кількість промірів – від 5-8 до 52 на основі яких визначають індекси будови тіла.

Найбільш об’єктивною оцінкою худоби є лінійна оцінка. Відповідно до вимог міжнародних стандартів під час лінійної оцінки екстер'єру молочних корів використовують дві системи -100-бальну оцінку тварин і лінійне описування окремих ознак екстер'єру. Стобальна системаце суб'єктивна окомірна оцінка корів, яка дає змогу класифікувати окремих тварин у межах стада або популяції. Лінійна оцінка ґрунтується на порівнянні оцінюваних тварин з модельною коровою спеціалізованого типу з відповідним екстер’єром, який її характеризує. Суть лінійної класифікації за типом полягає в тому, що кожну стать (описову ознаку) тварини порівнюють із контуром модельного типу і встановлюють відхилення від нього. На основі даного порівняння тварині, яку оцінюють, виставляють бали (за кожну стать окремо, за групами статей та в цілому) і складають за відповідним алгоритмом екстер'єрний профіль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]